Monday, May 17, 2010

~Lasagna..

Dah lama sgt nk mencuba buat lasagna.. minggu lepas dh siap2 beli bahan2 dia... lasagna sheet,daging cincang,sos prego,cheese dll... So.. malam ni baru ada mood nk buat
setelah berhari2 mencari resepi yg aku rasa sesuai..
tapiiii....

byk mende aku kena perbaiki..
huhuhuh... sungguh mengecewakan... :(


Silap pertama
: ikut resepi x de garam dlm sos putih..
tp aku pi gatai2 boh.. biler dh combine semua sos dan cheese..
lasagna aku jadik masin.. menciiiiiiiiiiii...


Silap ke dua
: Aku boh sos merah dan sos putih terlalu bnyk..
so lapisannyer x dpt bnyk.. cuma sempat dua lapis je..
dh laa masih.. lapisan skit plak tu..
so kureng laa rasa dia... menciiii lagikkkkkkk....


Silap ke tiga
: dh abis daaa.. x de silap lg.. ekekeke..
akan ku cuba lagik dan lagik.. tungggguuuu... huhuhu..



Ni resepi yg aku dpt.. aceli.. aku just salin resepi utk sos putih je..
sbb utk sos merah aku guna resepi cam wat spageti je..

Lasagna
Bahan utama : Lasagna Sheets
*zura guna brand San Remo.. instant je.. x perlu rebus.

Sos Merah :-
Daging Cincang
Sos Prego
Cendawan butang - potong nipis
Capsicum hijau (nk campur merah+kuning pon ok) - potong dadu
Batang saleri - hiris kasar
Tomato - potong kasar
Cili kisar
Bawang besar holland (yg kuning) - potong dadu
Sedikit minyak zaitun
Serbuk oregano / mix spice

Tumis bawang besar dgn mnyk zaitun. Masukkan cili kisar.. tumis hingga garing. Masukkan daging cincang. Kemudian, masukkan sos prego dan tomato serta serbuk oregano/mix spice. Kacau rata. Masukkan capsicum, batang saleri dan cendawan butang. Perasakan dgn sedikit garam. Gaul rata dan tunggu hingga kuah agak pekat.

Sos putih :
1/2 cawan Air
2 cawan Fresh Milk
1/2 cawan Butter
1/2 cawan Parmesan Cheese
1/2 cawan T. Gandum
1/2 sudu kecil Serbuk Oregano/mix spice

Cairkan butter. Masukkan serbuk oregano/mix spice. Gaul rata. Masukkan tepung gandum.Kacau hingga tidak berketul.Masukkan susu segar dan air. Gaul rata.Akhir sekali masukkan parmesan cheese.Kacau hingga agak pekat.Tutup api.

Cara :-
Sapukan loyang atau mangkuk pyrex dgn butter agar adunan x lekat. Mula2 masukkan sedikit sos merah.. then lapiskan dgn lasagna sheet.. then lapiskan dgn sos merah diikuti sos putih.. kemudian lapiskan lasagna sheet.
Ulang langkah berikut spt ini..



Last sekali mesti diakhiri dgn sos putih.. taburkan cheese dan
bakar lebih kurang 40-60minit.


Selalu check lapisan atas tu.. kalu dh garing blh laa keluarkan... makan panas2 sedapppp tp sukarnyer nk potong... huhuhu..

Selamat mencuba...

post signature

post signature

6 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

lasagna azura nmpk mengancam..

::Azura Rahman:: said...

TQ sari... =)

ieda said...

huhuhu sedappp memang sedapp walau masin .. thanx zura ..
jgn lupa nanti akak nak lah order .. biar mahal asal kena dgn tekak akak .. x ruginya zura buat sure ramai yg nak beli ... hehhehe ( pujuk nieh ! )

dan satu layie .. memang sedapplah .. yg ke empatt memang sedaplah .. ish2 x tahu nak cakap sbb selama nieh x pernah lagi makan .. sbb x minat .. dah pekena yg zura buat ...

ya allahhhhhh tolonggggggggggggggggggggggggggggg

Unknown said...

arrhhh..x sabar nk buat, aku ank wat masa besday aku annti, biar suami aku surprise..kehkehehhh..'

mekasih darlin'

Unknown said...

Temperature nk bakar tu berapa drjh celcius?

Unknown said...

Temperature nk bakar tu berapa drjh celcius?

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...