Thursday, July 29, 2010

Makan bubur nasik je malam nie..


Malam ni x de mood nk masak..
So aku buat Bubur Nasik je..

berlaukkan kerabu lempung..

TelurHancur..

Telur Masin..

Ikan Bilis Goreng..


Tp camno leh lupe nk snap gambo bubur nasiknyer..
ekekeke..
korang imagine sendiri je laa erk..

Ok chow.. nk packing baju..
besok nk pegi Putrajaya..
sepupu bertunang..
Bye..

post signature

post signature

Wednesday, July 28, 2010

Ramai yang berpuasa.. korang puasa tak???


Belum lg bulan puasa..
tp masing2 dh ramai berpuasa..
ada yg puasa Sunat..
ada yg puasa Ganti..

So feel nk nyambut Ramadhan tu dh ada..
Semlm pon aku puasa sunat sempena Nisfu Sya'ban..
Seronok plak berbuka puasa semlm..
Sbb satu family puasa..
Aku pon semangat je nk masak utk lauk berbuka..


Selamat Berbuka Puasa utk yg berpuasa.. ^_^

post signature

post signature

Sunday, July 25, 2010

Kek kukus prune

Helloooo..
semua dh tido ke???
Aku jugak yg cerah bijik mata lagik..
dh kul 11.30 malam..
besok nk puasa..
kang nk bangun sahur..
sahur bukan makan pon..
just minum susu and makan kurma je..
x selera kot nk makan pagi2..
sorang2 plak tu.. huhuhu..

Ok.. ni projek petang tadi..
petang sgt dh aku start baking kek ni
so malam jugak baru masak..

Yang membuatkan aku baking kek ni..
sebab ada stok Prune yg beli masa offer aritu..
murah giler.. kalu x silap RM5++ kot.. (sunsweet)
entah dh lupe laks..

Aceli kek ni dh banyak kali buat..
mmg sedap dan gebu..
maybe sbb kukus kot..
kalu ikut tekak aku laa..
rasa kek ni x ubah mcm kek pisang..
x tau laa tekak korang kan..
ekeke..
so kalu yg baru nk cuba..
dipersilakan..
dijamin sedap dan gebussss..

KEK KUKUS PRUNE LEEN
Sumber : Leen Omar of RNet

Bahan-bahan:

250gm butter
2 cwn tepung naik sendiri
1 cwn gula castor

1/4 tin besar susu pekat manis

5 biji telur
20 biji buah prunes, diblend halus dgn sedikit air
(aku guna Sunsweet pitted prunes)

5 biji buah prunes, dihiris kasar

Cara-cara:
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Putar butter, gula halus dan susu pekat hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.

4. Masukkan prunes yg dikisar halus.

5. Kaup balikkan tepung. Jangan terlebih putar.

6. Masukkan prunes yg dihiris kasar.

7. Gris loyang dengan sedikit butter dan alaskan dengan kertas greaseproof.
8. Tuangkan adunan dan letak beberapa biji prunes di atas adunan sebagai hiasan.
9. Kukus selama 1 1/2jam.

* Balut tutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis ke atas kek.

10. Biarkan kek sejuk seketika sebelum dipotong

(aku terus potong masa panas2 tu.. ekeke.. x sabar nk rasa)


post signature

post signature

Saturday, July 24, 2010

Tiramisu Cake




Ini laa Tiramisu Cake..
tempahan Iza..
tempahan terakhir utk minggu ini..
rezeki minggu depan x de lagi wat masa skrg..

Boleh laa aku concentrate skit dgn assignment PJJ..
x wat ape pon lg..
mid-term exam 7-9 Ogos nie..
study pon idok lg nie..
huhuhu..

So enjoy laa dgn gambo2 ni ye..
yummmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy..




post signature

post signature

Friday, July 23, 2010

Devil's Food Chocolate Cake Lagikkkk...

Berhari-hari kek setan tu dok posing kt blog nie kan..
ekeke..
Bukannyer x de xtvt baking or cooking..
tp malasnyerrrr nk update..
Aci???..

Lepas aku letak kek setan aku kt blog dan FB..
ramai yg menitiskan air liur basi tgk kek tu..
hahaha..
mmg betul2 DEVIL laa kek tu..
and org pertama yg berani nk tempah kek tu..
Ina yg keje kt HTAA..
alhamdulillah.. comment dari Ina yg baik2 je..
(x tau laa kot nk bodek kan.. ekeke)
Ina tempah utk besdaynyer sendiri..
utk jamuan bersama ahli keluarga yg lain..
Kata Ina.. dia lebih suka beli kek homemade dari beli di kedai..
walaupon harga homemade lebih mahal dari kedai..
tp katanyer yg homemade ni fresh and puas ati..
Alhamdulillah.. kalu semua org berpendapat sama cam Ina..
lega hati kami yg biz homemade nie.. ^_^

Next.. 16pcs vanilla cupcakes..
tempahan regular customer gak..
Nass tempah utk majlis kawin sedara atau kawannyer..
kurang pasti pulak..
Harap nass puas ati..



Dan akhir sekali ..
Chocolate cake woth ganache deco.. and edible image..
tempahan kak Anum Shahputra...
pun regular customer aku..
alhamdulillah..
Thanks Kak Anum..
dia mntk tuliskan nama 3 org anak lelakinyer..

Opsss.. itu bukan kek terakhir utk minggu nie..
Malam ni aku tgh godek Tiramisu Cake..
tempahan member lama.. Iza..
besok Iza nk dtg amik..
So.. utk gambonyer.. tunggu kek siap nnti ye..

Adiosssss...

post signature

post signature

Sunday, July 18, 2010

Devil's Food Chocolate Cake


Taraaaaaaaaaaaa...
Suka Suka Suka.. sgt suka..
Thanks Kak Nor sbb bagi cadangan kt zura utk wat kek nie..

Tapinyer... malu je kat Kak Nor..
Kek zura punyer laa serabai..
huhuhu..
wat dlm keadaan kelam kabut..
last minute br terpikir nk wat kek nie..

Arini plak ada majlis kenduri sedara belah asben..
Lama plak melepak kt sana..
Asben rancak sgt berborak x kan nk kaco..
Dh siap kt kenduri..
aku pecut ke kedai plak beli whipping cream..
nk wat ganache utk topping cake..

Balik umah dh kul 5.30ptg...
Jamuan nk wat lepas maghrib.,.
korang bayangkan ler... kek x adun pon lagik..

Tapi.. anak2 sedara ku ber4 dtg umah nk tlg aku wat kek..
adusss.. sejuk hati aku...
then aku agih2kan tugas..
ayak tepung.. bagai... then yg besar skit tlg putar guna mixer..
seronok plak dgn bebudak nie..
ekeke..
tp dlm hati aku.. rasa cam x jadik je kek aku nie..

Tapinyer.. agaknyer bebudak tu tlg aku ikhlas..
hasil kek tu lembut dan moist sgt..
Dan yg plg hepi..
diorg makan dgn seleranyer..
Huhuhu.. terharu...

Ok saper nk cuba..
silakan..
Kak Nor.. zura C&P je erk.. TQ


DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
sumber: Ayu S'pore

Ingredients:-
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe)
1/2 cup warm water

Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked

Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.



Ni sardine puff guna puff pastry jenama Kawan..
biasanyer aku guna roti paratha..
tp saje nk cuma kelainan plak..

post signature

post signature

Thursday, July 15, 2010

Apa nk jadik nieeee... naik naik naik..


Apa nk jadik.. apa nk jadik..
sampai skrg barang2 naik lagik..
Apa nak jadikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...

Huh!
Darah aku pon sama naik
biler dengar pengumuman kenaikan harga minyak dan gula..

Apa kes nie???
Aritu kecoh stok gula x de..
now naik harga plak..


minyak pon nk naik jugak!!!...


Semua org mengeluh!Semua org merungut!
Huhuhuhu...


post signature

post signature

Tuesday, July 13, 2010

Pulut Serawa Durian..


Asben dh lama request nk makan nie..
tp aku berat ati sgt nk buatkan..
bkn nk jadik isteri derhaka..
tp sbb dia kan ada kencing manis..
risau sgt.. sbb aku sayangkan dia amatttttt..

Memandangkan asben ku menyebut lg nk makan nie..
kesian pulak.. huhuhu..
akhirnye.. aku buatkan jugak..

"demi cintaku padamu.. ku korban jiwa dan raga.."
tp lepas ni siap laa dia..
terpaksa ku control makan minum dia semula..

Kalu korang dok tmpt aku..
korang nk ikut je kehendak dia..
or..
korang akan control pemakanan dia walaupun x sampai ati???..




post signature

post signature

Sunday, July 11, 2010

Ikan Tongkol Masak Kicap

wallah!!!
Sedap bangat ikan tongkol nie..
maybe sbb ikan baru..
manis dan lembut isi dia..


Ikan ni aku masak kicap jew..
ku rebus dulu ikan dgn asam keping..
then tumis cam masak kicap bese..
air rebusan tadi tu masukkan sekali sbg kuah..
then masukkan hirisan bawang besar dan cili ijo..
mmg makan x sedar mak mertua lalu belakang.. ekeke



Cendawan tiram tu bukan beli..
abah ada beli tabung/bekas yg dh ada benih cendawan..
aku pon x tau org panggil ape..
tp x susah nk jaga..
gantung je kt bilik bertutup dan lembap..
nnti cendawan pon bercambah ler..
Sedap betol dpt makan cendawan baru dan segar..


cuppies ni plak tempahan Nizam..
classmate aku yg aku jumpa kat FB..
Nizam keje kat Qatar..
katanyer sebulan ni dia turun mesia..
org umah dia teringin nk tempah cuppies aku..

Thanks Nizam..

post signature

post signature

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...