Tuesday, July 30, 2013

Butter Chicken

Salam Ramadhan buat semua...

Berbuka apa arini?.. ;)

Semakin hari semakin buntu nk masak apa kan.. huhu.. tp masak ttp masak.. tol dak?

Arini AR xtau nk masak apa sebenarnya.. dh keluarkan ayam yang semuanya adalah bahagian isi. Aduh! Nak masak apa kalau semua part isi je.. huhu..

AR bukak buku resepi.. xde idea.. then AR tnye En Google.. and finally En Google suggest resepi ni.. hehe.. alhamdulillah.. sgt senang dan plg best SEDAP!!!

Very recommended recipe.. ;)

*AR copypaste dr blog Kak Nor 

AYAM MENTEGA RANGUP

Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Cara²
Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.

---

Mudah kan? Esok anda blh cuba... ;)
Selamat Mencuba...

No comments:

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...