Wednesday, August 1, 2012

Mee Kari

Assalamualaikum,

Aduhai.. bulan2 puasa ni malas betol nk snap gambo..
walhal hari2 masak.. huhuhu..

ni Mee Kari masa aku buat puasa ke 6 kalau x silap..
berdua je dgn En Suami..
sbb mak abah ke Shah Alam tgk adik ipar bersalin..
so kami berdua-duaan sahaja.. auw.. :P

Menu kami aritu Mee Kari..
dh lama x makan..
so buat la jgk..
siap beli telur puyuh nk masukkan dlm kuah sekali..
yum yum..

Saper2 yg xde idea nk masak ape utk berbuka arini..
jom masak Mee Kari.. ;)



Aik.. ada yg mntk resepi eh.. hihihi..
malu plak sbb mee kari aku ni simple dimple je..
xpe lah.. sharing is caring rite.. ;)

Resepi Mee Kari
Bahan:
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
*5 ulas bawang kecil
*3 ulas bawang putih
*1 labu bawang besar
*dikisar bersama
kulit kayu manis+bunga lawang+bunga cengkih+buah pelaga
Taugeh
Beberapa ketul ayam  (isi + tulang)
  Tauhu (yg ringan tu..ape ntah namanyer)
Fish ball fish cake - potong kecil
telur puyuh - rebus dan buang kulit
cili kisar
rempah kari
1/2 cawan santan pekat
*aku x guna santan yg byk sbb aku pekatkan dgn rempah kari and cili kisar
minyak
garam



Cara:-
1. Tumiskan bahan yang dikisar bersama rempah tumis dan cili kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah kari..biarkan naik minyak. Masukkan ayam kemudian air secukupnya.
2. Masukkan fish cake,fish ball, telur puyuh dan santan..
 3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.
4. Siap dihidangkan bersama taugeh.

Tuesday, July 24, 2012

Sayur Campur meriah!..

Assalamualaikum..

Meriah la sgt kan.. hihihi..
ni pon entry sebelum puasa..
lepas balik cameron highlands..
so ada byk la sayur2an..
semua aku sumbat dlm sayur campur nie..
tu yg meriah tu.. hihihi..

layan je..

 
 
Adios~

Ketam oh Ketam!

Assalamualaikum..

Ni menu sebelum puasa lg..
nk upload tp pc kt umah tu wat hal..
xnk detect card reader la pulak..
so terpaksa la curi masa skit utk upload gambo2 nie..
huhuhu..

Ketam ni mak mertua bagi..
x beli pon..
so ada besar ada kecik.. campur2..
menu ni mmg aku gemar..
selain dari masak lemak cili api..



Cara masak mudah je :

Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yg dikisar.
Kemudian masukkan cili kisar. Tumis sampai cili tu masak.
Masukkan asam keping. Perasakan dengan garam. 
Masukkan skit air. Then masukkan ketam.
Gaul sehingga ketam tu masak. Baru pecahkan telur. Gaul rata.
Siap!!!

Thursday, July 19, 2012

Tiru menu Restoran Santai.. Udang Lemak Santai.. =)

Assalamualaikum..

Aku dgn En Suami selalu jgk makan kt Restoran Santai..
terletak kt Tjg Lumpur..
kalau org Kuantan mmg tau la kan.. =)
Kat kawasan tu ada byk restoran..
takat nk makan ikan bakar.. sotong celup tepung..
leh dikatakan semua restoran ada menu tu..
pilih je nk makan kt mana..

Restoran Santai ni kalau tgk dari jauh..
nmpk cam mewah..
sbb restoran tu dibina seperti banglo..
dulu aku takut nk masuk..
aku agak mmg mahal la makanan kt situ..
tapi once dh cuba.. idak la mahal sgt..
berpadanan dgn kuantiti setiap menu tu..
kiranya nk makan 4 org order utk 2 org dh cukup..
pada aku lah.. org lain x tau plak..

OK.. berbalik pada menu yg aku tiru nie..
en suami suka sgt order..
Udang Lemak Santai..mmg sedap..
ada kelainan sbb dia ada boh petai, asparagus, serai dan daun limau purut..

Memandangkan aku rasa cam senang..
(selepas dh belek2 semua isi perut dlm menu tu)..
aku pon cuba arini ..
dan memandangkan (lagi) ada stok asparagus dan petai..
beli kt cameron aritu..
so ape lg..

Alhamdulillah.. sedap dan blh la challange Restoran Santai tu..
hahahahahaha..
kalau order.. udang nyer kecik2.. petai nyer skit.. asparagusnyer skit..
so kalau buat sendiri.. sendiri mau ingatlah!.. =P
cuma ntah camner.. aku leh lupe nk taruk daun limau purut..
aiseyman.. spoil betol..
tp x effect sgt pon.. ttp sedap (masuk bangkul angkat sendiri )..


dan ini lawannya... 
yeah yeah yeah.. ikan cencaru belah belakang..
nasi tambah satu!!!!..


=)


Berjaya membeli mixer BERJAYA.. =)

Assalamualaikum..

Minggu ni adalah minggu berehat utk ku..
planning utk pergi bercuti..
pegi jgk la tp x lama..
memandangkan en suami ketiba tibaan ada kerja la pulok..
mencik tau!.. huhuhu..

So lepak2 kt umah memasak utk keluarga tercinta..
kalau keje x dpt nk masak sedap2.. (sedaplh sgt kan.. =P )
ramadhan dh x lama sgt pon..
esok je lg tinggal..
seronok kan sambut Ramadhan..
alhamdulillah Allah pjgkan umur kite utk sambut Ramadhan thn nie..
moga Allah permudahkan segala urusan kita..
insya-Allah..

So masa bercuti minggu lepas..
aku terjah kejap cameron highlands sebenarnya..
tp mmg xde sekeping pon gambar..
kecuali yg snap guna phone..
mmg xde nk bergambar sgt sbb dh biasa ke cameron..
so x tau nk snap ape.. hihihi..
and kami stay sana semalaman aje..
pehtu g umah adik kt setia alam..
planning macam2..
tapi dh en suami ada keje.. semua planning terpaksa dibatalkan...
mencik lagik.... uwaaaaaa...

Tapi tapi...
aku sempat grap mende alah nie..
mmg dh aim dari aritu..
sejak member2 bakers dok kabo mixer ni ada offer..
so aku terjah CKE yg berdekatan dgn umah adik..
kat Jalan Kapar, Klang...
yeeeeehaaaa... melayang duit RM695 weh..
tapi demi kepuasan diri.. aku tutup mata je la.. hihihi..

Nk kata ada projek besar thn ni..
xde plak panning lagi..
just stand by je kt dapo tu..
aci gitu?.. =P

OK utk yg nk membeli mixer BERJAYA nie..baik g beli skrg..
tgh sales 10%...
jadik la kan... murah la skit dr harga biasa..
RM695.00 utk kapasiti 7liter..
jenama BERJAYA.. malaysia product..


tepung tu bukan dpt FREE erk.. hihihi.. just letak sbb korang leh imagine size mixer tu.. :P

Ni detail dia aku amik dr website Berjaya Steel..
mixer aku beli tu yg code BM7..

Bakery Mixer Without Netting
MODEL
I/BSP - BM5
I/BSP - BM7
I/BSP - BM10
I/BSP - BM15
I/BSP -BM20
I/BSP - BM30
Capacity (L)
5.5
7.5
10
15
20
28
Voltage (v)
220-240
220-240
220-240
220-240
220-240
220-240
Frequency (Hz)
50
50
50
50
50
50
Input Power(w)
300
325
600
600
1100
1500
Speed-Whisk
852
917
480
480
462
462
(R/Min)
-Beater
-Hook
131
5-10
147
5-10
244
148
244
148
317
197
317
197
Mix Hour Capacity (kg)
0.5
0.5
2.5
3.5
5
6
Max Dough Capacity
50% water
50% water
50% water
50% water
50%water
50%water
Machine
Dimensions (LxWxH)
350x230x400
400x250x410
430x420x690
440x430x720
530x460x880
550x480x890
Packing
Dimensions (LxWxH)
420x300x480
480x300x500
540x450x840
600x450x890
610x500x1010
640x520x1060
Weight (Kg)
24
29
62
65
95
101

Friday, July 13, 2012

Rindu....

Assalamualaikum...

Ya Allah rindunyer kt blog nie..
sempat menjenguk je..
nk buat entry mmg x sempat..
keje kat opis mcm ribut..
tapi semlm berakhir (utk sementara waktu je) keributan keje..

diharapkan semua berjalan lancar..

korang semua sihat?..
adoi.. lama x update entry masak2 or baking..
huhuhu..

harap2 ada masa utk update blog ni lg..
rindu nk BW blog korang2..
tunggu ye.. =)

Sunday, July 1, 2012

Fondant Cake~wedding

Assalamualaikum..

Sepanjang aku berjinak dgn bidang baking nie..
belum pernah lg terima order utk fondant cake..
ntah kenapa.. 
aritu nk cabar diri sendiri..
so terima order fondant cake..
utk hantaran kawin plak tu..
fuhhh.. puas jgk la study..
dgn ilmu yg x berapa nk ada..
aku study di google.. youtube.. dan tanya bakers2 lain..

dan ini lah hasilnya..





Alhamdulillah.. =)

Cheese Powder~produk terlaris!

Assalamualaikum...

Nampaknya semakin jarang aku update blog nie..
keje skrg terlalu sibuk..
sehingga dh balik umah..
mmg flat terus.. penat..
biler dh penat.. nk update blog lg la malas..
huhuhhuu..

ni gambar lama..
ada nugget ayam, fries dgn potato wedges..
3in1.. mantop!!!!...


 Terliur?.. buat sendiri je..
meh order cheese powder.. just bancuh dgn air panas..
terus dh blh guna..
mudah je.. 

email utk pertanyaan ye : zura1827@yahoo.com

Sunday, June 24, 2012

RED VELVET CUPCAKES ~again

Assalamualaikum..

Demam RV dh melanda nmpk gayanyer.. =P

Ni order dari Kak Hepizah dan Rin Polisas..
Hopefully both of you love this cupcakes..

Utk RV nie aku reducekan sukatan gula..
kebiasaannya ramai yg x suka manis kan..
but if ada yg suka manis.. sila request ye.. ;)





Oh ya...
utk entry RV yg lepas.. aku x letakkan resepi..
so entry kali ni aku letakkan resepi yg aku guna ye..

Mek jah.. ini resepi yg kzura guna.. =P
 resepi aku ambil dari umah Sis Rima..
TQ sis for sharing this lovely recipe.. ;)

 RED VELVET
Ingredients
1 1/4 cup sifted flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder - i used berry callebaut
1 tbsp red colouring - I used 1 1/2 tsp wilton red paste(no taste)
1/4 cup soft unsalted butter - 57g
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk - I used 1/2 cup whole milk plus 1/2 tbsp vinegar/lemon
1/2 tsp vinegar - i used heinz distilled white vinegar 5%
1/2 tsp baking soda
Method
1. Preheat oven to 175 degrees Celsius.
2. In one container, sieve flour, baking powder and salt. Set aside.
3. In a small container, combine cocoa powder and red coloring and stir well until form a paste (I added a little water).
3. Using a stand mixer, beat butter with sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until blended. Add the vanilla extract and cocoa powder mixture, beat until well blended.
4. Add in sifted flour and buttermilk alternately. Beginning and ending with flour. (F-M-F-M-F)
5. In a small bowl, combine vinegar and baking soda and add it to ur batter. Stir well with a spatula. Pour into a 6" baking pan and bake it for 50mins or until cooked.
6. Let cool on wire rack.
7. Once cool, slice cake into two and spread cream cheese filling.. top it with the rest of ur cream cheese too... chill for a few hrs..


Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g unsalted butter

110g powdered sugar - i reduced it to 80g

1 cup fresh cream, whipped until stiff - i used double cream
 Method
1. Beat cream cheese with butter until soft.
2. Turn mixer to low speed, add powdered sugar a little at a time. Whisk until well blended.
3. Add whipped cream, stir through with a spatula.


Kalau malas nk buat tu..
meh order erk.. hihihi...
Kuantan area only..
self-pickup ye..

TQ~

Thursday, June 21, 2012

Sibuknyer dia skrg.. masak apa tu?...

Assalamualaikum..

Lama sgt rasanyer aku x update blog..
sejak ditukarkan ke jawatan lain dipejabat..
keje aku menjadi terlalu sibuk..
balik umah dh penat sgt..
mmg xde masa nk bukak blog.. 
nk create entry.. nk berceloteh..
mmg xde selera langsung nk update.. huhuhu..


 tp arini paksa diri update skit..
walaupon aku tau.. xde saper pon yg menunggu2 entry aku nie..
blog picisan cam aku nie..
mana la ada peminat..
update ke tak.. xde saper fedulik..

 Byk jgk xtvt baking and cooking yg aku buat..
sejak ber'cuti' dari blog nie..
sempat snap.. tp belum ada mood nk update kat blog..
sikit2 la nnti kot..
entah la biler.. huhuhu..

ermm.. nk citer pasal xtvt mana dulu erk..
jap jap.. tgk album kt pc nie..
...

...

...

...

ok..

menu ni jgn la ditanye bile aku masak..
dh x ingat weh.. huhuhu..

tp menu ni betol2 membuka selera kami sekeluarga..
lg simple lg berselera.. tu yg masalah tu..

Pucuk ubi ni beli dgn member office..
mmg suka pucuk ubi jenis nie..
lembut and sedap..
kalau x silap ada yg panggil pucuk ubi jarum..
sbb bentuk dia pjg and tajam2 gitu.. hihihi..
entah la korang panggil apa kan..

kalau keluarga aku..
makan pucuk ubi celur ni dgn sambal asam..
sama cam sambal belacan tp boh air asam... sedap!..

 



 Selain ulam pucuk ubi celur tu..
aku masak sup daging..
aku suka boh kentang and karot kalau masak sup cenggini..
and.. kalau masak sup daging atau tulang kan..
aku suka guna paste instant..
SUP SIAM..
ada sesiapa suka guna?..
serius sedap tau.. dr dulu aku guna paste tu..
siap promote kt kawan2 lg..
diorg pon suka.. ;)

tapi aku buat jugak tumis darat..
lepas dh rebus daging/tulang tu..
then boh paste..
aku panaskan kuali lain..
tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia..
pehtu masukkan rempah tumis..
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga..
bile dh wangi.. terus curahkan dlm sup tadi..
mmg confirm sedap tau..
cubalah.. =)


OK... sampai sini dulu entry utk kali nie..
doakan aku ada kekuatan nk update lg..
BYE~

Saturday, June 9, 2012

Red Velvet Cupcakes

Assalamualaiku...

Ya Allah... lama betul x update blog..
macam2 mende nk citer sebenarnyer..
tp biler dh tangguh2 nk update.. terus dh lupe nk citer ape..
huhuhuhu..

ok.. nk share eksperimen aku buat RV
Red Velvet Cupcakes...
utk percubaan.. aku buat 1/2 resepi..
and size mini..
risau jgk takut x jadik kan..
tapi alhamdulillah... elok je dia naik..
tekstur dia pon elok je..
mmg x sangka blh buat RV..
selama ni kawan2 dh byk kali buat..
dh siap buat jual lg..
aku je x berani nk cuba..
dan skrg insya-Allah aku dh yakin nk buat..
and sedia menerima tempahan.. =)

Ni RV yg mula2 aku buat..



And yg nie.. baru je kuar oven tadi...
ada org tempah.



OKlah.. nk mandi..
and keluar hntr order nie..
bye..


Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...