Sunday, June 27, 2010

Family Trip to Janda Baik..

Aku baru balik dari family trip ke Janda Baik..
ada ke yg x penah dengar nama tempat nie?
mesti pelik kan..
jgn tnye aku.. ada ramai je janda baik kt sana.. ekeke..
aku pon x tau..
hasil google aku jumpa nie..

Janda Baik adalah sebuah kampung rezab Melayu di Jajahan Bentung, Pahang, Malaysia. Ia terletak di lereng Banjaran Titiwangsa, kira-kira 600 meter di atas paras laut. Janda Baik adalah sejauh kira-kira 40 km dari Kuala Lumpur, dan perjalanan kereta memakan selama 45 minit melalui lebuhraya Karak-Kuantan. Pelancong sering datang ke Janda Baik kerana ia adalah sebuah kampung Melayu di dataran tanah tinggi, dan udaranya dingin dan suasananya sentiasa nyaman. Ia penuh dengan bunga dan tumbuhan asli. Ada banyak anak sungai yang mengalir melalui kampung tersebut membuatnya sesuai untuk perkelahan dan perkhemahan. Janda baik terkenal dengan hasil halia dan bunga halekonia serta kacang botol dan sayur-sayuran lain.

Aceli, this is my 1st time dtg ke Janda Baik..
dan SIL aku tlh memilih Pondok Impian Resort
sbg tmpt penginapan kami selama 2 hari 1 malam..
Empunye resort ni ialah pelakon drama Melayu masa dulu2 tu..
Tamam Idris dan isterinya Mariaty
(sumber gambar : google)

Comment aku utk resort nie...
ermmm... facilities bilik kurang memuaskan..
ada aircond yg x berfungsi..
ada tv yg xde channel (nk carik channel x reti sbb bahasa cina)
ada heater yg x berfungsi (bilik aku laa tu..huhu)
kalu x de heater.. mmg mandi menggigil ler..
air dia punyer laa sejuk sampai ke tulang..
padahal cuaca dia x laa sejuk cam kt cameron ke.. genting ke..
tp bebudak kecik yg ikut trip ni..
leh dok bersakan mandi kt pool tu seawal kul 7pg sampai tghari..

Masa kami sampai ke resort ni dlm kul 4ptg gitu (agaknyer kot.. ekeke)
masing2 semua terus terjun pool and ada yg terus ke sungai..
aku join gak mandi sungai tp lepas semua dh naik darat..
muahahaha..
aku dgn laki aku malu2 kucing.. meowwwwww.. ekeke

Kesimpulannyer.. trip ni kira BEST jugak laa..
sekali sekala pegi jauh dari bandar..
seronok dpt hirup udara segar..
mandi sungai..
makan makanan kampung..
(rosak diet aku... huhuhu)

Utk sesaper yg berminat nk bercuti ke Janda Baik..
ada bnyk lg resort and chalet kt sini..
pepandai laa korang google..
nk stay kat Pak Tamam Idris nyer resort pon boleh
klik SINI..

Oklaaa.. nk g Jom Heboh plak..
horeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy..

korang layan gambo je laa ye... yassssssszzz..

dlm kete.. on d way ke Janda Baik..


(sumber gambar dari google) ini jenis bilik yg aku stay.. dlm gambo ni nmpk sgt cantik dan kemas.. tp masa aku check-in.. semua dh lusuh tp masih selesa utk tido


cak!!!.. ekeke..


control encem konon.. ekeke..

xtvt menangkap ikan..

budak yg sgt comel.. petah bercakap.. tp takut air.. ekeke..
korang tgk kaki dia landing kt peha aku.. gara2 x nk kaki dia terkena air sungai yg sejuk tu..



mende ni ditampal kt pintu bilik aku..

anak kucing Makcik Mariaty.. sgt comel..


dan gambo terakhir yg sempat aku ambil
sebelum bertolak balik ke Kuantan

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"


post signature

post signature

Thursday, June 24, 2010

Garlic Mashed Potato wif Gravy

Masak ape utk makan malam nie???
Hari ni aku x de idea nk masak ape..
biler turun dapo.. nmpk kentang..
terpikir plak nk cuba wat mashed potato dgn gravy dia..

Aku google and jumpa kat SINI..
tp tgk Yani punyer mashed potato sungguh menggiurkan..
biler aku wat.. huhuhuh..
buruk je nmpk..
x pe laa gambo buruk.. asalkan rasanyer UMPHHHHHH!!!
=)

Mohon ijin dari Yani nk c&p resepi dia kt sini...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Garlic Mashed Potato wif Gravy

Bahan-bahan ( 4-5 orang makan ) *tulisan merah tu sukatan aku..

  • 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu) - 2 bijik je
  • Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
  • 3 sudu besar butter- 1 sudu besar
  • 2 sudu besar mayonaise - 1/2 sudu besar
  • ½ cawan susu segar/ fresh cream- 3 sudu besar
  • 1 sudu kecil black pepper
Bahan-bahan untuk gravy :
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 sudu kecil black pepper
  • 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)- x boh
  • 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air- aku boh skit jew..
  • 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
  • 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
  • sedikit minyak untuk menumis bwg putih

Cara-cara

  1. Russet
    Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
  2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
  3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
  4. Lnp
    Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
  5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
  6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!




post signature

post signature

Tuesday, June 22, 2010

Ikan Terubok Bakar

Layan je laa menu makan malam aku arini..
malas nk tulis bnyk2..
#
#
#
Ikan Terubok bakar cicah air asam

dengan..
#
#
#

Cendawan tumis air...


post signature

post signature

Monday, June 21, 2010

Garlic Bread..

Aritu g Giant.. saje2 gatai amik Roti Perancis nie..
kenapa eh depa panggil Roti Perancis..
asal usul roti ni dr Perancis ke???
Konon plan nk buat sup tulang..
tp tulang pon x beli lg..
kalu nk masak tulang aku.. mmg x dapek laa
sbb aku bnyk isi dari tulang.. muhahahaha...

So ter'mengintai' blog love2cook nie...
menarik jugak..
memandangkan instant mushroom soup Vono ada lagik..
Ku pon godeh laaa...



Ingatkan kot2 x mendapat sambutan..
sbb kt umah aku nie..
kalu menu omputeh skit mmg x layannn sgt..
tapi pohhhh palehhhhh weiiii <--- loghat Pahang licingggggggg <--- loghat T'ganu ekeke.. asben aku siap mntk tambah lg.. mujur beli sup tu ada percuma sebungkus lg.. leh arr buatkan utk dia.. ekeke Haaa... terliur laa tu... pi buat cepat.. aku c&p resepi dari love2cook.. TQ love.. ^ ^ ^ ^ ^ GARLIC BREAD
by love2cook's Hubby

Ingredients :~
1 pc french loaf ~ sliced
2 whole garlic ~ finely chopped (aku boh bnyk dlm 3-4ulas)
5 tbsp salted butter ~ melted at room temperature
1 tbsp mixed herbs (fresh parsley would make better)
(aku tambah pulak rosemerry segar yg dicincang halus)



Method :~
  1. Whisk butter till fluffy. Keep aside.
  2. Mix chopped garlic with herbs. Add into the butter. Stir together.
  3. Brush the mixture over the sliced french loaf.
  4. Bake in a preheated oven at 170°C for 20 minutes. Done.
(aku bakar atas non-stick pan jew)




post signature

post signature

Effective Tips to Solved Daily Problem

Menarik utk aku share dgn korang semua..
Dpt email dari kawan..
Sama2 kite praktikkan kalu benar2 berkesan..
Plg aku x sabar nk cuba..
Petua nk halau semut dan tikus..
Kalu korang dh cuba..
Share laa kat sini result dia..
Atau ada lg petua lain yg korang tau..
TQ semua..
^
^
^
^
^
Effective Tips to Solved Daily Problem

Ants Problem:
Keep the skin of cucumbers near the place or ant hole.

To get pure and clean ice:
Boil water first before freezing.

To make the mirror shine:
Clean with spirit

To remove chewing gum from clothes:
Keep the cloth in the freezer for an hour.

To whiten white clothes:
Soak white clothes in hot water with a slice of lemon for 10 minutes 10.

To give a shine to hair:
Add one teaspoon of vinegar to hair, then wash hair.

To get maximum juice out of lemons:
Soak lemons in hot water for one hour, and then juice them.

To avoid smell of cabbage while cooking:
Keep a piece of bread on the cabbage in the vessel while cooking.

To rid the smell of fish from your hands:
Wash your hands with a little apple vinegar.

To avoid tears while cutting onions:
Chew gum.

To boil potatoes quickly:
Skin one potato from one side only before boiling.

To boil eggs quickly:
Add salt to the water and boil.

To check freshness of fish:
Put it in a bowl of cold water. If the fish floats, it's fresh.

To check freshness of eggs:
Put the egg in water.
If it becomes horizontal, it's fresh.
If it becomes slanting, its 3-4 days old.
If it becomes vertical, its 10 days old.
If it floats, it's stale.

To remove ink from clothes:
Put toothpaste on the ink spots generously and let it dry completely, then wash.

To skin sweet potatoes quickly:
Soak in cold water immediately after boiling.

To get rid of mice or rats:
Sprinkle black pepper in places where you find mice or rats. They will run away.

SELAMAT MENCUBA

post signature

post signature

Sunday, June 20, 2010

Kek dia murah.. kek kau mahal lah!!!

Haaaa..suspen dak baca entry aku nie.. kekeke..
relax dulu.. kite mulakan dgn entry Nasi Ayam dulu erk..

S
eperti yg aku dh janjikan semlm..
menu lunch arini.. sudah tentu..
nasi ayam azura style... muahahaha..



Tapi.. ada kelainan skit dgn nasi ayam aku kali nie..
pertamanyer.. aku gunakan beras herba poni Taj Mahal utk nasiknyer


keduanyer.. aku gunakan ayam BBQ berempah Mexican keluaran 5 star..



Kalu tnye aku sedap ke tak..
confirm aku cakap SEDAPPPP... ^_^

Dan aku jugak.. nk share..
Kek tempahan Ateh, Shahputra College..
Choc Sponge Cake covered with fresh cream..
edible image-Ben10


Agak sukar nk deco guna fresh cream..
dan Ateh request nk kalerful..
so ini laa hasilnyer..
comot sgt kan??? huhuhu..
Cuaca plak agak panas..
fresh cream ni mudah sgt cair..
nk pipe pon lembik..
tp sbb Ateh dh suka dgn fresh cream..
ku buat jugak..

One more.. Ateh request kek 2kg..
di sini aku nk perjelaskan perihal kg dan inci kek..
U all kena paham.. kek butter teksturnyer padat and dh tentulah ia berat..
sponge cake pulak.. tekstur dia ringan dan lembut.. so ia ringanlah..

Kalu u all nk tempah kek butter 2kg.. size dia maybe around 8" @ 9"..
Kek ditimbang setelah disapu cream..
Kalu sponge cake 2 kg.. size dia maybe around 10" @ 11" or maybe lebih kot..


Aku pon idak ler pandai sgt..
tp customer patut tahu hal size dan berat kek b4 tempah..
sbb ada yg suka compare2 harga dgn kek bakers lain..

"Eh!apsal kek dia 2kg tp murah... kek ko 2kg mahal?..."
ekeke.. kena tgk bahan digunakan.. size.. berat..
semua tu kena ambil kira tau..
edible image tu.. ada bnyk jenis..
yg setakat aku pakai ni.. aku beli yg ready made kt kedai..
so rege agak murah..
kalu yg gambarnyer jelas,terang,cantik.. itu kena tempah..
bile tempah.. sudah tentu laa mahal...
harga maybe around RM25-30..sekali pos charge..

Banyak sebenarnye perkara2 yg perlu diambil kira
So jgn mudah compare harga kalu anda x selidik dulu..

Renung-renungkan.. dan....
(korang sambung laa sendiri.. ekekeke..)

post signature

post signature

Saturday, June 19, 2010

Maafkan aku..

Cop! entry kek jap..
ni tempahan last minute dari Kak Aini..



Honestly to say..
aku x suka last minute order..
sebab...

Aku x simpan bnyk bahan atau barang2 baking..
tempahan aku x bnyk cam org lain..
ada masa ada.. ada masa tu.. berminggu2 x de..
lgpon.. org cakap nk baking kena dlm mood baik2..
kalu dh baking dlm keadaan terkejar2..
dh tentu kek tu comot.. dan kurang seri..

Ni nk story skit kt korang..
aku ni mmg sesungguhnyer x pandai baking..
apa yg korang tgk tu.. hanya simple dan bnyk cacat celanyer..
tak setanding dgn rakan2 bakers yg mmg dh mahir..
aku takut menerima customer yg meletakkan harapan tinggi
pada hasil deco aku..
nnti biler diorg tgk hasilnyer.. diorg hampa..
so aku selalu pass kan tempahan customer aku
ke bakers lain..rezeki diorg..
dan akibatnyer.. dh x ramai tempah dgn aku skrg..

But aku x kisah sgt..
sbb buat masa nie.. aku nk tumpukan pada keje dan study aku dulu..
now aku nk apply cuti utk baked pon dh susah..
cuti x approve lah.. ada org dengkilah..
sakit hati Allah je yg tahu..

Baking hanya sambilan..
nk stop terus susah plak..
ada lg kawan2 yg setia masih nk tempah dgn aku..
i really appreciate dan terharu jugak..

So.. kepada yg bercadang2 nk tempah dgn aku tu..
make sure buat pilihan yg tepat dan bijak..
kalu ada yg perlukan tempahan yg mewah dan gah..
boleh tempah dgn rakan2 bakers saya..
antaranyer..

kak zati
fadz
huda
kak farah
jue cupcakes

Setakat ni tu je yg aku tau bakers area Kuantan
kecuali kzati je area Pekan..


A
ku bukan laa merendah diri sgt..
but kesian kat customer yg mengharapkan kek yg cantik..
tp biler aku deco.. tak spt yg diorg harapkan..
huhuhu...

Masih bnyk perkara aku kena belajar dlm baking nie..
tunggu laa hingga tiba masanyer..
insya-Allah aku akan attend kursus and buat betol2..

Doakan aku.. TQ

post signature

post signature

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...