Salam..
Alahai oh alahai..
nk sgt cuba buat ciskek jenis non-baked..
asyik buat yg baked punyer aje..
and sekali cuba..
hambik ko..
comot giler.. huhuhu..
Salin resepi ni dari blog Kak Nor
nama resepi asal sebenarnyer Triple Strawberry Cheese Cake
tp sbb aku x wat topping dia..
so aku andaikan dia disumpah menjadi Strawberry Cheese Cake aje..
hihihi..
Pada tekak aku..
kek ni manissssss..
tu pon dh ku kurangkan skit gula..
kalu tau.. aku kurangkan lg dan lg.. huhuhu..
and aku edit skit kek tu..
sikit je ye Kak Nor.. hihihi..
aku just tambah potongan buah strawberry dlm adunan..
dan sedikit pewarna merah..
Mmg aku failed bab potong ciskek lembik2 nie..
terus comot dan hampir roboh slice cake..
memandangkan xde mood nk potong lain..
aku dgn berani mati tunjuk aje la kt korang semua..
ciskek ku yg comot ini..
uwaaaaa..
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan A (base)
250gm cream cracker (k.nor guna jenis low salt)
200gm butter
500gm cream cheese
350ml whipping cream
1 sudu kecik strawberry paste
1 1/2 sudu besar gelatin
100ml air
Cara2:
A
Cairkan butter.
Ramas biskut hingga hancur dan tuangkan butter cair.
Gaul hingga sebati.
# utk lebih mudah guna K.Nor guna food processor.
masukkan biskut dan blend hingga hancur dan masukkan butter cair.
blend lg hingga sebati... lebih cepat dan biskut lebih halus.
Masukkan adunan biskut ni ke dalam loyang spring form (9") dan ratakan keseluruh loyang.
Tekan biar kemas dan padat.
Sejukkan dalam peti ais utk 1/2 jam.
B
Masukkan gelatin ke dalam air.
Panaskan dengan cara dobule boiler. Kacau hingga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan.
Pukul whipping cream hingga gebu dan pekat.
Dalam mangkuk lain pukul cream cheese, gula castor dan strawberry paste hingga gula hancur dan adunan menjadi gebu.
Masukkan adunan gelatin dan pukul lagi hingga sebati.
Tuangkan adunan cream cheese ke dalam adunan whipping cream. Gaul dgn whisk hingga rata dan sebati.
Keluarkan loyang berisi biskut tadi dah curahkan adunan cheese kedalamnya. Ratakan.
Sejukkan dalam peti ais 2 - 3jam utk proses beku sepenuhnya.
Selamat Mencuba~
6 comments:
salam..gelatin tu nak dilarutkan dgn air bnyk mana ye?
saya dah beli, ingt nk buat la cheese cake ni tp tak kesampaian lg..
Fadzillah : gelatin tu make sure beli yg halal ye dik.. larutkan 1 1/2sudu besar gelatin dgn 100ml air.. guna kaedah double boiler.. hingga serbuk gelatin betul2 hancur dan larut.. =)
camne nak tahu gelatin halal / non-halal?
akak beli kat mana?
boleh beli online kt sini..
http://www.halalgelatine.com/buyonline.html
~selamat mencuba~ =)
*eh salah link.. tu utk oversea.. klik yg nie..
http://www.halalgelatine.com/mysale.html
Salam Sis,
Salam Ramadhan...selamat berpuasa!!!
sedap nya cheese cake niiii...terliur !!!!
Post a Comment