Saturday, February 8, 2014

Jom meroti pulak... ;)

Assalamualaikum...

Salam hari sabtu buat semua... time2 cuti ni la plg sibuk kan.. walaupon x keje.. time ni la nk mengemas rumah... membasuh baju... memasak (waktu keje pon memasak jgk.. hehe..)...

Itulah rutin kita... tanggungjawab dan rasa kasih sayang kita pada keluarga... tol dak..?

Ok.. just nk share hasil meroti aku sejak dua menjak ni... dh naik 'sheikh' plak meroti skrg ni... hehe...


Resepi Roti Manis
Credit to Liza Othman

Bahan-bahan
  • 1 biji telur campurkan dngn air sejuk,jadikan jumlahnya 265ml/gm
  • 500gm tepung roti (400gm tepung roti + 100gm tpng gandum pun boleh)
  • 40gm susu tepung
  • 100gm gula kastor
  • 11gm yis atau sepeket yis 
  • 80gm marjerin@butter
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1 sudu kecil bread improver 


Cara saya yg menggunakan mixer heavy duty.. masukkan semua bahan kecuali air dan telur....setelah sebati baru masukkan adunan air dan telur... adun hingga elastik... ;)

Thursday, February 6, 2014

Malas nk makan vitamin tapi nak sihat?... VITALEA jawapannya..

Assalamualaikum,

Bulan Februari adalah bulan untuk si hijau VITALEA...


 Pernah dengar multi vitamin?..

mul·ti·vi·ta·min
ˌməltiˈvītəmən/
adjective
adjective: multivitamin
  1. 1.
    containing a combination of vitamins.
    "a daily multivitamin supplement"
noun
noun: multivitamin; plural noun: multivitamins; noun: multi-vitamin; plural noun: multi-vitamins
1.
a pill containing a combination of vitamins

Haaa.... ia adalah kombinasi vitamin-vitamin... vitamin apa ada dalam multivitamin SHAKLEE?... jom tgk..

  1. Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat*Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem  imunisasi*
  2. Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi*
  3. Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot*
  4. Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang*
  5. Magnasium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung*
  6. Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak*
  7. Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet*

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasi secara komprehensif dan sangat seimbang. Tablet Vita-Lea ini disaluti serbuk nutrisi – spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”. 

Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas larut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Vita Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTIVITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

-----------------------------------
AZURA RAHMAN
SID : 1073170
019.9988.588

Kongsi Resepi

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...