Sunday, April 20, 2014

Karipap inti kari ayam

Assalamualaikum. ...

Kalau dh favourite tu.... buat selalu pon x muak... hehe... puas hati makan kalau buat sendiri... inti leh boh padat2... :)

Resepi ni mmg aku dh pernah buat sebelum ni... pada aku ok....senang nk adun dan kulitnya rapuh... maybe sbb penggunaan tpg beras dan tpg ubi kot...

Jom tgk resepi...

Karipap Rangup
Copy dari blog Yati

BAHAN2:
500gm Tepung gandum
50gm Tepung Beras
50gm Tepung Ubi
1 sudu besar Gula
1 sudu kecil Garam
3 sudu besar Majerin*
1/4 cwn Minyak masak* (* panaskan)
1 cawan air-tuang sikit demi sedikit
CARA2:
Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
Bahagikan doh kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kegemaran, tutup dan klim kemas2.
Buat sehingga habis. Goreng dgn minyak yg banyak sehingga garing.
Angkat dan toskan. Saya goreng guna api sederhana je. Karipap ni lebih rangup sekiranya di goreng 2 kali. Walau di goreng lagi, karipap ni tetap tak berminyak.

Untuk intinya... ikut citarasa masing2 la ye... inti sy ni guna isi ayam... tumis mcm biasa and boh la serbuk kari... sy guna gabungan ubi kentang dan keledek...

Selamat mencuba... ;)

Saturday, April 12, 2014

Nak kurus secara sihat? Meh sini... Dengar nasihat saya...

Assalamualaikum. ..

Semua org nk kurus terutama kaum hawa... tol dak? Nk kurus.... nk cantik.... semua nak.... :D

Skrg ni.... berlambak2 org jual ubat kurus.... siap ada jaminan lg.... harga2 pon mampu milik.....saper yg x nak kan kan kan.... hehehe...

Tapi wahai kawan2ku sekalian... anda yakin kah bahawa semua ubat2 itu selamat... plg penting ia tidak memudaratkan...?

Dan percayakah anda... anda boleh kurus dgn hanya makan ubat shj...? Mudah sgt kan...?

TAK ADA JALAN MUDAH UNTUK KURUS!!!

Ingat kata2 saya tu.... tiada ye... tiada... kalau ada tu... mesti something wrong somewhere.... bahan2 bahaya digunakan yg blh memudaratkan tubuh badan kita... anda nak ?

Jom follow sy utk ikhtiar turunkan berat badan secara sihat dgn produk Shaklee....insya Allah selamat... tp mcm sy kata tadi xde jalan mudah ye...

So produk Shaklee hanya membantu kita utk turunkan berat badan.... kita kena bantu diri kita utk cepatkan proses tu.... caranya dgn jaga pemakanan dan senaman... sy yakin kalau anda ikut cara ni insya Allah ada kesan positif... :)

Utk basic.... anda leh cuba Alfalfa dan Lecithin.... alfalfa berfungsi spt detox... cuci toksik dlm badan... lecithin pulak sebagai membakar lemak2 yg ada... dats why kalau anda bersenam dan jaga makan lecithin lg cepat buat keje...

Kalau ada masalah 'tangki' anda wajib amik Herblax... melancarkan proses pembuangan... :D

Insya Allah kita ikhtiar dgn cara yg selamat... kena istiqamah.... yakin dan usaha ye...

----------------------------------
*produk Shaklee insya Allah selamat dan halal... jom cuba.... whatsapp saya skrg! 019.9988.588

Karipap Pusing

Assalamualaikum. ...

Ya Allah cuaca sekarang... panas nauzubillah... dugaan Allah kan... aritu hujan tak henti2 sampai banjir besar... so x boleh la nk merungut2 sgt.... bersyukur dgn nikmat Allah yg lain... :)

Ni cerita aritu... dh lama.... hehe.. teringin sgt nk makan karipap.... aku mmg gemar sgt karipap.... maybe sbb dr kecik mak rajin buatkan.... tp yg jual2 ni kureng skit sbb payah nk dpt yg betol2 menepati tekak aku... huhu...

So apa lg... buat sendiri ler.... tp nk cabar diri cuba buat karipap pusing.... so godeh2 pakcik gugel and memilih resepi ini utk dicuba... thanks kepada empunya resepi.. :)

KARIPAP PUSING INTI DAGING
Sumber : http://rohaisha.blogspot.com/2012/11/karipap-pusing-inti-daging.html?m=1

Bahan-bahan:
Bahan A: (Doh minyak):
4 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1/3 cawan minyak masak (saya terrr..tambah, disarankan ikut sukatan asal ye)
1/2 sudu kfc garam

Cara-cara:
1.Gaul tepung dengan minyak masak.
2.Masukkan campuran air dan garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati dan menjadi doh yang tidak melekit di tangan.Apabila adunan sudah jadi doh jangan lagi ditambah air.
3.Bulatkan bebola-bebola kecil.(Buat 8 bebola)

Bahan B: (Doh shortening/ lelemak sayur)
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar shortening

Caranya:
1.Gaul dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekit.
2.Sekiranya adunan belum menjadi doh, tambahkan shortening.
3.Buatkan bebola-bebola, lebih kecil dari doh minyak.
4.Buat 8 bebola kecil.

Utk inti aku buat style aku je... inti biasa je...

Mmg senang je sebenarnya buat karipap pusing ni... ingatkan susah sgt... hehe... korang wajib cuba ye...

Tata

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...