Monday, September 26, 2011

Apa kata servey?.. produk baru..

Salam..

Saya nk buat servey.. mohon respon dr anda semua..
If sy jual produk baru ni.. agak2 anda berminat utk beli tak?..

Tepung Rangup Ayam Goreng
*Uncle BOB

Sy sendiri dh cuba..
dh sgt2 sedap..
xpecially dimakan panas2...

Produk ni mengandungi tepung gorengan, serbuk cili dan serbuk lada hitam
Lepas goreng tu taburkan serbuk cili dgn serbul lada hitam..
mmg terangkat lah..

Rasanyer kalu kreatif..
boleh buat chicken chop..
korang buat la gravy dia.. confirm sedap jugak..



sumber : GOOGLE


Ada yang berminat???..

*tq utk comment dan respon anda.. really appreciate.

Jamuan Raya UPM - University College Shahputra (UCSA)

Salam..

Ni citer minggu lepas..
para pensyarah dan pelajar program UPM anjurkan jamuan raya..
wahh.. sedap2 makanan yg dihidangkan..
tp aku x merasa semua..
sebabnyer..
perut masih lg kenyang sbb dh bf pagi..
lgpon.. masa tu tgh nerves sgt2..
sbb nk masuk pertandingan menganyam ketupat..
hahahaha..

Aku mmg reti menganyam ketupat.. dari dulu lg..
mak abah mmg ajar..
dan mmg tiap2 kali raya kami akan buat ketupat nasi nie..
so mmg reti la anyam kan..
Tapi..
masuk pertandingan ni berat la skit pada aku..
jenis darah gemuruh sgt..
nk anyam ketupat pon kecut2 perut weh.. hahahaha..
Tapi alhamdulillah..
dalam kecut2 perut tu.. dpt gak no 2.. hahaha..
bilangan ketupat yg aku hasilkan sama dgn juara iaitu 9 bijik..
tp kekemasan ketupat tu berpihak pd kawan aku sorang lg tu..
so dia la juara.. aku naib juara aje..
but amat berbaloi.. rasa berbaloi kecut2 perut.. hahahaha..

dengar MC dok berleter kt depan tu.. hihi..

OK mula.. pergh.. ketaq tgn weh..





Dan.. dpt la naib juaraaaa...

pinjam gambo ni dr blog kak Ieda.. TQ kak
Bertanding suka suki aje..

Patut atau tak patut???

Salam..

Hati ni sakit..
tapi..
Tak nk bebel pjg sgt..
cuma nk cakap..

Patut ke tak patut..

Seseorang itu membuat penilaian buruk kepada kita..
sedangkan dia sendiri tak tahu kebenaran sebenar apa yg berlaku...
Sekadar tgk dan nilai tanpa selidik..

Tolonglah wahai manusia..
jgn berlagak sgt..
pangkat dan kuasa tak memberi sedikit pon ketakutan pada aku..
aku berpegang pada kata2 ini..

"Berani kerana BENAR.. takut kerana SALAH!"

Aku akan pertahankan ape yg aku rasa betul..
dan jgn ingat dgn pangkat dan kuasa yg kau ada..
kau boleh menguasai semua..

Ingat... ALLAH lagi MAHA berKUASA di alam semesta..

* mood : betol2 sgt2 marah!

Friday, September 23, 2011

Menarik dengan Churp Churp!


Sign in to register as a Churper!


Macaroni Goreng Sempoi

Salam..

Ni menu semlm aceli..
Baru arini nk upload.. itu pon guna phone aje..
so gambo x clear pon..

Goreng sempoi sempoi aje..

Tumis bawang+cili kisar+sos tomato+sos cili+daging cincang
Macaroni+ batang saleri+sosej
SIAP!


Bye~

Tuesday, September 20, 2011

Rumah Baru.. Jgn jeles OK!

Salam..

Jgn jeles.. aku dh ada rumah...
3-storey bungalow lagik..

korang ada?..
xde kan?.. hahahaha..

Ngarut weh..
aku keje seumur hidup pon rasanyer belum mampu lagi..
utk memiliki rumah semewah ini..

Tp at least aku dh jejak kan kaki masuk ke bungalow ni..
korang dapat.. x dpt kan..
hahahaha..

Aceli kebetulan ikut adik aku..
nk tgk rumah kt cyberjaya..
developer dia Mah Sing 
(bukan masing-masing dan bukan tahi idung masin ye)

Dan aku bukan la nk beli rumah pon..
tp teruja sgt dgn rumah utk preview kt situ..
gile cantik siot..
aku dh rasa cam nk tido semalaman dlm tu..
huhuhu..

Jgn x caya ada lif lagik.. pergh.. jawabnyer x guna dah tangga tu..
korang takut gemok sbb x naik tangga?..
dont worry.. ada mini gym kt atas sekali tau..
so korang naik lift ke tingkat atas then korang bersenam la..
pehtu mandi dlm jacuzzi.. kompom x gemok..
haa kan blh kurus.. hahahaha..










Berangan lebih!
Sudah.. jom g dapo masak pulak.. :D

*berminat.. layari laman web http://www.gardenresidence.com.my/
atau
http://www.mahsing.com.my/home.php

Tuesday, September 13, 2011

Asam Pedas Ikan Kerisi & Peria Goreng

Salam...

Update blog jam 11 malam..
tersgt lah mengantok rasanyer..
so malas nk pot pet pot pet..
ini menu aku masak arini..
Abah puasa dan arini last day..
kira Abah raya la besok.. hihi..

Sempat masak 2 menu ni saje..
tp alhamdulillah.. Abah berselera.. =)




BYE~

Sunday, September 11, 2011

Udang Sos Plum

Salam

Menu yang sgt simple nk masak tp sedap..
tp kena ada Sos Plum la..
kalu x de.. x pulak namanyer Udang Sos Plum kan.. hihi..

Aceli dulu2 aku dh pernah cuba resepi Sos Plum ni..
tapinyer..
tadi masa nk masak.. malas sgt nk naik bilik and bukak PC..
so aku bedal masak cara aku..
aci?..

*maaf kualiti gambar kurang memuaskan.. snap guna henpon saje.. huhu..

Nak resepi ke?.. mudah saje..

Bahan :
15 ekor Udang - buang kepala dan ekor
1/2 biji bawang Holland - hiris kasar
Cili kisar
Sos Plum
Sos Cili
Capsicum

Cara:
Goreng udang sebentar.. jgn lama sgt.. nnti kecut.. toskan..
Gunakan mnyk udang tadi.. tumis bawang.. masukkan cili kisar... 
tumis hingga garing..
masukkan sos plum dan sos cili...
perasakan dgn garam... masukkan udang dan capsicum..
kacau rata dan ttp api..
siap..

Mudah kan?.. ^_^


Friday, September 9, 2011

Sup Ikan Merah

Salam..

Alahai.. lama bangat x update blog..
dh x kenal 'rumah' sendiri.. habuk sgt erk.. huhu..
Sorry la.. empunyer blog malas sgt nk update..
nk shoot gambo lg malas.. huhu..

Selamat Hari Raya utk semua ye..
masih belum terlambat kan..
masih dlm mood raya rasanyer kite nie.. :)

Hari ni ada mood nk shoot gambo menu arini..
Sup Ikan Merah..
ini aje la menu yg selera skit nk makan..
dh muak dgn ayam daging.. dan muak dgn masak2 lemak nie..
nnti dh habis idea nk masak ape..
br blh masak lemak2 sekali sekala.. huhuhu..


Sup Ikan Merah

Bahan :

2 keping Ikan Merah
1 biji Bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci Halia
1 kuntum Bunga Lawang
1 batang Kulit Kayu Manis
5 biji Buah Pelaga
Garam secukupnya
Daun sup - hiris

Cara:-
Tumis semua bahan kecuali ikan dan daun sup sehingga wangi dan garing. Masukkan air yang secukupnya.Bila mendidih, masukkan ikan merah.Perasakan dgn garam.
Siap dan boleh dihidangkan. Taburkan daun sup yang dihiris

Thursday, September 1, 2011

Salam Aidilfitri

Salam Aidilfitri..


Alhamdulillah.. kite dh sampai hampir ke penghujung Ramadhan..
kalu dipanjangkan umur.. insya-Allah dapat la sambut Syawal pula..
alhamdulillah..

Ada yg dh sampai kampung..
ada yg baru nk gerak balik kampung..
ada yang x de kampung pon.. huhuhu..

Mcm zura.. kampung di Johor..
tp kami selalunyer beraya di Kuantan saje..
sbb adik beradik semua ada di sini..
insya-Allah kalu cukup korum.. ada jugak plan nk balik Batu Pahat dan JB..
rindu nk jenguk sedara mara di sana..

OKlah.. dh tiba masanyer utk zura ucapkan..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
buat semua kawan2 bloggers dan followers..
juga buat sesiapa saje yg sudi jejak blog zura yg biasa2 aje nie..

Maaf jika ada terkasar bahasa dan terlanjur bicara di dalam blog ni..
Moga kite menyambut lebaran dgn bersederhana tapi ceria..
Berhati2 di jalan raya utk yg masih dlm perjalanan pulang ke kg ye..


Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...