Sunday, February 27, 2011

Udang Bersos Plum

Glamer betol En.Sos Plum skrg nie..
since ada blogger yg memperkenalkan resepi yg enak bangat..
mengunakan En. Sos Plum nie..
meletup2 nama En. Sos Plum disebut2 serata dunia..
ekeke..
and aku pon mengambil kesempatan jugak..
mempergunakan En. Sos Plum dlm menu masakan aku..

Sgt sedap dan simple..
itu yg plg aku suka.. hahaha..
kalu ada udang.. tp malas nk masak sambal tumis..
sila buat menu guna Sos Plum ye..

Kalu ada ayam tp malas nk Masak Merah..
sila jugak buat menu guna Sos Plum ini ye..
Dijamin sedap!!!

(dh macam iklan la pulakkk.. ekeke..)

Ok terus kepada masakan kite hari nie..
eh eh.. ni bukan menu arini..
ni menu kelmarin.. hahaha..
aku lambat upload.. kes sibuk and xde mood..

So arini br ada kesempatan nk edit and upload..
memperkenalkan...
treng.. treng..treng..
'
'
'
'
'
Udang Bersos Plum


Resepi dari CMG & ternmpk kt umah kak nor..
copy paste kt sini erk..
dulu aku wat guna ayam.. now ku ikut resepi tu betol.. x derhaka..
ekeke..
tp semua jenis capsicum x de stok..
so aku x boh ler..
still sedap je walau pon x de assecories tu semua..
jom cuba..

UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram


BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
 


Saturday, February 26, 2011

Warga Kuantan dan yg berdekatan.. Jom ke Shopping Complex East Coast Mall Kuantan

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua..

 
 Moh kite terjah ke ECM Kuantan hari ni dan esok..
KOLEJ SHAHPUTRA mengadakan KARNIVAL PENDIDIKAN
boleh la kita berjumpa.. dan beramas mesra.. hihihi..
saya akan berada di Ruang Legar ECM sekitar jam 2.00 - 5.00 petang hari ini..

Dan kalu ada yg nk self-pick up OR COD Jalapeno Cheese Powder..
pon boleh dtg jmpa saya.. 
tnye staff SHAHPUTRA.. nk jumpa Azura Rahman..
*wink* ^_^




Jom~

Friday, February 25, 2011

Happy Birthday to my LOVEly husband..

Happy Birthday suamiku..
26.02.2011

Semoga thn ini adalah yg terbaik dari tahun2 sebelumnya..
dan semoga thn ini memberi lebih rezeki buat kita berdua..
Kalu nk dibalas jasa mu sayang.. rasanya diri ni x terbalas..
Dirimu adalah kekuatan utk ku..
tanpamu.. pasti ku rebah dan tidak mampu berdiri..

Hanya hadiah kecil yg mampu ku berikan utkmu sayang..
hajatku dari dulu utk memberikan 'hadiah istimewa' tidak kesampaian..
hari2 ku berdoa..
agar Allah memakbulkan impian kita berdua..
namun mungkin belum masanya lagi..
mungkin kejutan di hari lahir ku pula... mungkin... =)
jgn berhenti berharap dan berdoa..

Love you sayang..


Thursday, February 24, 2011

Kawan2.. maafkan saya.. rupenya salah paham ler..

perhatian:entry ni berkaitan dgn entry kt sini

Nk gelak rasanyer..
tp still lg tak leh bersuka ria sgt..
korang nk tau kenapa???..

Tghari ni tadi..
abang sulung ku telefon..
aku dh berdebar.. ape la yg nk Along cakapkan..
huhu..

"hello zura.. along x sempat nk taip msg..
Along bgtau zura je lah.. nnti zura bgtau yg lain ye"..
dup dap.. dup dap..

"acik bukan kena kanser.. dia suspek appendik"..
ekeke.. aci ke nk gelak walaupon Acik masih sakit kt spital tu.. huhu..
tp at least.. lega byk la biler dpt tau BUKAN KANSER..


But Along cakap still x leh nk happy sgt la..
sbb appendix pon x tau tahap camner..
baru nk check..
ada jugak appendix yg bahaya..
(tapi aku masih lg bersyukur sebab bukan kanser)..

So kepada yg sempat mendoakan utk Acik tadi..
aku sgt2 berterima kasih..
dan maaf sgt2 sbb kesilapan berita tu..

Kesilapan ni berlaku biler Doktor soal pasal sejarah penyakit..
doktor hanya tanya kt anak Acik rasanyer..
"Mak awak ada kanser ke?"..
entah camner si budak ni ingat mak dia ada kanser..
tu yg tersebar dai Johor ke Kuantan..
abis semua sedara mara bersedih.. huhu..
aduhai.. lawak jugak kalu dipikir2..
tp masih lg mengharap Acik x de ape2..
semoga x serius appendixnyer..

BUT....

masih lg menunggu update dari sepupu kt JB tu..
kot2 bukan appendix pulak..
risau jugak kan..
huhu..
berdoa yg terbaik utk Acik..

Again.. sorry utk berita yg salah tadi.. (^-^)

~sedih.. Ya Allah.. semoga semuanya selamat

Setiap yg gembira pasti ada sedihnyer..
begitu lah lumrah hidup..
Sedang aku asyik menikmati sarapan di kafe..
aku mendapat SMS dari abang sulungku..
mengatakan mak sedara ku di Johor akan menjalani operation hari nie..
suspek kanser usus..

Alangkah terperanjatnyer aku..
terus bergenang air mata nie..
mengenangkan mak sedara aku tu..
ku panggil dia Acik..
adik kepada mak..
kehidupannya agak susah berbanding adik beradik mak yg lain..
tp Acik sgt baik.. tak pernah menyusahkan org lain..
aku plg rapat dgn Acik berbanding mak sedara lain..
tiap kali aku nk dtg ke rumahnya..
ada aje hidangan yg sedap2 dia buatkan..
Acik pandai wat kuih2 tradisional..

Ya Allah.. moga semuanya selamat..
moga ape yg di suspek kan adalah TIDAK BENAR..
Kemungkinan besar aku akan turun ke Johor..
menziarahi Acik.. 
tp masih dlm perbincangan memandangkan kebetulan byk pula tugas di pejabat nie..
hati ni mmg berat nk ke sana..
huhu..

Kawan2.. tolonglah doakan semoga Acik cepat sembuh ye..
Semoga Allah membalas budi baik kalian utk doa2 itu..

Wednesday, February 23, 2011

Fettucini Carbonara~campak2 version..

Haa.. tgk tajuk tu..
campak2 version.. ala2 si Rachel Ray tukang masak tu..
dia kan suka guna brg2 segera.. main campak2 je..
senang je nmpk..
so kali nie.. aku nk mencuba resepi si Cikgu Jaja kite nie..
yg suka sgt masak western..
and masakan dia sgt simple..
sesuai utk diriku yg pemalas ni.. huhu..

Kalu korang nk tgk cara Cikgu Jaja ni wat step by step.. 
pi jengah blog dia..
Aku alter bahan2 ikut ape yg ada kt umah aku..
Mushroom Soup aku guna yg serbuk Vono.. aku boh 2 paket..
aku guna isi ayam dipotong kecik2..
and aku x guna kacang peas.. aku ganti dgn capsicum ijo..

Mmg tersgt mudah..
semua main campak2 kan..
ekeke..
nk lg sedap korang guna cam Cikgu Jaja tu..
mushroom soup campbell dlm tin..
lg pekat..

 
 
 


Monday, February 21, 2011

Agar-agar Santan Gula Merah

Haaaa... spt yg dijanjikan..
presenting..
Agar2 Santan Gula Merah..
~yang tak berapa jadik.... huhuhu~

Ntah mn la silapnyer..
lapisan santan dgn gula merah tu jadik senget benget..
ada tinggi ada rendah..
main2 sungguh ye..
tp rasa mmg not bad laa..
bukan nk cakap resepi ni ygx sedap..
tp aku yg silap kot..
kesilapan kt sukatan agar2 tu..

kalu ikut resepi CMG..
agar2 tali nk 45g.. tp aku tgk agar2 tali aku 37g..
so aku memandai alter sukatan air tu.. konon takut lembik sgt..
so saper2 nk dpt result yg PERFECT cam CMG kite tu..
sila jgn derhaka..
kalu nk derhaka pon make sure anda mahir dlm bidang2 derhaka nie..
cam kak nor, kak ummi, hana dan geng2 yg dh pro menderhaka tu.. ekeke..

Ok x mau cakap byk.. ni resepi nya..
aku copy paste dari CMG ye..


AGAR2 LUMUT a.k.a AGAR2 SANTAN GULA MELAKA

BAHAN-BAHANNYA :-)
45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit
100 g gula Melaka, potong kecil
3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 pewarna coklat (jika suka)
500 ml pati santan*
1 biji telur*
1 camca teh esen vanilla*
Secubit garam*(*disatukan dan pukul rata dengan whisk)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
  2. Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.....
  
 
 


Selamat Mencuba.. =)

Sunday, February 20, 2011

Sambal Tumis Telur

Assalamualaikum..
Apa kabar kawan2 blogger sekelian..???
Boringnyer la rasa arini..
Mak abah aku balik kg..
aku x dpt ikut.. ada kelas PJJ..

Seharian dok memerap kt umah..
asben sibuk menggodeh kete kt luar tu..
kesian kt aku kan.. huhu..

Biler dh boring tu..
dok memikir ape la yg aku leh buat utk makan..
ingat makan aje..
hahahaha..

Tgk kt blog si Hana tadi ada agar-agar santan..
sedap tu..
ape lg.. dok selongkar dapo tgh bahan2..
ermm.. agar2 serbuk ada.. agar2 tali pon ada..
decide guna agar2 tali.. sbb dh lama beli.. takut x elok nnti..
so aku godeh2 resepi mn yg guna agar2 tali..
terjmpa resepi CMG..
ok ke dapo.. dan mulakan operasi..

Agar2 ada dlm peti sejuk..
lom sempat snap lg..
tp tgk gaya.. kepala santan terlebih2 la pulak..
sampai dh x nmpk lapisan jernih tu.. huhu
rasa x tau lg.. sat g br nk potong..
tunggu okay..

Sementara nk tunggu penampilan si agar2 santan tu..
aku share dulu menu aku arini..
Memandangkan aku berdua aje dgn asben..
masak lauk pon simple je..
asalkan kenyang sudah..

Sambal Tumis Telur..
this time aku pecahkan terus telur dlm sambal tumis tu..
aku lg suka cenggini dari yg rebus..
ikut la citarasa masing2..

OK enjoy gambar ye..



Nak g skodeng agar2 dlm peti sejuk jap.. ekeke..

Thursday, February 17, 2011

Jom Ber-BBQ

Masa cuti raya cina aritu..
adik beradik aku semua ada..
so mak abah decide nk wat makan2..
bakar ayam, ikan dan sosej..
seronok sgt..
tapinyer.. aku lupe nk snap gambo.. huhu..

Pastu.. asben aku request..
nk buat kt umah mak dia pulak..
aku cakap ok aje..
but lepas aku abis exam la..

Then last week la kejadian BBQ nie..
aku perap ayam dan siang ikan talapia..
kawan abah aku ada kolam bela ikan talapia..
so dpt yg fresh punyer.. 
terus siang and perap dgn garam + lada hitam jew..
ayam tu aku perap ikut resepi kak wana..
cuma x de tairu/yogurt.. huhu..
aku perah lemon lebih skit..
sedap weh.. semua memuji.. alhamdulillah..
(x tau arr kot diorg puji sbb diorg kelaparan sgt.. hahaha..)

Kak wana.. izinkan zura CnP resepi ye.. TQ

Resepi Grilled Chicken in Spiced Yogurt
(adapted dari sumber asal :dari sini )

Bahan2nya:
1 ekor ayam ( di potong 4-12, kemudian dibersihkan dan di tos )
1 cawan yogurt/tairu (aku x boh)
3 sudu makan minyak zaitun atau minyak sayuran
2 1/2 sudu makan jus lemon
1 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan gula – ikut citarasa
sedikit perasa jika suka
1 sudu makan serbuk cili
3/4 sudu makan campuran  jintan kasar dan halus – ditumbuk
3/4 sudu makan biji  ketumbar – ditumbuk
3/4 sudu makan  lada hitam – ditumbuk
1/2 serbuk kayu manis (aku x boh)
4 ulas bawang putih ( di goreng dulu hingga kekuningan ) – ditumbuk
1 sudu makan halia yang telah di tumbuk

Cara penyediaan
1. Satukan semua bahan2 di atas.
2. Kemudian perap dalam peti sejuk semalaman atau 1-3 jam pada suhu bilik. Ikut suka nak perap lama mana… lebih lama kita perap ayam tu lebih sedap.
3. Susun ayam dalam tray kemudian bakar ayam dalam ketuhar/oven selama 45 minit-1 jam, ikut saiz ayam.
4. Semasa bakar tu, jangan lupa balik2kan ayam tadi agar rata masaknya.
5. Boleh jugak jika nak bakar dengan arang.
6. Bila masak angkat dan hidangkan dengan nasi karot dan acar!!!
Oppsss… lagi satu kalau kat dapur tak de yogurt atau tairu jangan risau!! kita boleh buat sendiri… caranya dengan mencampurkan 1 cawan susu cair dengan 4 – 5 sudu jus limau kasturi/nipis. Susu tadi akan menjadi pekat seperti yogurt dan bolehlah dicampurkan dengan ayam dan bahan2 lain.



 So selamat mencuba pada yg teringin nk ber-BBQ tu..
perap ikut resepi tu..
mmg sedap..
tol dak kak wana.. ekeke..



anak2 sedara ku yg plg happy mlm tu..













SHAHPUTRA ~ Karnival Pendidikan 2011


Untuk semua yang berada di Kuantan dan kawasan yang berhampiran..
Terengganu dan Kelantan..
juga kepada yg kebetulan bercuti2 di Kuantan nie..
Jom singgah East Coast Mall Kuantan..

KOLEJ SHAHPUTRA (bakal jadik KOLEJ UNIVERSITI)
akan mengadakakan KARNIVAL PENDIDIKAN
pada 26-27hb Februari 2011

Moh kita ramai2 terjah ECM ye..

Wednesday, February 16, 2011

Roti Jala cicah Kari Daging..

Ni menu ntah hari ape pon aku dh lupe..
yg pastinyer sebelum aku exam.. huhu..
x dak masa nk upload..
arini br nk letak.. basi pon basi lah kan..
aku nk upload gak.. ekeke..

Roti jala ni lembut sgt..
tp corak jalaan tu wat malu je kan..
berterabur dan terkoyak2.. hahaha..
x kisah la.. masuk perut hancur gak..
dak gitu?.. ekeke..



Resepi saper erk aku guna buat roti jala nie..
aduhai.. tersgt la lupe..
rasanyer kat MyR... x sure..
nnti aku dh jumpa resepi tu aku paste kt sini ye..
ampunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..



Ok.. dh jmpa itu resepi..
aku copy paste dari MyR.. 
TQ to Lynn

Roti Jala

Bahan-bahan ( Anggaran 10-15 orang. )

  • 450g tepung gandum
  • 1 camt garam
  • 1/2 camt serbuk kunyit
  • 450 ml susu segar
  • 3 biji telur (di pukul sedikit )
  • 450 ml air ( sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air )
  • 2 camb mentega cair
  • minyak untuk melenser
  • acuan roti jala

Cara-cara

  1. Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya. Gunakan pemutar belon / balloon whisk untuk membancuh. Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan penapis halus.
  2. Ketepikan adunan selama 20-30 minit.
  3. Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus lenser atau berus pandan.
  4. Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala.
  5. Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm di atas kuali. Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.
  6. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.


Friday, February 11, 2011

Mencuba sesuatu yg baru.. tak salah kan???

Salam ceria semua..
yeke semua org ceria?..
ada yg berduka.. oh!sabar ye..

Aceli aku sendiri pon gundah gulana..
bukan ape..
jumaat ni dh start mid-term exam..
uwaaaa... help!help!..

Tolong doakan agar aku dipermudahkan menjawab exam..
TQ..

Ok nk citer mende baru kt u oll..
maybe dh ramai pon yg tahu..
dari blog ke blog tersebar..
Kali ni aku pulak nk share..
Dapat tahu pasal ni kt blog Sue

Menarik jugak nk mencuba..
lgpon sweet je banner dia tu..
aku suka mende2 yg bergerak2 kt blog..
cam hidup je blog kan kan kan..
(walaupon aku ni x active berblogging)..

So aku copy paste step by step dari blog Sue ye..
mntk izin ye Sue..


First of all...
sila klik banner kat bawah nie..


Then.. proses mendaftar pon bermula..

Klik kat icon Heartbeat.my

Klik create account then fill in semua details..

masukkan password dan re-type utk confirmation.. klik I agree..

pegi kt atas sekali dan klik Join HB!Affiliate


klik Online Application.. dan isi semua details termasuk la cara pembayaran ke kita nanti

Klik pada My HB!Affiliate

Klik Get Code dan paste kan la kt blog korang..

Selesai sudahhhhhhhhhhh... 

Selamat Mencuba~





Thursday, February 10, 2011

Adakah saya sudah bersedia?..

Salam semua..
keadaan saya sekarang kurang stabil..
rasa cam ada rama-rama dlm perut.. huhu..
x tentu arah dh rasanyer nie..
ntah ngape sem ni beriya pulak nervous dia..
terlebih sudahhhh.. huhu..


This sem ada 4 subjek..
nk kata subjek tough.. maybe tak jugak..
HR ni x susah mana..
cuma kena byk membaca..
boleh pikir logik tp jgn salah logik pulak..
terus x de markah langsung kang.. huhu..

Besok paper aku pg dan petang.. 3 subjek okay!huhu..
paper petang tu clash 2 paper.. 
so membeku la aku dlm dewan tu nnti..
x pe.. aku boleh buat!!!
(nk sedapkan hati nie.. huhu)..

Last paper ari sabtu.. petang..
and pastu horray.. merdeka..
merdeka utk mid-term je..
final exam bulan april pulakkkkk...

Adakah aku sudah bersedia???..

"

"

"

"

"

"

"

"

"

Ya.. insya-Allah aku sudah bersedia..
doakan utk ku wahai teman.. TQ

Wednesday, February 9, 2011

Wish me luck!


Demam.. demam.. huhuhu..
Demam nk exam wei..
tulun.. tulun..
risau.. berdebar.. takut.. 
semua dh terasa..

1st paper hari Jumaat ni..
pagi dan petang..
dah laa petang tu clash 2 paper..
mati beku aku kt dewan tu menjawab soklan..
then last paper Sabtu petang...

So.. dengan rasa rendah diri..
aku memohon kepada semua utk mendoakan kejayaan buatku..
moga dipermudahkan aku utk menjawab exam nanti..
thanks a lot..
muah muah muah u ollz...

Bye~

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...