Tuesday, June 14, 2011

Puding Triffle

Salam...
dh lama x memuding..
semlm g giant beli koktail dlm tin dgn jelly kotak..
yg lain2 semua dh ada kt umah..
kecuali KEK..

Mmg x nk beli swiss roll..
sbb dh plan nk buat sponge cake..
memandangkan sponge mix ready mix ada balance lg skit..
kalu x guna nnti tepung tu rosak..
so mulakan operasi dgn buat spongecake dulu..
x susah pon sbb guna yg ready mix..
mix semua sekali sampai kental..
bakar..

dh siap potong2 dan susun dlm bekas..
and prepare la bahan2 triffle yg lain..

Selamat menjamu selera..

Buat 3 bekas.. lg 2 bekas nk bagi ke umah abang2..
 
 
 
 
 

*utk menunaikan permintaan Eni Osman ;p

Puding Triffle


Utk kek:
250g Spongecake readymix
3 bj Telor
40ml Air
40ml Minyak
1 st Ovellate

Cara: 
Adun semua kecuali minyak guna speed plg tinggi 
hingga adunan kembang dan kental. Masukkan mnyk, kaupbalik. 
Masuk loyang dan bakar hingga masak.
Potong dan susun dalam acuan.

Layer Kastad:
2 sb Tepung Kastad (bancuh dgn sedikit air)
1 tin Susu Cair
1 tin Air tapisan buahan koktail (sukat guna tin susu cair)
1 tin Buahan koktail
1 sb Gula

Cara:
Panaskan susu cair dan air tapisan buahan koktail. Masukkan gula dan kacau hingga hancur. Masukkan bancuhan tepung kastad. Sentiasa kacau hingga adunan pekat dan berkilat.
Biarkan sejuk sedikit kemudian baru dicurah atas lapisan kek tadi.
Tunggu lapisan kastad agak keras kemudian baru ditaburkan buahan koktail.

Layer jelly:
1 kotak Instant Jelly
Cara:
Bancuh dgn 2 gelas air panas. Kacau hingga hancur.
Biarkan sedikit sejuk kemudian baru dicurah atas lapisan kastad/buah koktail tadi.

Sejukkan.

2 comments:

Wanieyra said...

salam...sedapnya!!!!

Anonymous said...

salam azura...resepi tak dak ka...teringin nak buat...he he...

Kongsi Resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...