Salam..
Alhamdulillah.. kenyang dh berbuka tadi..
arini aku wat menu sgt simple..
memandangkan kepala berdenyut2 lagik.. huhu..
Mee Rebus..
aceli biler sebut Mee Rebus.. ramai yg imagine mee rebus yg kuah pekat tu kan..
yg kuahnyer dibuat dari keledek lenyek utk bg pekat..
oh.. no no no..
kalu yg tu aku biasanyer panggil mee jawa..
lain negeri lain panggilan manjanyer erk..
So mee rebus yg aku maksudkan ialah Mee Rebus Pahang..
ada gak org T'ganu yg panggil mee rebus..
so maybe mee rebus pantai timur kot...
hihihi.. pening2..
Tak kisah la ape pon namanyer..
yg pasti ia membuka selera kami ber-4..
eh kecuali Abah.. abah mmg kurang gemar dgn mee..
dia makan skit je...
tapi mak.. wahh.. bertambah 4 x ..
suamiku 3x tambah..
Alhamdulillah..
Aku gunakan mee lidi menggantikan mee kuning biasa
agar mee tidak terlalu kembang..
cubalah.. mmg sedap makan panas2..
ada org makan dgn sambal kicap.. cili potong.. and kami suka makan dgn sos cili..
yummm...
sebelum dipecahkan telur dan dimasukkan mee |
ready to eat.. jemput makan.. |
RESEPI MEE REBUS PAHANG
Bahan :-
1 ulas Bawang Besar - cincang kasar
4 ulas Bawang Putih - cincang kasar
1 sudu kecil Lada Hitam - tumbuk halus
1 sudu kecil Lada Putih - tumbuk halus
Beberapa ketul Ayam - dipotong sedang
1 batang Karot - potong kecil
2 batang Sawi Pendek (Pak Choi) - potong kecil
1 ketul Kuib Pati Ayam
1 sudu kecil Tepung Jagung - bancuh dgn sedikit Air
1 mangkuk Air - ikut sukatan sendiri
1 biji Telur
Garam secukupnya
1 bungkus Mee Lidi - rebus sekejap, x perlu terlalu lembut.
Cara :-
Tumis bawang merah dan putih. Masukkan lada hitam dan lada putih.Tumis hingga wangi.
Masukkan ayam, kacau rata. Masukkan air dan tunggu mendidih.
Masukkan kiub pati ayam dan bancuhan tepung jagung.
Setelah pekat sedikit, masukkan karot dan sawi. Pecahkan telur dan kacau.
Tutup api.
*boleh terus dimasukkan mee lidi
1 batang Karot - potong kecil
2 batang Sawi Pendek (Pak Choi) - potong kecil
1 ketul Kuib Pati Ayam
1 sudu kecil Tepung Jagung - bancuh dgn sedikit Air
1 mangkuk Air - ikut sukatan sendiri
1 biji Telur
Garam secukupnya
1 bungkus Mee Lidi - rebus sekejap, x perlu terlalu lembut.
Cara :-
Tumis bawang merah dan putih. Masukkan lada hitam dan lada putih.Tumis hingga wangi.
Masukkan ayam, kacau rata. Masukkan air dan tunggu mendidih.
Masukkan kiub pati ayam dan bancuhan tepung jagung.
Setelah pekat sedikit, masukkan karot dan sawi. Pecahkan telur dan kacau.
Tutup api.
*boleh terus dimasukkan mee lidi
Dan memandangkan ada lebihan kuah susu cair lebih semlm buat puding raja (tanpa jala mas)..
so aku mengadun Puding Roti..
makan dgn kuah susu cair.. mmg sedapppp.. |
Jemput Makan semua....
nota : utk rujukan resepi mee rebus klik SINI.
No comments:
Post a Comment