Wednesday, January 23, 2013

PCOS

Assalamualaikum..

Just wanna share this info..
Saper2 ada pengalaman menghadapi masalah ni..
boleh la share..

Zura sendiri belum dikurniakan zuriat...
so sedang berusaha dan ikhtiar..
Zura sendiri x tau ada PCOS ke tidak..
last treatment di HTAA..
Doktor tak de plan detect PCOS..
wallahualam..

Polycistic Ovarian Syndrome atau Polycystic Ovarian Disease terbentuk daripada manifestasi beberapa cysts yang meliputi ovari. Ia kelihatan seperti telur-telur halus. Keadaan ini diikuti oleh ketidakseimbangan hormon dan ketidakseragaman ovulasi dan haid.


Apakah gejala-gejala PCOS?

- Kegagalan ovulasi
- Jerawat
- Obesiti
- Haid yang tidak teratur
- Fasa luteal yang terganggu
- Tiada haid
- Hirsutism (pertumbuhan rambut pada kulit)

Bagi kes yang teruk, keseluruhan gejala-gejala ini akan muncul. Bagi kes sederhana dan ringan,sesetengah gejala sahaja yang akan kelihatan.

PCOS ni ambil masa untuk hamil bila pakai lumiglow. Kebanyakan pakai lebih dari sebotol. ada yang sampai 4 atau 5 botol pakai baru dapat positive urine pregancy test.. :-)
 
Sekarang Zura tgh ikhtiar dgn produk Lumiglow..
ada sesiapa yg dh pernah cuba dan berjaya???..

Doakan semoga ia nya berhasil ye..
Thanks... Love u all.. ♥

Tuesday, January 22, 2013

Jumpa tokei Secubit Garam..

Assalamualaikum...

Sabtu lepas, 19hb Jan.. 
aku ada datim dgn someone special..
kalau blogger masakan.. pasti kenal.. hehehe..

pinjam gambo kak nor ye.. :)
Masa ni hujan..
dan kak nor pon dh bersiap nk g rumah seseorg..
so kelam kabut ler berjumpa pon..
sempat la laga2 pp.. hehehe..

Seronok dpt jumpa kak nor..
walaupon sekejap..
punye excited nk jmpa kak nor mlm tu..
brg yg sepatutnya kak nor order aku lupe bawak..
adoi la..
tp buah tgn utk kak nor aku ingat sgt nk bawak..
hahahaha..
sabo je la.. sorry ye kak..
nnti kita jmpa lg..

*teringin nk menjengah rumah baru kak nor.. ;)

Thursday, January 17, 2013

Roti.... Roti... mcm iklan pulak..

Assalamualaikum..

Dulu masa sebelum ada BM..
asyik berangan je nk buat roti ini itu..
skrg dh ada BM.. bila la angan2 tu nk jadik kenyataan..
huhuhu.. teruk betol..

Aritu.. ternampak tepung roti..
(nmpk sgt dh lama x meroti)..
risau tepung tu bertukar menjadi naga 
(terbawak2 plak drama Merlin)..
aku pon godeh la buat roti..

Dan memandangkan kt peti dh ada adunan bwg putih+rosemarry
lebihan buat garlic bread cicah mushroom soup..
aku pon sapu je atas roti .. hehehe.. aci?.. :D


ROTI MANIS LIZA
(resepi dari FB~owner Liza)

Bahan:
500gm tpung roti 
 100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver optional
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner

Cara:
Cmpur bahan kering dan masuk bahan cecair 
Uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30minit buang angin.
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c


*aku sumbat masuk BM je.. :)

OK selamat Mencuba...

Wednesday, January 16, 2013

Daging Blackpepper

Assalamualaikum..

Lambatnya update resepi daging blackpepper nie..
ada ramai tnye resepi kt FB..
sorryyyyy..

Resepi ni main tibai je..
ikut suka2 hati nk campak apa.. hehehe..

Daging Blackpepper

Bahan :
Daging - secukupnya
Bawang besar - hiris kasar2
Cili kisar (cili kering)
Sos Tiram
Kicap manis
Kicap masin
Lada Hitam - ditumbuk kasar
Bawang Holland (kuning) potong bulat
Capsicum

Cara:
Goreng daging separuh masak. Angkat dan tos.
Tumis bawang besar dan masukkan cili kisar.
Masukkan sos tiram, kicap masin dan kicap manis ikut citarasa.
Tp jangan la byk sgt.. nnti masin sgt..
Masukkan daging tadi.
Masukkan air..agak2 cukup utk empukkan daging tu..
Dah hampir nk kering, masukkan bawang besar yg dipotong bulat dan capsicum.

~Selamat Mencuba~

1st Trial ~ Pavlova

Assalamualaikum..

Ketinggalan ketapi sungguh..
org dh sakan dgn pavlova..
aku baru nk cuba.. hehehe..
xpe la.. asalkan dh cuba kan..

Untuk resepi.. aku guna resepi sifu ku..

Thanks kak.. :)

PAVLOVA

100 gm putih telur
180 gm gula castor
1/2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh cuka buatan
1/2 sudu teh esen vanila

Mix putih telur dengan gula castor hingga kental.  Masukkan tepung jagung, cuka dan esen dan putar lagi hingga kental.  Bakar di dalam oven dengan suhu 120'C sahaja selama 1 jam.  Bila dah masak, tutup api dan biarkan pavlova di dalam oven selama 1 jam lagi sebelum dikeluarkan. 

Untuk topping boleh guna whipped cream dan buah2an yang masam sedikit so balance rasa manis pavlova tersebut.

~Selamat Mencuba~

Monday, January 14, 2013

Tak serupa tapi mcm sama.. kan kan kan..

Assalamualaikum,

Silap sudaaaaaaah...
ingatkan sama rupanya spesis lain2 ok..
hahahaha..


Haaa.. mana satu water chestnut?.. arrowhead?..

Adoi.. aku pon sudah terkonpius..
mujur ada kawan2 yg bgtau..

Atas tu yg putih adalah arrowhead..
and yg bawah ni pulak water chestnut..

Yang dipanggil sengkuang cina adalah water chestnut..
pada entry aku yg lepas tu.. buah Ngaku atau arrowhead..

Water chest nut ni kalau x silap aku..
yg org wat red ruby tu kot..
betoi dak nie.. kang salah info lagi.. wakakaka..

sumber : sini
Kalau arrowhead/ngaku dikatakan hanya ada pada musim raya cina...
adakah water chestnut ni pon ada musimnya?..
saper leh jawab?.. hehehe..

Sengkuang Cina..Ngaku..Arrowhead.. byknya nama..

Assalamualaikum,

Korang pernah dengar nama2 tu?..
sengkuang cina biasa dengar.. 
arrowhead tu nama omputeh dia..
tapi buah Ngaku.. mmg this is pestime aku dengar..
hehehe..

Selama ni biasa dengar je pasal sengkuang cina..
tp x pernah terdetik nk beli..
lagikan pulak nk masak.. 

Tapi bila tgk Mek Jah tayang kat fesbuk..
cakap sedap sgt buah nie dibuat kepek..
aku apa lagi.. rembat sebungkus kt Giant..
dia dh siap2 bungkus and timbang..
sekilo RM3.99.. aku beli bungkusan dgn harga RM4.00++
kiranya sekilo lebih..
jadik la sbb nk cuba dulu..

 

Balik umah terus kerjakan buah tu..
buang kulit dia.. aku kikis je dgn pisau..
kulitnya nipis..

Mek Jah dh pesan.. jgn buang 'tanduk' dia..
memudahkan kerja2 nk menghiris/menyagat nnti..
mmg betol.. ada 'tanduk' tu senang skit.. hehehe..

so bila dh goreng.. panas2 lg tu dh bedal..
wahhh.. x sangka mmg sedap sgt..
mmg rasa lemak2 gitu..
aku x boh pon garam ke perasa ke..
mmg dh asli sedapnya.. ;)


Aku pon x tau sgt asal usul buah nie..
kabarnya buah ni hanya ada pada musim raya cina je..
yeke?..
Kalau benar bagai dikata.. baik cepat g borong buah nie..
kat giant byk lg aritu.. 
dpt merasa sekali baru puas hati kan..
;)


p/s - gelak dulu.. hahahahahaha.. rupanya sengkuang cina dgn mende alah ni lain.. mana ku tau.. pernah baca kat mana ntah cakap sama.. ajaran sesat sungguh.. thanks semua yg menegur kesilapan nyata ni.. hehehe..

Monday, January 7, 2013

Ribut Tropika SONAMU..

Assalamualaikum,

Rasanya ramai yg dh tau..
berita yang disebarkan seluruh Malaysia..
berkenaan ribut tropika SONAMU..


Menurut satu kenyataan dari pihak NASA, Ribut Tropika Sonamu akan melanda bahagian pantai timur semenanjung Malaysia. Keadaan ini akan menyebabkan angin kencang dan laut bergelora di bahagian Laut China Selatan.


Berdasarkan laporan terkini Jabatan Metereologi Malaysia, negeri yang terdekat dengan impak bencana tersebut adalah kawasan timur laut Dungun Terengganu. 


Sebagai langkah berjaga-jaga, semua penduduk tidak digalakkan berada di persisiran pantai mahupun di laut mulai 8 Januari 2013.
[sumber : sini ]

Ya Allah.. harap2 ia sekadar ramalan sahaja..
Semoga dijauhkan dari berlaku perkara2 buruk.. amin..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...