Saturday, July 30, 2011

Puding Bandung

Salam..

Letih! Itu yg dpt di ungkapkan di saat ini..
Bermula hari Khamis hingga hari ini..
aku menerima tempahan kek dan memasak..
tapi dibandingkan dgn org lain rasanyer mereka lebih byk menerima tempahan..
cuma padaku rasanyer..
ini dh habis byk utk diriku.. huhu..
dan ku anggap semua ni rezeki nk sambut Ramadhan..
Alhamdulillah atas rezeki mu ya Allah.. ^_^

Biasa aku menerima tempahan kek atau tart..
but utk julung2 kalinya..
aku menerima tempahan memasak..
bukan lah memasak nasik beriyani atau nasi minyak..
hanya spageti dan sejenis dessert..

Office-mate ku nk buat makan2 bersama studentnya..
agaknyer dia dh x de pilihan lain..
terus memujuk ku utk menerima tempahannya..
mmg aku reti memasak ape yg diminta..
cuma risau akan rasanyer yg mungkin pada tekak org lain kurang enak..
huhuhu..

Ini la perangai aku, xreti menolak permintaan orang..
oleh itu aku menerimanye..

Menu yg aku buat ialah..

Memerap 2 ekor ayam utk dibuat bbq
Spageti dan sejenis dessert..
semua ini adalah utk menjamu lebih kurang 15 orang..
aku mmg failed bab nk anggarkan sukatan makanan dgn jumlah orang..
harap2 cukup la semua makanan tu.. huhu..



 
 


Pjg pulak membebel aku nie..
oklah..
just nk share resepi Puding Bandung nie..
puas dok memikir puding/agar2 ape nk buat..
sebab aku mmg x mahir buar dessert..
ada je x kena.. lembik la keras la.. huhuhu..
tapi alhamdulillah..
puding ni menjadk.. dan sedap OK..
recommended saper yg nk cuba..
bulan2 puasa lg la sedap makan puding sejuk2 camnie..

Resepi amik dari umah Kak Nor..
puding Kak Nor comel bangat..
kena pulak ada biji selasih..
meriah gitu..
aku dh x dan nk pi beli biji selasih.. so bedal aje kosong..
and aku gandakan adunan..

mohon izin share ye kak..


PUDING BANDUNG SELASIH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
6gm agar-agar serbuk
400ml air
50gm gula pasir ~ lebihkan jika suka lebih manis
150ml susu cair
100ml susu fresh
1 1/2 sudu kecil sirap perisa ros
1 sudu besar biji selasih ~ direndam hingga kembang dan toskan (tak taruk!)

Cara:
Panaskan air dan agar-agar serbuk hingga mendidih dan masukkan gula.
Bila gula dah larut masukkan susu cair dan susu fresh.
Biarkan hingga hampir mendidih dan masukkan sirap perisa ros dan biji selasih.
Tuangkan ke dalam loyang/acuan dan biarkan sejuk.
Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti ais.
Bila dah sejuk bolehlah dipotong2 dan dihidangkan.


ni baki puding utk kami sekeluarga..

ini utk tempahan.. masuk dlm acuan lompang.. senang!

dh siap packed.. tunggu org dtg pick-up aje..

Blackforest Cake~order from Nana

Salam..

Xde ape nk dicelotehkan..
sekadar berkongsi gambar kek tempahan Nana,officemate ku..
Kek Hutan Hitam lagik..
Just simple deco..
stoberi tu kebetulan mmg ada stok kt umah..
singgah cameron highlands jap Isnin aritu..
borong sebekas besar stoberi..
next projek konon nk wat ciskek stoberi..
bahan semua dh ada..
semangat je x de.. huhuhu..
tlg tiupkan skit semangat utk saya boleh???...
^_^

 

Nk check-in ke dapo semula..
siapkan spageti pulak..
officemate aku upah aku masak sedikit juadah
utk jamuan ringkas kt umah dia ptg nie..
ayam yg siap diperap utk bbq+spageti+agar2...

Chow!~

Wednesday, July 27, 2011

Chocolate Moist Cake~

Salam..

Menyepi buat sementara waktu..
malas nk update blog..
ada yg rindu dgn entry aku ke?..
langsung tak mungkin..
tapi aku x kisah..
tujuan ku hanya satu..
blog sbg kenang-kenangan..
coretan.. bingkisan.. foto2 yg blh ditatap kemudian hari nnti..
walaupon foto yg kabur dan kurang menarik..
arghh sudahlah merapu zura..



Jika ada yg sudi menatap foto ini..
sedikit cerita ringkas mengenainya..
Chocolate Moist Cake.. tempahan SIL suamiku..
sempena hari lahir anaknya Adzril..
tp nama di atas kek ditulis juga nama anak gadisnya, Aisha..
supaya tiada berlaku 'persengketaan' antara adik beradik..
hihihi..
Tersgt buruk deco ku kali ini..
kerana nk rushing bersiap nk ke Shah Alam..
ku tak sempat tunggu kek ni sejuk..
sebelum mencurahkan choc cair..
kesannya.. HODOH!!!..

Sbb tu org yg x pernah baking.. jgn mudah berkata2 bahawa..
baking dan deco adalah perkara mudah..
anda silap!

Aku sendiri yg x mahir pon mendeco nie..
menyerah kalah..
susah ok..
perlukan ketelitian.. kehalusan.. kreatif dan sabar..
kalu x de semua ni..
spt foto di atas lah hasilnye.. huhuhu..

Salute utk yg expert baking and deco kek!!!

Saturday, July 23, 2011

Kek Hutan Hitam ~

Salam..

Xde mood nk celoteh pjg2..
kali ni kek ditempah oleh Dyla, lecturer opis aku..
Blackforest Cake..
dgn edible image Upin dan Ipin..
Moga dyla puas hati..

Bye~


Thursday, July 21, 2011

Simple Fried Spagetthi

Salam..

Hari ni aku teringin sgt2 nk makan spagetti goreng..
pernah makan kt umah adik aku kt Shah Alam..
simple aje.. tp entah la.. sedap sgt aku rasa..
nk tunggu aku ke Shah Alam ntah biler kan..
so nekad arini try buat..
Alhamdulillah.. pada tekak aku kira dh OK sgt..
atau sbb aku kelaparan sgt kot..
puasa la katakan.. huhuhu..

Resepi ni asalnyer aku tnye adik aku tu..
dia pon bgtau la lebih kurang..
so ptg tadi aku pon buat..
tp byk bahan aku tokok tambah..


pekena dgn Teh O panas.. perghhhhh!



Ada yg nk cuba..
ni resepi nya..


Simple Fried Spagetthi

Bahan :
1/2 bungkus Spagetthi (rebus dan toskan)
4 ulas Bawang Putih (cincang halus)
4 tangkai Cili Kering (potong2 kecil)
2 keping isi Ayam (potong2 kecil)
3 batang Sosej (potong sederhana)
2 batang Cili Hijau (hiris halus)
1 biji Tomato (dipotong sederhana)
Sedikit serbuk Oregano kering
Sedikit Serbuk Lada Hitam
Garam secukupnya

Cara :
Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih. Jangan guna api kuat, nnti bawang hangit.
Masukkan cili kering. Tumis hingga garing. Masukkan isi ayam dan kemudian sosej dan semua bahan2 lain.
Kacau rata.. perasakan dgn garam. Masukkan spagetthi dan gaul rata.
Siap!

Wednesday, July 20, 2011

Blended Orange Cake

Salam..

ni buat mlm semlm.. 
padahal badan ni penat dan letih..
tp teringatkan ada limau dlm peti..
dan memandangkan resepi ni tersangat lah mudahnyer..
ape salahnyer cuba kan..

Mmg mudah dan sekejap sgt nk prepare kek nie..
rasanyer dari persiapan bahan sampai masuk oven tu..
dlm 15-20 minit je kot..

Mana tak mudahnyer..
sumbat semua kecuali tepung dlm blender..
blenddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd....
curah dlm tepung.. gaul rata..
masuk loyang.. bako bako bako..

Mudah kan???..


 Resepi aku copy paste dari blog Hasue..
ramai dh blogger dh cuba..
kt mana2 pon ada resepi nie..
izinkan kzura paste resepi tu ye Hasue..



Blended Orange Cake
Resepi:Kak Fida@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

* 1 bji buah limau
* 1 cawan minyak
* 2 cawan gula halus > hasue guna 1 cawan aje
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren

Cara-cara

1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

Monday, July 18, 2011

Makan sate [at] Ketupat..

Salam..

Dah kebetulan adik bongsuku balik ke Kuantan..
dan tarikh lahir mak pon hari nie..
so aku decide ajak makan luar malam sabtu tu..
adikku x nk makan heavy..
so aku cadangkan makan kt Restoran Ketupat..

snap dari dalam kete masa nk balik.. malu nk snap depan2.. hihi

Restoran Ketupat ni menghidangkan sate dan nasi lemak sahaja..
yg istimewa ialah.. sate dimakan bersama ketupat daun kelapa bukan nasi impit..
kami order sate ayam, daging dan kambing..
nk order rusa tp x out of stock pulak..
kenyang giler..

 
hero Matrix Revolution.. hihihi.. abah br lepas wat operation buang selaput mata.. tu yg kena pakai spek hitam.. kalu tak merah je mata dia kena angin dan cahaya..
 
suamiku... ♥


Pehtu amik kesempatan dh dekat dgn Tutti Frutti..
kami beli 3 mangkuk kecil Frozen Yogurt..
best giler berFroyo.. ^_^
yummy...~

Apam Blueberry Hang Jebat!!!

Salam..
Apam bukan sebarang apam..
tapi apam ni namanyer Apam Blueberry Hang Jebat!!!
Kenapa namanyer sebegitu ye..
Haaaa.. ini lah apam yg aku buat khas utk..
rumah sukan aku..
rumah MERAH a.k.a Hang Jebat
ada bran nk lawan silat dgn Hang Jebat???..
pantang dicabar OK...
hahahaha..

Spt entry lepas..
aku ada hari sukan dan aku adalah ahli rumah Merah
ataupun nama tradisi kami Hang Jebat...
x caya.. 
tgk picture ni semula..
Sehari sebelum hari sukan..
puas aku dok memikir..
ape lah yg aku nk baking utk rumah Merah ku ini..
memula plan nk wat Red Velvet Cake..
tp memandangkan tahap kerajinan tu ada kureng skit..
akhirnye aku mencuba resepi dari kak ummi..
iaitu APAM BLUEBERRY (Hang Jebat) <-- aku tambah nama kasik gempak skit..
hihihi..
Maaf ye kak ummi.. zura x derhaka kt resepi
tapi derhaka kt nama nyer aje.. ^_^




aik.. macam bentuk LOVE lah.. ^_^

Mintak izin Kak Ummi copy paste resepi kt sini ye..

Apam Blueberry

Bahan:-

2 biji telor
1 cawan gula
1 sudu kecil ovallete
2 sudu kecil esen vanila
1 cawan susu segar
2 cawan tepung naik sendiri - ayak
Blueberry jam
Pewarna (*ummi guna hijau dan merah)

Cara Menyedia:-
Didihkan air untuk kukusan. Sementara itu, pukul telor, gula, esen vanila dan ovallete pada kelajuan tinggi hingga putih dan gebu. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Masukkan tepung dan kacau rata dengan spatula. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Letakkan pewarna disukai. Ummi letak 1 plain, 1 merah (jgn pekat sgt) dan 1 hijau pandan. Sudukan ke dalam cawan warna asal, letak blueberry jam, tutup dengan 2 warna adunan lagi hingga separuh cawan. Kukus selama 10 - 15 minit.

Selamat Mencuba ye ~

Saturday, July 16, 2011

Sukan Rakyat UCSA 2011

Salam..

Hari ni.. kolej aku wat sukan..
tp bukan sukan biasa tu
tapi sukan rakyat..
antara permainan yang dipertandingkan ialah..

Bola Jaring Kain Batik
Bola Sepak Kain Pelikat
Galah Panjang
Ayam Bertelur Di Sarang
Laga Ayam
Rebut Negeri
Baling Tin
Tating Lawi

Game plg best.. ialah Ayam Bertelur Di Sarang..
nama je pon dh best..
adventure gak game nie..
nk jaga telur tu jgn jatuh dan pecah..
Overall.. mmg best buat sukan camnie..
xpecially bile combine staff dgn pelajar..
baru la mesra..

Alhamdulillah..





kami JUARA!

Thursday, July 14, 2011

Minor Operation utk abah

Salam..

Hari ni Abah akan menjalani satu minor operation..
operation utk buang selaput mata Abah..
aceli kata Along, selaput mata abah x teruk lg..
tp Along suggest buang jugak selaput tu..
supaya nnti x jadik lebih teruk..

Gambar sekadar hiasan


walaupon kata Along minor operation.. x perlu risau..
tapi..
aku ttp risauuuuuuuuuuuuu..
sbb bab2 mata ni seriau je dengo..
Semoga semuanya berjalan lancar..
dan selamat..

Tolong doakan ye kawan2..
TQ~

Wednesday, July 13, 2011

Sedapnyerrrrrrrrr..

Salam..

 [ klik sini : http://www.mymcd.com.my/coupon/July/doublecheeseburger.pdf ]

Ramai dh kawan2 yg sudah menikmati tawaran hebat Mc Donalds..
amboi2x.. seronok korang erk..
buy 1, get 1 FREE...
bab free laju je memasing..
aku???..
belum sempat nk singgah ke Mc D nie..
arini je last day offer tu..

Nak g.. x nak.. nak g.. x nak..


Huhuhuhu..

Tuesday, July 12, 2011

Followers dh kembali..

Salam..

Alhamdulillah.. 
walaupon jumlah followers ku x ramai pon..
.. ttp aku risau kalu hilang..
sbb pada aku.. followers adalah kawan2 blog..
blh singgah2 blog diorg..
jenguk2.. dan tinggalkan comment..
kalu x de..
bak hilang kawan gayanyer.. huhuhu..

Alhamdulillah..
semua dh kembali spt asal..

TQ semua..

Monday, July 11, 2011

Sakit Ape la pulak blog nie..

Salam...

Dh bbrp hari ni aku perasan..
followers aku x appear kt blog nie..
puas dh refresh.. cenggitu jugak..

sumber : google


Blog aku je yg problem or semua blogspot kena penyakit nie???..

Helppppppppppppppppppp!

Sunday, July 10, 2011

Rasa-rasa TV9..

Salam..

Tiap hari Ahad aku akan tgk rancangan Rasa-rasa di TV9..
hos dan chef nya si Anis Nabilah tu..
sgt kecil molek dan seksi orgnyer..
suka resepi2 dia tapiiiii..
aksi dia macam nk menggoda orang aje.. huhu..
cara dia bercakap..
cara dia jeling kat kamera..
cara lenggang lenggok dia..
adusss.. kalu laki tgk sure fall in love..
tp kalu pompuan tgk sure cakap "gediks"... kan?...
hahahaha..


Ape2 pon.. aku ttp suka tgk rancangan tu..
resepi dia cam unik dan menarik la..
tapi x tau mn nk dptkan resepi2 dari rancangan tu..
ada jugak yg Anis Nabilah sharekan kt website dia nie..
cuma x semua ada..
katanyer tgh compile and dlm usaha nk letakkan semua resepi..



Rugi aku x salin resepi cupcakes dan frosting dia tadi..
cam menarik la..
saper ada salin????.. share boleh???.. huhuhu..

Saturday, July 9, 2011

Makan perut.. kenyang perut...

Salam..

Cuba korang sebutkan..
part2 badan kt LEMBU yang boleh dimakan..

No.1 of course daging dia kan..
selain itu?..

Hati lembu..
Lempung lembu..
Ekor lembu..
Kaki lembu..
dan 
Perut lembu..

Betol dak?.. ada lg part2 yg aku tercicir?..

Montot dgn najis lembu dh awal2 aku reject OK!
hihihi..

So kali ni aku masak part yg last sekali tu..
eh bukan montot tu..
perut lembu daaaaaaaa...

Sedap ok.. mmg my peberet.. 
plg best wat masak lemak cili api ler..
ada gak yg pandai wat kerabu..
sedap gak..

But this time aku masak lemak cili api..
tapi digandingkan dengan pucuk ubi..
perghhhh... best giler!

Ok x mau cakap byk..
selamat menjamu mata ye.. ^_^



 tambah menu Ikan Goreng..
Bye~

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...