Monday, August 29, 2011

Kek Marble Susu

Salam..

Betol2 lenggang rumah kawan2 bloggers..
masing2 mungkin ada yg dh sampai kg.. sibuk menyediakan juadah raya..
bakar lemang maybe?.. hihi..

Alhamdulillah selamat sebijik kek Marble Susu..
ada lg sebijik dlm oven.. yg tu utk mertua..
yg ni utk umah kami..
saper nk rasa.. meh dtg rumah.. kalu lambat.. habis!
hahaha..

Seperti biasa aku guna resepi Chef Norzailina..
mmg confirm sedap..
dh byk kali buat.. buat dlm cup pon menjadik tau..
very2 recommended recipe..
cuba OK..




Kek Marble Susu

Bahan-bahan
250 g mentega
230 g gula halus
2 camca teh ovalette
4 biji telur gred A
270 g tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco

*Diayak bersama

Pukul mentega, ovalette dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu.
Masukkan susu pekat dan gaul rata. Bubuh tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.

Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam acuan berukuran 22 cm yang telah dilengser dengan marjerin dan dasarnya dialas dengan kertas minyak.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190 C selama 30 - 35 minit. Keluarkan dan biar sejuk atas redai.

*aku buat 3x adunan.. 1 guna loyang 10inci... 1 lg guna loyang 8 inci.. one more, sukatan gula tu aku kurangkan menjadi 200g setiap satu adunan.. TQ

Sunday, August 28, 2011

Sup daging & Kailan Ikan Masin

Salam...

Sunyi dh blog sbb ramai dh balik ke kg..
dh ON mood Raya erk.. hihi..

Ok ni menu berbuka puasa semlm..
simple2 aje.. malas dh nk masak beriya2..
sekadar menu yg mengenyangkan sudah kan.. 





Monday, August 22, 2011

Alhamdulillah.. TQ Allah.. 9 tahun sudah..

Salam..



Tiada kata yang boleh diungkapkan..
hanya ucapan Alhamdulillah kerana dipjgkan usia kami..
sehingga ke saat ini..

Walaupun ada terselit sedikit kedukaan dalam perkahwinan kami..
namun itu bukan alasan utk kami tidak mensyukuri nikmat-Mu Ya Allah..
ape jua yg Kau berikan kepada kami..
Alhamdulillah..

Namun, sedikit permintaan kami dari-Mu Ya Allah..
kurniakan kami "nikmat" yang satu ini..
hanya Kau yang mengetahui.. 
hanya Kau yang mengerti..
dan hanya Kau yang memahami..

Terima Kasih Ya Allah..
moga diperkenankan doa kami..
Amin~

Roti Kebab Jalapeno Cheese~

Salam...

Ku buatkan Roti Kebab Berjalapeno ni khas utk office-mate aku, Kak Ham..
sebagai membalas budi kak ham bagi aku "makanan mentah".. hihihi..
thanks kak ham.. ini aje la mampu sy bagi kak ham
harap kak ham suka.. =)

 
 
 Ada yg nk tahu cara penyediaan roti nie..
simple aje.. 

Roti Kebab Jalapeno Cheese

Bahan:-
Roti Pita
Daging burger (aku guna Ramly) - goreng hingga masak dan potong kecik2
Salad + Timun + Tomato
Mayonis
Jalapeno Cheese Powder - bancuh jadikkan sos*
Sedikit mnyk zaitun

Cara:
 Letak sedikit mnyk zaitun pada kuali non-stick..
panaskan roti pita sehingga roti lembut.
 Potong dua dan poket akan terbentuk pada roti tersebut
Sumbatkan daging burger,salad,timun dan tomato..
pipekan mayonis dan sos jalapeno..
siap dihidangkan..
sedap dimakan ketika masih panas..

*dapatkan stok jalapeno cheese powder dgn saya [email to: zura1827@yahoo.com]

Sunday, August 21, 2011

Ikan Kerisi Goreng Taucu dan Cucur Udang CMG

Salam..

Ni menu semlm.. 
br ada mood nk upload.
haish~asyik xde mood aje..
nk wat kukis pon xde mood..
butter tu asyik keluar masuk keluar je dari peti sejuk..
huhuhu..

Ok jom layan menu semlm..

 Cucur Udang ni adalah percubaan pertama ku..
dan alhamdulillah.. menjadik..
sebab ape menjadik?.. sbb aku guna resepi CMG..
resepi yg talak tipu punyaaa.. gelenti jadik woooo..
tol dak Cik Mat..?hihihi..
cumanyer udang tu aku dh siap2 kupas kulit..
kesian lak kt mak abah nk makan susah kalu ada kulit tu..
dan utk mengelakkan udang tu tercabut.. aku tekan dalam skit..
tu yg x berapa nmpk udang.. =)

Mohon share resepi di sini ye Cik Mat

Cucur Udang
Resepi : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk hirisan halus kobis bulat (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 biji bawang besar, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel 

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan hirisan kobis, kuchai dan bawang besar, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!..



Thursday, August 18, 2011

Promosi Harga Runtuh Jalapeno Cheese Powder TAMAT

Salam..


Dgn ini diumumkan..
promosi sudah TAMAT daaaaa..
to be continue?.. insya-Allah kalu ada rezeki lagik..

So start next week.. harga JCP kembali kepada asal ye..
jgn ada yg meratap merayu plak nk rege promosi lagik..
sy pon mau carik makan dik.. huhuhu..

Tetapi..
Kepada penduduk Kuantan atau saper2 yg nk order COD..
dialu2kan sehingga Ahad nie..
email utk tetapkan tarikh, masa dan tempat kite nk datim..
hihihi..

zura1827@yahoo.com

TQ for all ur support my dear customer!

Wednesday, August 17, 2011

Bahagianyer Mereka.. tapi apakan daya..

Salam...

Aceli aku x suka sgt copy paste artikel/foto dari mana2 laman web..
tp biler baca entry pasal Norman Hakim dan anak2 di laman web Beautiful Nara nie..
terdetik nk share jugak..
sbb aku sebak tgk anak2 begitu mesra dgn Norman Hakim..
xpecially bile tgk anak2 solat berjemaah dgn ayahnye.. huhuhu..

Bila dh berlaku perkara mcm nie..
plg kesian adalah anak2...
aduhai.. kesian mereka..
tp bagus la Norman Hakim x lupe tanggungjawab dia sebagai bapa..
dan harap2 kasih sayang ni berlarutan 
walaupon Norman Hakim akan mendirikan rumahtangganya dgn Memey

Korang tgk la gambar2 ni.. x ke syahdu je biler tgk anak dakap ayah.. huhuhu

Dan sejuk rasanyer mata melihat mereka solat jemaah bersama..

Lagi gambar di laman web BeautifulNara..

*Tq abang Nara for sharing this loving moment photo.. and izinkan sy copy gambar2 di atas..

Monday, August 15, 2011

Cepat!Promosi Harga Runtuh: Jalapeno Cheese Powder

 Sticky Post (sila scroll ke bawah utk entry baru)

credit to GOOGLE
PENGUMUMAN
Hari terakhir utk urusan pos adalah pada 22hb Ogos (Isnin). 
Jika masih ada yg berminat utk order,inform sy segera utk uruskan pos dgn kadar segera. 
Terima Kasih


OFFER HARGA RUNTUH!
Promosi bermula dari 17 - 19 Ogos 2011 sahaja
 
Beli 1 pack Serbuk Cheese Jalapeno dengan harga
RM12.00 sahaja! *
*harga adalah untuk bungkusan 200g dan tidak termasuk kadar pos laju


Jika ada yg berminat..
boleh email saya dengan kadar segera

Email [at] zura1827@yahoo.com
 
Bagi penduduk Kuantan.. boleh COD sahaja..

 ~Selamat Berpuasa~

Mee Rebus Pahang dan Puding Roti

Salam..

Alhamdulillah.. kenyang dh berbuka tadi..
arini aku wat menu sgt simple..
memandangkan kepala berdenyut2 lagik.. huhu..

Mee Rebus..
aceli biler sebut Mee Rebus.. ramai yg imagine mee rebus yg kuah pekat tu kan..
yg kuahnyer dibuat dari keledek lenyek utk bg pekat..
oh.. no no no..
kalu yg tu aku biasanyer panggil mee jawa..
lain negeri lain panggilan manjanyer erk..

So mee rebus yg aku maksudkan ialah Mee Rebus Pahang..
ada gak org T'ganu yg panggil mee rebus..
so maybe mee rebus pantai timur kot...
hihihi.. pening2..

Tak kisah la ape pon namanyer..
yg pasti ia membuka selera kami ber-4..
eh kecuali Abah.. abah mmg kurang gemar dgn mee..
dia makan skit je...
tapi mak.. wahh.. bertambah 4 x ..
suamiku 3x tambah..
Alhamdulillah..

Aku gunakan mee lidi menggantikan mee kuning biasa
agar mee tidak terlalu kembang..
cubalah.. mmg sedap makan panas2..
ada org makan dgn sambal kicap.. cili potong.. and kami suka makan dgn sos cili.. 
yummm...
sebelum dipecahkan telur dan dimasukkan mee

ready to eat.. jemput makan..
RESEPI MEE REBUS PAHANG

Bahan :-
1 ulas Bawang Besar - cincang kasar
4 ulas Bawang Putih - cincang kasar
1 sudu kecil Lada Hitam - tumbuk halus
1 sudu kecil Lada Putih - tumbuk halus
Beberapa ketul Ayam - dipotong sedang
1 batang Karot - potong kecil
2 batang Sawi Pendek (Pak Choi) - potong kecil
1 ketul Kuib Pati Ayam
1 sudu kecil Tepung Jagung - bancuh dgn sedikit Air
1 mangkuk Air - ikut sukatan sendiri
1 biji Telur
Garam secukupnya
1 bungkus Mee Lidi - rebus sekejap, x perlu terlalu lembut.

Cara :-
Tumis bawang merah dan putih. Masukkan lada hitam dan lada putih.Tumis hingga wangi.
Masukkan ayam, kacau rata. Masukkan air dan tunggu mendidih.
Masukkan kiub pati ayam dan bancuhan tepung jagung.
Setelah pekat sedikit, masukkan karot dan sawi. Pecahkan telur dan kacau.
Tutup api.
*boleh terus dimasukkan mee lidi


Dan memandangkan ada lebihan kuah susu cair lebih semlm buat puding raja (tanpa jala mas)..
so aku mengadun Puding Roti..



makan dgn kuah susu cair.. mmg sedapppp..


Jemput Makan semua....


nota : utk rujukan resepi mee rebus klik SINI.

Berhati2lah bile memandu ye.. jgn sampai jadi begini..

Salam..

Ni kejadian yg berlaku di bandar Kuantan mlm semlm..
aku dan suami dlm perjalanan nk pulang ke rumah setelah berbuka puasa di rumah MIL..
ramai betul org tgk tempat kejadian..
aku dan suami pon x nk ketinggalan..

Aku x dpt nk kesan.. di mana ke dua2 pemandu kereta itu..
dan rasanyer kejadian tu mungkin baru lg berlaku..
sbb kereta polis dan van JPA pon br je sampai..

Punca kemalangan : memecut dgn laju ketika lampu isyarat rosak!
haish.. walaupon lampu isyarat rosak..
kite ttp kena berhati2... perlahankan kenderaan dan perhatikan kenderaan lain..
mengikut penglihatan kami..
rasanyer x de yg kemalangan jiwa..
mungkin la.. sbb x nmpk kesan2 darah dan keadaan masa tu terkawal..

So berhati2 ye..
xpecially di bulan Ramadhan dan x lama lg nk sambut Syawal pulak..
jgn sampai ada perkara buruk berlaku..
nauzubillah..









Sunday, August 14, 2011

Murtabak Sardine

Salam..
Alhamdulillah selesai sudah mid-term exam aku..
this sem aku hanya amik 1 subjek.. means 1 paper aje aku sit exam..
walaupon 1 subjek still lg kena struggle..
x blh lepas pandang je.. huhuhu..
and my practical report masih lg belum siap even sentuh pon belum..
huhuhu.. kenapa la keje kt opis byk sgt..
aku ni jenis x blh wat assignment or report kt umah..
sbb kt umah susah sgt nk mulakan..
ada je keje nk buat..
ini itu ini itu.. dh ngantuk.. malas + penat = tido..
kalu kt opis aku leh buat skit2.. 
*pssttt.. bos x marah kan.. hihihi.. asalkan keje aku siap..

but this sem.. keje opis mcm ape aje..
dari punch-in sampai punch-out and kadang2 balik lewat dr waktu sepatutnyer..
mmg memenatkan.. xpecially bulan puasa camni..
badan penat.. otak dh ligat nk pikir kena masak ape utk berbuka..
huhuhu..

Ya Allah, kuatkan hati dan semangatku..
moga semua ini bukan rintangan utk aku..
hanya 1 semester sahaja lg..
aku perlu bertahan.. amin

Ok.. nk cerita pasal menu berbuka arini..
tp x de menu pon aku masak..
sebab dpt jemputan berbuka puasa di rumah SIL..
tapi x kan x bawak ape2 juadah kan..
so aku decide buat murtabak sardine yg aku dh pernah buat sebelum nie..
mudah dan sedap..
tak percaya?.. cuba la buat.. sure akan buat lg dan lg..

Buat sendiri lg puas hati..
dari beli kt bazaar Ramadhan yg mahal2 tu..
bulan puasa ni macam2 rege aku jumpa..
plg murah RM3.. plg mahal RM7..
yg RM3 tu hanya nmpk inti kentang aje.. daging dgn ayam ntah kt mana dia selit pon x tau..
yg RM7 tu kononnyer byk lapis.. byk inti..
tp x sedap mana pon..

So kalu korang buat sendiri..
ikut korang nk letak inti lapis ke.. inti tebal ke.. inti ayam ke daging ke sardine cam aku buat ni ke?
tepuk dada tnye selesa..
yg penting rajin nk mencuba..
dak gitu?..

And hasil sekodeng aku.. nmpknyer nur indah pon buat menu yg sama.. hihihi..
jom skodeng murtabak nur..

masih dlm proses menggoreng.. hampir masak..

ok siap..6 keping semuanyer.. cukup tak?

Resepi yg sama mcm buat aritu..
cuma aku guna sardine sebagai inti.. mcm aku cakap tadi..
inti leh ditukarkan.. sama je step dia ye..

amik dari Myr.. TQ penyumbang resepi..

MURTABAK SEGERA
Resipi: Minami133 MyR
Servings: 6 orang



Bahan-bahan ( 6 keping )

100 g daging cincang *zura guna sardine
2 biji ubi kentang
*1 batang karot - potong dadu
1 sudu setengah rempah kari *zura x bubuh dan gantikan dgn cili kisar
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih *zura x bubuh
daun sup *xde stok.. so x bubuh
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto *zura x pernah beli pak aji nie
kulit popia  *size besar ye
2 biji telur
Cara-caranya:
  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar, dan bawang putih kentang dan karot di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing then masukkan sardine masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila dh garing daging masak, masukkan kentang dan karot yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
~selamat mencuba~

Friday, August 12, 2011

::exam mode::

Salam..

 dam dam dum.. bunyi mercun..
hari exam aku datang lagi..
 
eh ape lak kena mengena mercun dgn exam..
oooo.. sbb exam aku kali ni di bulan puasa yg mulia nie..
harap2 kemuliaan bulan ramadhan memberi keberkatan kepada aku..
moga soalan senang dan aku boleh jawab..
huhuhu..



wish me luck..
TQ~


Tuesday, August 9, 2011

Kari daging.. kerabu kerang dan pucuk paku pembuka selera..

Salam..

Menu berbuka kali ni..
Kari daging
Kerabu kerang dgn pucuk paku
Ikan kembong solok
dan aku tetiba teringin nk makan mihun goreng..
so aku buat mihun goreng tomyam..
alhamdulillah.. rasanyer berbuka kali ni la berselera sgt kami makan..
sedap sgt dpt makan kerabu dan ikan solok..
opss.. ikan x de gambar..
aceli SIL yg buatkan.. dia hantar dh nk waktu berbuka
x sempat nk snap.. hihi..

kari daging



Resepi aku copy paste dari MyR.. sbb cara dan bahan lebih kurang cam aku buat..
malas nk taip.. hihi..
TQ MyR dan penyumbang resepi..

Bahan-bahan ( Anggaran 10-15 orang. )

  • 1 ½ kg daging *zura buat skit aje.. dlm 1/2kg
  • 125 ml minyak
  • 5 labu bawang – di cincang halus *zura kisar
  • 12 ulas bawang putih – di cincang halus *zura kisar
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2.5 cm kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
  • 4 tangkai daun kari *lupe taruk.. huhu..
  • 70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
  • 1liter santan cair *tak taruk
  • 500 ml santan pekat *zura guna skit aje.. dlm 1/2cawan
  • 3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk.
  3. Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
  4. Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
  5. Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
  6. Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
  7. Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
  8. Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
  9. Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.

kerabu kerang dan pucuk paku.. airtgn mak.. sedap!

mihun goreng tomyam

Monday, August 8, 2011

Puding Sago Kuah Gula Melaka

Salam..
ni menu sabtu lepas..
menu sampingan selain juadah nasi putih dan lauk..
enak sgt dimakan sejuk..

Yuk makan..
oppsss.. waktu siang x leh la yuk makan ye..
jgn  ngelat OK..
hihihi..



haa.. cepat nganga mulut.. zura nk suap nie.. =)


Sunday, August 7, 2011

Kurma Telur dan Sambal Tumis Udang Petai~

Salam Ramadhan semua..

Kalu budak kecik sy akan ditanye "macam mana puasa?"
Kalu utk wanita dewasa sy akan tnye soalan ini
"macam mana memasak di bulan Ramadhan.. susah ke memikirkan menu nk masak hari2..."
 hihihi..

Mmg fening kalu nk pikir menu utk juadah berbuka kan?..
padahal kalu x ramadhan pon ttp memasak..
hihihi..

Ramai betol yg rajin update blog dgn juadah2 berbuka mereka..
aku?..
aduhai.. malas ya amat nk snap gambo..
lgpon aku memasak pon ngam2 dgn waktu berbuka..
x sempat lah nk snap2 nie.. huhu..

tp arini kan cuti..
so ada masa lebih skit lepas dh siap masak tadi..
ni je la juadah kami hari ni..

Kurma telur
dan
Sambal tumis Udang bersama petai


 Sayur mesti ada.. ^_^

*teruk sgt rupa telur tu.. entah kenapa susah sgt nk kupas kulitnyer.. melekat kan main..
korang ada tips tak utk mudahkan mengupas kulit telur ayam.. huhuhu..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...