Tuesday, October 30, 2012

IKLAN : Vitamin C 1000mg

Assalamualaikum...

BERMINAT UNTUK DAPATKAN VITAMIN C 1000MG???

BOLEH EMAIL SAYA UTK PERTANYAAN HARGA...

zura1827@yahoo.com

kalau takut nak inject vitamin C,boleh makan vitamin C ni..

Vitamin C kami 100% asid ascorbic 1000mg,tnpa perisa 

atau pewarna tmbahan dan tidak melekit,.. 

Most Powerful Vitamin C.. 1000mg..

antara vit c terbaik.. keluaran Pahang Pharma,


NO KKM : MAL06051404X





Boleh semak no KKM di sini -> http://portal.bpfk.gov.my/product_search.cfm






Sunday, October 28, 2012

Lepas konvo kiter ber'legoland' pulak.. yeeeha...

Assalamualaikum..

Masih dengan edisi 'sepi'...
layan gambo je la dulu ye.. huhuhu..


OK sambung entry... :D

This time adalah moment yg sgt priceless utk aku dan family..

this time kami 4 adik beradik..
luangkan masa.. bersama abah dan mak..
biasanya susah nk kumpul utk jalan2 jauh..
but this time alhamdulillah...
mak abah lah insan paling HAPPY...
syukur.. :)

Rabu, 24hb Okt 2012...
cuti hari lahir ayahanda sultan phg..

Along, Angah dan aku... bergerak dr Kuantan ke JB
adik bongsu bergerak mlm tu sbb dia keje di S'gor..

Khamis, 25hb Okt 2012...
Kami ber4 bersama mak abah..
terus ke legoland.. 
perjalanan dari umah mak sedara (tampoi) 
amik masa dalam 20minit jgk rasanya..
kiranyer x terasa sgt la jauhnyer..
jalan pon smooth je.. no jam.. no xcident..
alhamdulillah..

Sampai2 je.. teruja tgk betapa lapangnya kawasan situ..
parking lot masih byk sgt kosong..

Along mewakili kami utk Q beli tiket..
masa tu clash dgn budak2 sekolah yg ramai..
hampir 30minit jgk kami tunggu utk masuk Legoland..
cuaca agak panas masa tu..

tapi xcited punyer psl..
dh x kira panas terik pon.. hahahaha..

masuk2 je.. anak2 sedara aku dh beriya ajak naik roller coster..
ntah kenapa aku x rasa takut pon..
sbb tgk roller coster tu pendek je..
pehtu mcm x extreme pon...
so beratur la jgk tunggu turn dgn budak2 tu..

naik je mende tu ok lg..
gerak mula2 ok lg..
biler dia naik then suddenly turun dgn laju...
aku dh start menjerit.. pucat lesi muka..
mengucap berkali2...
adoi.. rasa nk tercampak weh!...
aku x bukak mata langsung..
kalau aku tau mende alah tu mmg extreme mcm tu..
tobat aku x naik weh.. huhuhu..

nk tgk aksi aku masa nie..
huhuhu..
jgn gelak eh..


"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"



"

"

"

"

"

"

gambar aku terpaksa di edit.. tudung terangkat2 sampai.. hahaha.. takut punyer pasal..
kalau burung berak dari atas.. 
sure tepat masuk mulut aku...
hahahahaha..
tiap kali tgk gmbo nie.. aku gelak sakan..
tgk la muka anak2 sedara aku tu..
hahahaha...
mmg keje giler kitaorg buat nie..
adoi x leh ingat.. hahahaha..

oklah nnti sambung lain citer plak..

Tata~

Tuesday, October 23, 2012

Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

Lama betol menyepi..
byk keje dan macam2 hal lagi..

Layan dulu....




^_^

Thursday, October 4, 2012

Roti Labu ....

Assalamualaikum...

Selagi labu x habis..
selagi tu la macam2 resepi aku nk cuba..
hehehe..
kurang jgn kembung perut plak tgk entry labu je..
=P

Aritu dh buat Roti Labu nie..
tp x berapa menjadik..
puncanya.. labu yg direbus tu agak berair..
and aku ikut sukatan air tu sama dgn resepi..
so adunan jadik lembik..
biler dh lembik..
aku sesedap rasa dok tambah tepung..
byk jgk tambah sbb asyik lembik je..
sekali masak.. hamik ko.. padat roti tu..
boleh je makan.. tp padat la..
huhuhu..

Aku x mengalah..
buat lg mlm semlm...
reducekan sukatan air..
alhamdulillah... gebu dan sedap sgt..
TQ kat ratu labu.. mek jah..


ROTI LABU
Resepi asal : Lemariresep
Sumber : MasDuniaku

Bahan :

300 gr tepung roti
100 gr tepung gandum
100 gr labu, kukus, haluskan *izah letak 150 gm
15 gr susu tepung
2 butir telur
75 gr gula pasir
2 sdt yis segera
77 gr margarine
1 sdt garam
100 ml air sejuk dari peti sejuk *izah letak 80 ml
1/2 sk pelembut roti

Bahan olesan:
1 biji kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
Izah guna madu campur susu segar.
Mas guna madu + susu segar + sedikit kuning telur


Cara membuat bun :
Campur tepung, gula, susu, labu, yis, aduk rata, ketepikan.
Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
Tambahkan marjerin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
Kempiskan, timbang 50 gr, diamkan 10 menit.
Pipihkan atau bentuk sesuai selera, aku taruh di cup muffin, diamkan 75 menit.
Oles bahan olesan, panggang 190 C selama 12 menit(aku kurang dr sepuluh menit, karena api kebesaran,makanya agak hitam tuh...)


Cara Mas dan Izah :
Saya guna Bread Maker dan campurkan bahan menuruti BM.
Bentukkan bulat2 dan rehatkan 30m minit atau sehingga doh naik lagi dan sapukan madu + susu segar + kuning telur dan paipkan sos kastard atas roti.
Bakar pada suhu 180 C 20 - 25 minit dengan api atas bawah.



Bahan Sos Kastard : *aku x buat pon, malas!.. :D
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla

Cara membuat sos kastard :
Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.




 Selamat Mencuba..

Wednesday, October 3, 2012

testing testing 1 2 3 ~ simple ombre design

Assalamualaikum...

Skrg macam dh demam ombre design plak erk..
cantik2 je aku tgk kalau google..
paling x tahan yg ada byk layer..
means ada byk tones kaler..
pergh.. salute betol la yg buat tu..

Bakers kita pon x kurang hebat..
aritu tgk Kak Lea buat design ombre nie..
guna rose petal..design sekelopak sekelopak..
aduhai.. mmg kental betol semangat Kak Lea..

Aku pon dh lama nk cuba..
google dan youtube jadik panduan..
so aku try test kat kek tempahan kak cida nie..
malangnya.. kek ni rendah..
dan aku pipe besar sgt.. so dpt 3 layer je..
jadik la percubaan pertama kan..
masih banyak perlu diperbaiki.. huhuhu..



~kena praktis lagi dan lagi.. chaiyok!....

Urap Pegaga

Assalamualaikum...

Satu lg ulam yg aku suka..
pegaga ni mmg sedap..
kebiasaannyer aku buat urap..
akar2 dia tu amik sekali..
basuh bersih2..
kata org leh buat ubat.. :)

Urap kali ni aku buat basah skit..
biasa kering je..
ntah saje variasi kan rasa..
aku boh skit santan..

Cara buat urap rasanyer semua dh tau kot..
tp just tulis je la cara aku ye..


tumbuk bawang merah, cili merah/cili api(ikut suka pedas),
ikan bilis.. kemudian gaulkan dgn kelapa..
pastikan kelapa tu putih.. boh santan skit..
perasakan dgn sedikit garam..
potong pegaga tadi supaya mudah utk dimakan..
dan gaulkan aje dgn bahan2 tadi.. siap!


~Selamat Mencuba~

Tuesday, October 2, 2012

Donut Labu Gebu..

Assalamualaikum...

Buat donut ni aritu lagi..
lebih buat masak lemak tu.. masih ada byk lg..
so aku rebus siap2 and simpan dlm peti..

Macam2 leh buat dgn labu dh rebus kan..
termasuk la donut nie..
resepi amik dari Izah ler..
mek yg terkenal dgn melabu nya.. hahaha..

Mmg puas hati dgn donut nie..
gebus dan sedap sgt..
x sangka labu leh dijadikan donut..
Mek jah.. izinkan akak paste resepi dari blog jah ye.. :D

DONUT LABU RESEPI II
olahan dari donut kentang kak 1
by: izah 

200 gm tepung gandum
1 1/2 sk yis segera mauripan
100gm ubi kentang *izah guna labu
1 sudu besar susu pekat manis
50gm gula halus
1 1/2 sb mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara :
1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas.
Sejukkan.
*labu dipotong baji bersama kulit. Kukuskan sehingga labu lembut.
Amik labu mengikut sukaatan dan lenyek.
2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang (labu) lenyek dan bahanbahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain / plastik sehingga
mengembang.
4. Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit
tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.


Selamat Mencuba~

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...