Monday, October 31, 2011

Chocolate Muffin

Salam..

Dari aku dok melayan rasa mengantok teramat nie..
baik aku update blog.. muahahaha..
curik masa skit aje.. aci aje kan?.. hihihi..

Ok.. dh lama sgt aku x berbaking..
kebetulan kawan masa study di IKIP msg.. 
nk order 60pcs muffin cokelat..
utk majlis akikah anak daranye yg comel itu..
tq Nurli Suffian

So.. berhempas pulas lah aku............................................... mencarik resepi..
belum pon buat lg.. dh pening carik resepi..
al-maklum ler.. aku bkn la sentiasa baking..
nak nak muffin cokelat.. jarang sgt buat... 
kalu carot muffin biasa la jugak.. huhu..

puas ku godeh sana godeh sini..
tnye org sana.. tnye org sini..
kot2 lah ada yg sudi nk share resepi yg biasa diorg guna utk jual..
tp hampa..huhuhu..

Akhirnya ada seorang kawan di pejabat yg memberikan resepi..
kakak dia jual muffin.. alhamdulillah..
tapi aku x dpt nk guna resepi tu sbb menggunakan butter..
balik keje aku kena terus adun..
nk tunggu butter lembut.. lambat la pulak kan.. huhu..
tp ttp bersyukur ada insan sudi share resepi.. 
walhal dia meniaga..
moga Allah murahkan rezekinya..

So berusaha lagi carik resepi muffin cokelat nie..
fuhhh.. dugaan sungguh..
dan akhirnya penantianku berakhir..
biler aku menjumpai resepi dari Izah..
TQ izah utk resepi yg superb ini..
alhamdulillah menjadik..
asben pon suka..
moist tp x padat.. lembut..
serius recommended recipe!

"nasib baik percubaan pertama menjadik erk"
kata suamiku..

alhamdulillah.. berkat insan yg sudi berkongsi resepi..
Tq again Izah!... :)

 

Izinkan kzura share resepi dr blog Izah kt sini ye.. ;)


MUFFIN COKLAT
sumber: mak Lang &  kak Ummi

Bahan-bahannya:

A
 2 cawan tepung *aku guna Self Raising Flour BlueKey
1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
2 sudu kecil baking powder * x letak sbb dh guna tepung penaik
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B
 2 cawan gula kastor *aku guna 1 cawan gula castor+1/2 cawan Gula Perang
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar) * aku guna susu segar
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick *xde pulak sunquick

C
 3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.

ini lah anak yg dirai.. moga jadik anak yg solehah ye.. :)


Monday Mendung Blues..

Salam..

Cuaca mendung.. mood aku pon sama2 mendung..
layu dan kuyu je mata nie..
adeyh.. terbayang2 tilam,comforter dan 'bantal peluk' kt rumah tu..

Cuaca kt tmpt korang camner?
sama dgn Kuantan ke..
hujan.. mendung.. hujan .. mendung..

tp kadang2 panas terik.. adeyh tu yg x daya..
pendorong kepada demam gayanyer..

sumber : GOOGLE


Zzzzzzzzz.........

Sunday, October 30, 2011

Bubur Nasi~simple but delicious...

Salam..

First of all..
nk wish Happy Birthday buat Ayahanda ku..
Anakmu ini tidak pernah putus2 mendoakan..
kesihatan dan kesejahteraan buatmu Abah..
Terima Kasih kerana berkorban utk mak..
menjaga dan menyayangi mak yg kurang sihat..
Terima Kasih Abah!

Ok back to entry kali nie..
utk lunch aku buatkan bubur nasi..
mesti ada yg pelik sbb tgh2ari buta makan bubur..
huhuhu..
itu aje idea yg muncul dlm kepala nie..
tapi abah dgn mak bertambah2..
mmg peberet diorg bubur ni..
lauk bubur kami simple..
mcm biasa mak buat dulu2 masa dia sihat..
kacang tanah dan ikan bilis goreng..
then ikan masin @ telur masin..
boh kicap..
sedap tau.. hihihi..




Friday, October 28, 2011

Lamb Chop with whipped potato~

Salam..

Ni menu dinner yg aku sediakan..
semlm punyer dinner ye..
huhuhu..

malas sgt nk masak..
lgpon x tau nk masak lauk ape..
puas memikir..
at last.. bakarkan daging tu..
yg aku dh perap semalaman dr semlm lg..
then sesambil tu..
prepare whipped potato..
rebus.. tos hingga kering (mcm iklan prego)..
lenyek.. masuk garam+blackpepper+susu segar..
then buat gravy dia.. siap!


*arini x de mood sgt.. ngantok.. letih.. semua ada.. 
aiyakkk jgn mcm ni la mood.. ini malam kena buat muffin utk doorgift kawan.. 
huhuhu..

Monday, October 24, 2011

Kek Lapis Cheese Pesona...

Salam...

wa..wa..wa..
terrer la semua teka.. hihihi..
mana idaknyer kan..
semua dh cuba kek mudah nie.. aku sorang je tercicir ketapi.. tut tutttttttttt...


Tahniah utk yg menjawab dgn betol..
Sue x aci.. jawab 2x.. hahahaha..
jawapan Kak Zakie unik la.. hahahaha..
Kak anna nk ke kek nie?.. akak buat for sure lg cantik dr zura nie..
Kak Nor mmg terrer bab meneka.. hihihi..

OK.. betol la tu kek malatop si Ryo tu..
mmg mudah sgt2..
dan rasanyer x ubah mcm Kek Tiramisu gak..
x byk beza.. 

Tq Ryo utk resepi mudah dan sedap nie..
lenkali share lg erk..
Kzura suka sgt resepi mudah2 nie.. hahaha..

 



Kzura mohon share resepi dari blog Ryo ye.. TQ
Adunan ku hanya separuh dari sukatan ye..
*ada sedikit 'derhaka' aku telah lakukan.. huhu.. ampun Ryo..


KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan  *aku bancuh nescafe pekat

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar  * aku putar non-dairy whip cream
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.




cer teka cer teka.. apakah???..

Salam..

Aku tinggalkan sekeping gambo dulu..

selebihnyer.. tunggu aku settle masak erk..

cer teka cer teka.. apakah???..


Zassssssssssssss... check-in dapo jap..

Sunday, October 23, 2011

Ho Ho Holiday.. Last Day~

Salam..

Layan gambo je la erk.. kalu ada mood nnti aku story..
kalu x de mood sampai biler2..
layan aje la gambo aje.. huhu..

 
 

 
 
 

"

'


"

'

"

'

"

'

Yeeeaaahaaaaa... auwwwwww...


Ho Ho Holiday.. Day 3~

Salam..

So ape xtvt kami utk hari tu..
aku dh decide nk g Jonker Walk..
tempat yg selalu disebut2 ramai pengunjung kalu ke Melaka..
aku dh berkali2 ke Melaka pon masih x tau kt mana Jonker Walk tu..

Malam tu.. lepas maghrib..kami bersiap..
masuk kete tp x tau kt mana lokasi Jonker Walk..
mengikut maps yg aku tgk x jauh dr hotel kami menginap tu..
asben aku pon start enjine kete.. terus ke depan..
rupenyer jalan situ ditutup sebelah..
ada la cina ni jaga..
then dia suruh masuk parking tepi tu..
asben pon tnye.. ni parking ke Jonker Walk ke?

"ya parking sini.. jonker walk depan sana"..

"berapa ringgit"..

"3 ringgit"..

Pohhh palehhh weh.. mahalnyer parking..
parking bkn jalan tar pon.. jalan batu kasar2 tu..

Kami pon jalan kaki ke sana..
lorrrrrrrrrrrrrrr... x jauh pon Jonker Walk tu..
kalu kami tau.. parking kt hotel aje jalan kaki..
mmg x jauh sgt..

terbang RM3 begitu sajeeeeee... (padan muka!)

So sampai jugak hajat nk ke Jonker Walk..
comment aku ----> harus pergi
walaupon sebenarnyer Jonker Walk tu semua peniaga cina..
pengunjung pon org setempat yg kebanyakan mmg cina..
so makanan yg dijual semua makanan cina..
mmg x pandang makanan kat situ..
yg aku pandang.. brg2 yg dijual..

agak menarik.. ada beg,sandal,accesories dll..
nk beli servenir pon beli sini pon ok.. 
sama je mana2 tmpt pon rege dia..
aku x shopping byk pon..
mmg aku bukan kaki shopping..
suka window shopping aje.. :)


 

OK lepas g Jonker Walk..
nk carik makan.. nk carik makan..

terus mood tukar jadik "BENGANG"
jenis asben aku.. mengikut aje..
so aku kena manage semua hal..
nk makan kt mana.. nk beli dodol kt mana..
kira aku manager la dia driver aje.. hehehehe..
aku awal2 lg masa kt hotel aku dh try google..
tmpt makan best kt Melaka..
memandangkan kami dh pon merasa asam pedas best iaitu kt pokok besar..
then kali ni nk cuba menu ala-ala mcm kt Tjg Lumpur Kuantan..

So hasil 'google'lan aku..
aku dapati ada 2 tempat...
Umbai dan Alai..
which one is better.. huhuhuhu..
nk tnye sesaper pon x de idea..
tgk google2 pon ramai yg komplen kat umbai..
konon nk try la kat Alai..

Rupenyer jauh weh dr bandar..
x tau la kot gps aku tu bawak kot jalan jauh.. huhuhu..
sampai2 asben dh cakap

"lain macam aje tmpt makan dia"

sebab ape korang nk tau..
laluan nk masuk tu mcm sunyi aje.. ada bangunan yg terbiar...
then bile masuk rupenyer dia kt tgh2 perumahan rumah orang..
tp sbb dh sampai.. kami bedal aje kasik test dulu..

Di situ ada deretan kedai2..
pilih je gerai mana yg kite nak..
ala2 mcm kt Kuala Perlis tu.. memanjang je gerai dia..
(kuala perlis BEST.. sbb tepi laut)
kami lalu aje dh ada sorang mamat ni memanggil-manggil..
kami pon 'terpedaya' utk makan di gerai dia..

nama gerai.. "ala kasimmmmm".. gerai pertama dr parking lot tepi tu..
kami order..
Ikan siakap 3 rasa
Sayur Campur
Kerang Rebus

Pelikkan.. menu kami x byk..
sbb tetiba kami rasa mcm kt situ x best.. 
asben dh suruh aku order sotong goreng tepung..
aku cakap.. nnti dulu tunggu order sampai..
sbb aku perhatikan sekeliling aku yg ada order sotong tu..
mcm x best..

Sekali sampai..
Sayur campur mcm muntah kucing
Ikan siakap 3 rasa mcm Ikan masak kicap versi x sedap langsung..
Kerang aje yg kami lalu makan sampai habis..
(rebus je kot.. kalu x sedap gak mmg nk kena penampar tuan kedai tu)..

Adoiiiiiiiiiiiiiiii.. mula rasa menyesal sgt2 dtg jauh2 makan kt situ..
serius weh.. x sedap langsung..
kalu korang cakap tekak aku yg ngegada..
tak de maknanyer
aku ni jenis bedal je makanan yg ada..
bukan jenis memilih..

Aku x de mood nk snap2 gambo ikan dan sayur tu..
spoil mood...
1st time makan siakap x habis..
kalu tidak.. sampai ke kepala hancur aku kejekan.. huhuhu..

Tapi ada member aku cakap. gerai no 1 tu aje yg x sedap..
ada gerai lain yg sedap...
uwaaaaaa.. kenapa x cakap awal2..
oh.. x de rezeki..

Balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...

... to be continue..

Saturday, October 22, 2011

Ho Ho Holiday.. Day 02~

Salam...

OK sambung..

Sampai ke Melaka kami terus terjah Melaka Parade dulu..
lunch dulu.. lapoooo..
pilihan kami ialah Chicken Rice Shop..

Dh selesai makan.. jalan2 jap dlm tu..
then barulah mula mencarik hotel utk menginap..
gamble dak?.. hihi..

Jenis aku suka menginap di hotel yg 'biasa' saje..
ape maksud 'biasa' tu?..
murah la senang citer...
tapi..
mesti bersih dan selesa utk tido..
wat pe perabihkan duit utk hotel..
sekadar nk rehatkan dan tido aje kot..
lain la duit korang tu berkepok2 dlm purse..
boleh la amik hotel berbintang2 kan..

Aku ni ke Melaka dh byk kali jugak..
2x stay kt Emperor Hotel.. 1x kat chalet yg kat Mini Malaysia tu.. (lupe nama)
so sampai emperor tnye la rate..
aik.. mahal dr biasa..
katanyer sebab bulan OKTOBER..
kenapa dgn OKTOBER?.. aku pon x tau..
aku decide carik hotel lain..
lgpon asben aku cakap dh boring stay kt Emperor..
tnye Continental.. full
tnye Orchid Hotel.. full
tnye hotel ape lg ntah aku dh lupe..
ada la dlm 5x aku call mcm2 hotel
ada yg full ada yg rate melampau2..

ni dh masuk kategori Trouble kan.. padan muka! huhu..
tp aku x mengalah..
belek2 gps henpon asben
ada byk pilihan hotel..
sambil2 tu asben drive slowly dlm bandar melaka..
ternampak hotel nama Hallmark..
tp x dpt nk stop kete.. dh last minute nmpk..
kang bercium plak dgn kete blkg..
so aku cepat2 carik kt gps.. nasib ada phone no..
terus call..

Receptionist: Hallmark Hotel, Good afternoon
Aku :Good afternoon, sy nk tnye.. ada tak bilik standard utk 2 org nk check-in hari ni?..
Receptionist : Ye ada cik.. 1 queen bed
Aku : Berapa ye ratenye?
Receptionist: RM98 cik..
Aku: Ooo.. including breakfast ke?
(masa ni dlm hati aku berkata "giler ke RM98 ada bf".. hahaha.. tp saje tnye)
Receptionist: Ada cik.. including bf for 2..
Aku : Oooo... ada erk.. okok.. sy odw ke sana ye.. TQ

Haaa.. amik ko.. murah giler..
siap ada bf lagik..

Terus drive ke sana.. ikut gps..
sampai2 je.. biler terpandang keadaan hotel tu..
aku terpikir dan cakap ke asben..
"abang.. yeke RM98 erk.. cam x logik aje.. ada bf plak tu..
Ntah2 Yang silap dengar kot.. kot dia sebut RM198.. Yang dengar RM98.."

Asben cakap.. "aah.. ntah2 awak yg salah dengar.."

Alamak!

"errr.. abang la turun g tnye receptionist tu... boleh?"
(buat2 muka garfield yg comel tu)..

Asben x cakap ape2..
geleng kepala and kuar kete masuk lobby hotel..

Datang kt kete..
and cakap.. "betol la RM98..jom bawak turun beg"

Wow! syok nyer..dpt hotel murah..

tapi... belum masuk bilik lg..
ntah2 hampeh!.. huhuhu.. tawakkal laa..

Check-in segala bagai..
naik tingkat 2.. bilik 236 (kalu x silap.. lupe daaa)..
masuk bilik guna swap card..
wahhh.. cantikkkk..
ok laa.. dgn rege dia tu..
selesa.. dan plg penting sgt bersih..
alhamdulillah..
gamble+trouble = berbaloi...
legaaaaaa....

Ni antara gambo2 hotel dan bilik yg sempat aku snap..
 
 
 
snap gambo masa nk check-out so sinki basah sbb dh digunakan.. sorry!



For me.. dh kira ok sgt dpt bilik dgn rate mcm tu..
utk org lain.. entah la kan..
masing2 punyer citarasa masing2..
dan masing2 punyer duit.. :)




to be continue...

Friday, October 21, 2011

Ho Ho Holiday.. Day 01~

Salam..

Akhirnya ada jugak masa utk update blog..
utk entry holiday..
this time holiday ku idak la meriah spt biasa..
kali ni holiday santai2 aje..
simple-gamble-trouble
ha.. ha.. ha..

Perjalananku bermula pada hari Sabtu..
dh lewat petang sgt.. biasa la kami ni mmg gitu..
bangun dh lewat.. masak2.. g pulak pos brg cust..
dh settle br gerak..

Plan asal nk ke Melaka terus..
tapi.. memandangkan hari dh ptg sgt dan jangkaan sampai sudah tentu malam..
dgn ke'gamble'an kami yg x booking mana2 hotel pon..
so asben plan tido semalaman kt Seremban, umah adik dia..

So kami sampai ke Seremban dlm jam 8 lebih gitu..
perjalanan agak perlahan disebabkan kenderaan yg agak byk jugak..
ditambah plak dgn cuaca yg sering hujan..
biar lambat asal selamat kan kan kan.. :D

Sampai je seremban kami makan siap2..
supaya sampai umah adik x la susahkan dia nk hidang2 makan..

Pagi2 esoknye lepas sarapan.. zasssss.. kami menuju ke Melaka..
tapi..
singgah pulak di sini..

 

Lama jugak la kami melepak di sini.. dalam sejam lebih jugak kot.. 
sampai2 aje asben bedal tido dulu..
mengantok katanyer..
then kami g bersiar2 kawasan sekitar..
tgk org mandi manda..
tgk org main banana boat tu..
best tgk gelagat org xpecially budak2.. comel aje.. :)

Ok.. jom gerak ke Melaka..


..... to be continue.. ha ha ha..

Daging Kicap Blackpepper

Salam..

Ya ampun... ni entry lama sebenarnye..
tetiba tgk kt posting edit belum dipublishkan lagi..
baru teringat masa nk upload aritu tetiba blackout..
sampai sudah lupe nk upload..
huhuhu..

Daging Kicap Blackpepper



Daging mmg peberet aku..
masak la ape pon.. mmg sgt2 suka..
sbb tu badan pon montel dgn isi2 daging lemak.. huhuhu..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...