Monday, November 30, 2009

Aidiladha 2009

Assalamualaikum semua...

Aku sesungguhnyer dlm keadaan x de mood langsung... x de mood nk baking.. x de mood nk update blog.. semua mende laa x de mood... tolonggg laa bagi aku mood... boleh???

So dipendekkan citer... aku beraya di kg sedili kota tinggi johor.. kg arwah tok aku.. rumah lama dh roboh dek anai2... so dh naik rumah baru tp kecik je.. that's why aku kena stay kt chalet kt sedili kechil selama berada kt kg tu...


Sedara mara aku semua decide korbankan 2 ekor lembu... masing2 masuk bahagian... ada yg utk anak2.. ada yg utk diri sendiri... seronok sgt raya kali ni... baru rasa feel raya korban... mlm tu kami buat bacaan yasin... menunya nasik beriyani gam dgn sup tulang... tukang masaknyer dh tentu mak sedara aku, Mak Zizah... =)

Tp amat mengecewakan sbb aku x dpt nk snap bnyk gambo.. aku x de camera.. just guna henpon laki aku je.. so x laa best sgt nk snap kan.. so ada laa skit gambo2 yg aku sempat amik masa diorg melapah daging lembu tu dan sekitar chalet yg aku stay aritu...

along tgh ralit memotong bahagian kaki lembu tu...
mesti expert sbb dh bese operate patient... ekekeke..



abah jugak berhempas pulas potong tulang2 tu utk wat sup mlm nnti..


yg ni assistance plg setia sepanjang xtvt melapah lembu tu...
cian dia... penat erk...



walaupn tgn kiri mak x leh gerak tp mak bnyk tolong keje2 kt dapo...
kupas bawang... tumbuk rempah... mak dh terrer wat keje guna tgh kanan sahaja...
love u mak..
semoga mak lebih tabah..




Thursday, November 19, 2009

::. Cupcakes for hantaran .::

Ini tempahan ida... 16pcs cupcakes utk hantaran kepada pihak lelaki... majlisnya Sabtu ni kat Felda Neram katanye... x dpt pon jmpa Ida.. kawan serumah Ida je dtg amik kt kolej... majlis dh dekat.. mesti bnyk mende kena buat... tp Ida sms katanye kete terbabas masa dia dgn mak dia keluar... nasib baik Ida dan mak x de ape2... musim2 hujan ni.. kena berhati2... jalan licin dan sumtimes ada driver yg bwk ntah hape2 je...

Ida ada soh wat extra 6pcs.. utk makan2 je katanyer... Ok Ida... firstly kzura ucapkan Selamat Pengantin Baru.. tahniah ye... moga bahagia hingga akhir hayat...







Tuesday, November 17, 2009

~My baking and cooking project

Projek laa sangat... hahaha.. bunyi cam projek besar je erk.. padahal masak bese je... =)

Ni menu dinner mlm semlm.. teringin sgt nk makan kari daging dgn sayur campur...usaha jugak aku pegi kedai beli daging and udang lepas blk keje... aku blk keje 5.30ptg... tolak campur jalan jam... sampai umah dh 6.00 lebih gitu... skrg ni waktu solat masuk awal kan.. maghrib awal... isya' pon awal.. so aku kena masak dengan lajunyer... fuhhh... mencabar sungguh..

Aku suka kari x de santan.. lgpon mak mmg kurang makan lauk berlemak ni... tapi anak dia tetap 'banyak lemak'.. kuang kuang kuang...

So ini laa menu malam kami... menu plg kick ialah.. petai fresh... abang ku baru balik dari ulu dong utk shoot gambo... besar2 petai ni.. rangup.. lemak.. perghhh... mmg berselera laa kami malam tu... ekekeke...

Yang ni plak.. projek baking aku mlm semlm... office-mate aku tempah last minute jugak... ari Jumaat... aku ni kalu last minute susah laa skit.. sbb al maklum laa.. biz baking bukannyer cam tokei2 lain.. brg2 baking aku beli skit2... ada tempahan baru beli.. kalu beli bnyk2.. lambat guna nnti expired plak.. lg rugi... so biler dh last minute menjadi susah laa utk aku nk ke kedai... blk keje dah 5.30ptg.. time tu sure jalan jam giler... sampai kedai je dh tutup.. so camner pon aku kena pegi ari Sabtu... sekali.. En Suami aku mntk tlg temankan dia ke Dungun utk amik kete myvi kastemer dia... so x dapat jugak aku nk beli brg2 kek ni.. adusss.. camno nie...

Aku dh nk call office mate aku dah nk kansel.. x dpt buat.. tp mengenangkan anak dia nk sambut besday.. kesian plak... huhuhu... so awal2 ari ahad aku dh mntk En Suami ke kedai... balik dh tghari.. kalut nk masak lunch lagik... nk basuh baju lagik.. aduhai... penat... petang br siap baking... lepas abis kemas2 dapur lepas dinner.. br start deco... aku ni spesis bukan laa pandai mendeco.. mmg zero betol... so nk mendeco tu puas nk siapkan 50pcs... padahal tokei2 lain deco sampai 1000pcs cupcakes x dak masalah pun.. huhuhu.. apakan daya.. itu je aku termampu..

akhirnyer.. jam 4 pg jugak aku tido... mmg penat giler... one shoot terus... keesokkan nyer plak nk kena keje.. uhuhu... terus sakit pinggang dan tapak kaki... pepehal rezeki tetap ku syukuri.. thanks Allah..



Wednesday, November 11, 2009

~again : marble cheese brownies...


Salam hari Rabu kawan2... nothing special nk story mory kt sini... konon apply cuti nk berholiday jauh... tp cuaca kt Kuantan ni asyik hujan je.. risau plak nk ke tmpt2 tanah tinggi ni... kang tanah runtuh x pasal2 aku terperangkap kt sana... huhuhu... tapi hari ni cuaca panas elok plak.. mmg saje laa x nk bg aku bercuti.. sabau je laa.. x pe URL ada lg.. leh cuti lagik.. ekekeke... lgpon bebudak dh exam.. means keje dh kurang..

Ini tempahan dari IKA..bekas budak praktikal kt opis aku.. dia tempah seloyang terus... so ku x dpt nk posingkan brownies ni sekeping2.... masih cacat lg marble aku tu... tgn x berbedung gamaknyer payah sgt nk wat garisan lurus... ekekeke...


Ok... nk mengadun cheese tart plak... ramai menempahnyer... insya-Allah Jumaat ni aku bawak cheese tart & marble cheese bronis ni utk jualan kt opis.. saper nk beli angkat keyboarddddd... =)

Saturday, November 7, 2009

::. My New Baby ::.

Hah... jgn suspen dgn tajuk kat atas... ekekeke.. zura lom peknen lg... :(

tapi nk share dgn kawan2... nephew baru zura... Saidatul Dya Farisya... x tau camner nk spell nama si comel ni... sbb ibu dia sebut gitu so ku bantai je taip gitu... ekekeke...

Farisya ni anak kepada adik asben ku... so mlm semlm kami singgah umah MIL utk jenguk si Comel nie... semua baby yg dilahirkan di muka bumi Allah ni semua comel... kan kan kan.. termasuk laa kite masa kecik dulu... ekekeke... dh besar je jadik transformer cam aku ni dh x comel... huhuhu...

Ok enjoy d picas ...



Shangattttt shomelllllll.... =)

Wednesday, November 4, 2009

~Simple menu.. sup telur

Sup telur ni mmg fav family aku xpecially bondaku... yelaa.. org tua mmg suka sup2 berbanding lauk yg berkuah lemak dan minyak.. betoi dak?... aku stay dgn parent aku... so aku kena laa jugak masak lauk pauk yg blh diterima tekak mereka... so mlm ni aku decide nk masak Sup Telur ni... awalnya plan nk masak Tom Yam seafood... tp pospone laa... menu besok plak... ekekeke...

Aku rasa semua org tau masak Sup Telur ni... x kan nk mntk resepi kot.. ekekeke.. aku tumis dulu bawang merah+putih+halia then masukkan kulit kayu manis+bunga lawang+buah pelaga. Dh wangi and garing skit... masuk je air... tunggu mendidih then masuk 1/2 kiub pati ayam + garam skit... pehtu masuk telur+cili terus tutup api... aku x suka telur tu terlalu masak.. nnti keras sgt... siap! :)

Monday, November 2, 2009

~Please pick-up this AWARD..

**kesulitan yang berlaku amat dikesali... :D


Award ni khas utk kawan2 online aku selama nie... yg sudi tinggalkan comment.. yg sudi jenguk2 blog aku... yg sudi berkawan dgn aku... silakan ye kawan2... Semoga persahabatan ini berkekalan selamanya... love u all... TQ

SILA AMBIL YE KAWAN2...

Sunday, November 1, 2009

~ my cooking xtvt ~

Alhamdulillah... syukur sgt2 sbb aku dh selesai sit Final Exam aku utk semester 5... lepas ni berdebar menanti result plak... harap2 x de masalah and leh teruskan ke semester 6... insya-Allah..

Dh abis exam.. plan aku utk pegi holidayyyyyyyyyy... yeaaaayyy... ke mana? tunggggggggguuuu... :D

3 hari aku exam memasak tetap memasak... tp tidak laa menu istimewa pon... sekadar dpt alas perut mak abah and asben ku sahaje... menu pertama nk share... menu segera je.. ekekeke... aritu aku ke kiosk FAMA kt area Ktn Plaza... 'ter'beli paste ayam beriyani... memandangkan aku mmg sibuk dgn exam... pg ada paper.. ptg ada paper lg.. so masa balik tghari nk masak tu... masak laa guna paste segera ni... sdap jugak.. leh laa u all try...

2nd menu nk share... just roti tortilia bungkus... Waniey ada bg kepingan2 daging ayam.. aku sendiri x tau nk panggil ape bende tu.. ekeke... so mlm semlm sempat grap roti tortilia kt carrefour.. dan pg ni wat laa... ku goreng chic.finger utk inti... letak kepingan ayam tu... taruk salad... tomato... mayonis... gulunggg... dh lebey kurang KFC Twister.. ekeke... seketul pon dh kenyang....

3rd menu.. ptg ni haa.. aku try wat.. Honey Lemon Ice... tp x de ais aku letak.. kt umah ni mn de ais... air sejuk je ada... kira ok laa kan... sedap wei.. minum sejuk2... menu ni aku dpt masa minum kat Old Town Kopitiam dgn asben aku.. sedap plak... so saje2 try.. aku x tnye laa plak waiter tu camner nk wat air tu.. main pandai sendirik je.. ekekeke.. aku perah lemon... bon madu beberapa sudu.. gula ckit je... then boh air sejuk... give it try lah! :D



Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...