Wednesday, April 28, 2010

Cotton Cheese Cake..


Cotton Cheese Cake... dh lama x buat.. memandangkan stok cream cheese ada lg dlm peti sejuk tu.. cream cheese kan nyer tahan sgt.. lama2 nnti masam.. sayang ooo.. itu barang bukan murah2 ooo.. ekeke..

Tapi sesungguhnyer.. aku buat dgn keadaan x de mood sgt.. main humban je dlm loyang tanpa gris dulu.. so tepi2 kek terpaksa ku lalukan dgn pisau dan menggerutu lah kek ku itewwww... x kisah laa kan.. asalkan masuk perut kenyang.. ekeke.. nnti hancur gak kan.. ahaks =)



*warning - rupa paras kek ini amatlah menakutkan.. sila berhati2!!!

post signature

post signature

Monday, April 26, 2010

Tutorial utk bloggers yg cetek ilmu IT spt aku.. ekeke..

Lagi satu ilmu aku dapat dari blog ni.. tapi rasanyer ramai blogger yg dh tau kot.. aku je ketinggalan zaman.. huhuhu.. aku baru mencuba meletakkan url secara automatik di setiap entry... b4 this x de masa nk godeh2 blog.. keje berlambak-lambak.. now dh free.. so ape lg.. kite godeh ini blog..

Thanks to fadhlah empunyer blog ni.. yg sgt rajin mengajar kami yg budak2 baru belajar ni.. walaupon anda tak pandai tapi tau skit-skit.. yg skit-skit tu laa pada aku (dan bloggers lain jugak).. ianyer satu ilmu yg sgt berguna.. i really appreciate it.. TQ TQ..

post signature

post signature

Delete border kt blog..

Salam,

Pagi2 lg dh merayap masuk ke blog2 orang.. =) dan akhirnyer terhenti kt blog http://syidamislan.blogspot.com melalui link di blog sahabatku Elly.. apa yg menarik perhatian aku ialah.. ada entry pasal Syida meminta bantuan rakan blogger utk ajarkan cara2 nk men'delete' border di signature blog dia.. ermm.. aku hadapi mslh yg sama.. tp aku sendiri x tau rupenyer border tu leh di delete kan.. hahaha.. sebab ingatkan dia depends on template yg kite guna tu.. ok now ada pelajaran baru..

So aku pon dgn sukahati mencuba.. wallllaaaaa.. menjadi oooo.. ekeke.. dan aku pon dgn sukahati jugak saje saje nk share kt blog aku ni.. utk panduan aku jugak nnti.. kalu yg saper2 mmg dh tau tu wat2 x nmpk ler entry aku ni ye.. jgn plak mengata blkg aku.. haisssshh!

Mengikut tunjuk ajar rakan blogger Syida.. aku pon masuk link nie .. sekali cuba je terus jadi... bagus laa empunye blog ni.. siap merendah diri lg tulis.. "tak pandai tapi tau laa skit-skit".. i likeeeeee... ^_^

Sekian laporan utk hari ini.. chow!




post signature

post signature

Sunday, April 25, 2010

leganyerrrrr...

Assalamualakum semua..

Rasa nk menjerit kepuasan je.. sebab final exam dh abis.. and keje2 kt opis pon dh slow skit sbb bebudak uitm tgh final so x de keje sgt sementara bebudak tu exam and sem break.. fuhhh!lega.. sgt2...

Alhamdulillah, selama 3 hari berhempas pulas pegi exam dan akhirnye last paper pg tadi.. ptg ni dok relax je kt umah.. tp x best sgt sbb cuaca TERamatlah panas sgt2... so mood nk baking pon x de.. tp teringin nk wat dessert lah.. dessert ape yg best erk time2 panas cenggini?.. ada suggestion dak kawan???...

As usual, aku akan pegi berfoya foya.. selepas penat exam dan keje.. but.. masih tiada idea lg lokasi mana yg best.. teringin nk ke Pulau Redang.. ada kawan yg cadangkan.. aku surf kt tenet.. mmg menarik.. but rege pakej dia pada bajet aku amatlah tinggi.. kite ni nk g berfoya2 kena laa ada bajet.. kalu main hentam je jawabnyer.. kering laa poket weh.. ekeke.. tapi kalu mmg ongkosnyer mmg bagus bangat.. x salah ke tmpt2 mewah dan selesa kan.. cuma aku ingatkan diriku saje... "ukur baju di badan sendiri"... yolah x kan nk tempah baju pi ukur kt badan member plak kan.. huaaaahhhhuuuaaaahahahaa.. ;)

So, kawan2 ada cadangan utk ku?... cadangan utk dessert yg sesuai utk ku buat dan cadangan lokasi percutian yg kosnyer sederhana???... TQ atas cadangan anda.. i really appreciate it.... love u all.. muaaaaaaaaahhhh...


yes


Thursday, April 22, 2010

Wish me Luck..



Final exam ku akan bermula pada 23 -25hb April 2010.. mohon kepada semua kawan2 blogger utk mendoakan kejayaan untuk ku.. TQ

post signature

post signature

Wednesday, April 21, 2010

#Beautiful Award from E-na


Wahhh.. meriahnyer bunga tulip tu kan.. gambar ni bukan di cilok dari Mr. Google tau but E-na yg tembak sendiri dgn camera dia.. pos sekuntum bunga tulip tu kat zura boleh?... ekeke

Award yg sgt cantik ni adalah dari E-na yg dok nunnnnn kt Japang tu.. ^_^ ..TQ E-na.. Tahniah utk ulangtahun pertunangan.. x kisah laa poyo ke tidak.. yg penting diri E-na sendiri bahagia bersama keluarga terchentaaaaa... kan kan kan..


Muahhhhs... =)

post signature

post signature

Sunday, April 18, 2010

~spagetthi..

Menu minum petang tadi.. spagetthi.. enjoy..



Haaaa.. ni aku nk perkenalkan.. si comel yg bakal menghiburkan aku bermula hari ini.. taraaaaaaaaa....



Apakah nama yg sesuai utk si comel kecik ni erk...

post signature

post signature

Rendang Daging dan Lemang..

Salam hari Ahad yg mendamaikan... ekeke..ku suka cuaca di saat ni.. mendung.. sejuk.. oh bahagianyer.. setelah berbulan2 cuaca panas terik dan membahangkan.. alhamdulillah Allah Maha Adil... ^_^

barisan Ahli Lembaga Pengarah Kolej Shahputra yg hadir (Dato' Dr. Azman Zaini x dpt hadir atas urusan kerja )

Semalam lepas pegi opis sebelah pagi sbb ada Majlis Pra-Konvo budak2 UiTM sem akhir.. aku dan asben ke Dungun, T'ganu.. asben ada keje skit kat sana.. kami gerak pon dh lewat.. lepas Zohor.. ingat nk singgah Mesra Mall tapi asben dh penat and hari pon dh malam.. so kami terus je balik.. cuma aku dh cakap dgn asben.. mmg nk singgah beli lemang kt Kijal.. teringin sgt rasa nk makan...

Aku beli RM20.. dpt laa 9 batang.. mokcik tu jual RM10-4 batang yg kecil2.. and RM10-3 batang utk yg besar.. beli RM20 yg kecik.. mokcik tu beri free sebatang... ekeke.. mahal ke murah? entah aku bantai je beli.. ekeke..

So nk makan lemang dgn ape??? makan gitu pon sodap sbb dia lemak2 gitu.. tp kalu cicah dgn rendang daging lg umphhh... so aku pon geledah rumah kak hanieliza dan mencuba resepi nie..

Alhamdulillah... menjadi dan mendapat kelulusan penuh dari mak dan abah.. ekekeke.. so layan je laa gambo2 ni erk.. aku copy paste kan resepi kak hanieliza ni ye...

RENDANG DAGING

Bahan-Bahan:

1 kg daging [potong nipis kecil]
5 helai daun kunyit [mayang halus]
2 batang serai [ketuk]
2 ulas bawang putih [ketuk[
1/2 cawan minyak
2 cawan santan pekat
2 s/besar kerisik
*skip bahan ni sbb x de stok..
1 s/besar gula merah
garam


Bahan-Bahan dimesinkan
15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia halus
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.
4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
6. Biarkan sehingga naik minyak.
7. Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..





Friday, April 16, 2010

pink+purple cuppies


Masih lg dgn buttercream cupcakes.. huh.. aku mmg x leh nk pencen laa wei.. dh terlanjur.. x leh nk patah balik dah.. huhuhu.. aku lak spesis kesian betol kt kastemer.. mulut ni x reti nk cakap TAK BOLEH.. asyik bolehhh je..

But.. aku anggap ini semua sebagai REZEKI.. tol dak? kawan2 dan family bnyk bg semangat utk aku teruskan biz ni.. ermm.. TQ semua.. i love u all..

Aceli biz baking ni x untung mana bagi yg biz cam aku ler.. yg wat homemade kecil2an ni.. sebabnyer.. bahan&barang aku beli skit2.. harga beli skit2 dgn borong lain.. jauh murah kalu beli borong.. kalu aku beli bahan2 bnyk2 pehtu x de tempahan jawabnyer buruk laa semua bahan2 tu.. rugi lg ada.. so aku terpaksa beli bila ada tempahan sahaja.. dat's why dgn aku x leh tempah last minute.. kecuali kalu bahan2 dh kebetulan mmg ada stok kt umah..

Aku bukan x nk serius baking.. cuma maybe lom masa lg.. as aku cakap b4 this.. keadaan aku dgn study ni cam agak terganggu skit.. one more.. aku lom betol2 yakin dgn produk aku.. selalu je rasa buruk je deco aku.. sbb aku x penah attend any kursus baking.. hanya mntk pandangan dan pendapat kawan2 baking yg lain.. TQ pada yg sudi bantu xpecially Kak Nina..

So.. berbalik kepada gambo kt bawah ni.. tempahan dari kakak ipar aku.. Kak chik.. 16pcs vanilla cupcakes.. dan juga tempahan ke dua dari Diana Ikip.. 25pcs vanilla cupcakes jugak.. Thanks to both of you..

Now.. FB dh kena block kt opis.. so aku x dpt laa nk beramas mesra dgn kawan2 kt FB.. sedih dan kecewa sgt.. aku dan kawan2 rasa itu satu tindakan drastik yg x professional langsung.. why? ada sebab2 nyer... malas nk citer.. kang kena block plak BLOGSPOT.. huhuhu.. haru!

Aceli FB ni akan jadik -ve kalu yg guna itu bersikap -ve.. kadang2 kite lupe.. FB ni menghubungkan kite kepada ramai org.. kalu jenis yg add je request friend ntah dari saper2 tu lg laa bahayanyer.. so x semua mende kite perlu tulis dan share dgn semua org.. kena laa berpikir dulu sebelum publish.. so bile dh jadik gini.. nk nyesal pon x guna.. bagi org yg cam aku ni ada broadband kat umah x kisah laa sgt kan.. leh je online memalam.. tapi bagi yg x de broadband and selama ni dok online kt opis.. jawabnyer diorg akan ketinggalan teknologi terkini nie.. huhuhu..

chow!

Tuesday, April 13, 2010

Sardine Puff


Buat sardine puff ni utk abang ku,Angah. Dia mmg suka sardine puff ni.. aritu dia kena warded kt KMC aku x g lawat pong.. huhuhu.. dia request nk kuih ni.. so ku tunaikan permintaan dia sbg tanda SORRY sbb x g tgk dia aritu.. ekeke.. kira aci laa kan.. 0-0 laa kan.. ekeke..

Ada yg nk resepi ke? Rasanyer semua dh tau kot.. kalu ada yg nk resepi angkat keyboard ni..
^_^

Monday, April 12, 2010

^ Simply Siti Road Show with Watson

Wah.. sgt seronok dpt join event Simply Siti Roadshow anjuran Watson ni.. semua ni bermula apabila aku click status kat bawah ni yg muncul kt wall facebook aku..


"
Watsons Malaysia Temui Dato' Siti Nurhaliza/ Siti Nurhaliza Tarudin Official di Kuantan Parade pada 11 April! 10 fan pertama yang rsvp di event Simply Siti Roadshow (Kuantan) akan berpeluang untuk bergambar dan mendapat autograf Dato' Siti Nurhaliza/ Siti Nurhaliza Tarudin Official! Jadilah fan Watsons Malaysia untuk info roadshow akan datang!"


Aku pon secara spontan ikut arahan tu.. jadik fan Watson.. then masuk kt event and click attending.. x lama pastu dpt message FB dari Watson..


Tahniah Azura!

Awak adalah orang yang pertama yang rsvp untuk Roadshow Simply Siti! Pada 11hb April ini, awak boleh bergambar dan mendapat autograf dari Dato' Siti Nurhaliza. :) Sila beri maklumat di bawah ya?

Nama penuh:
No. IC:
No. Telefon:
Email:

Tahniah sekali lagi Azura!


Wah.. serius ke nie.. ekeke.. org pertama??? ekeke.. aku pon terus inform kt officemate aku, Along.. dia pon join and dia org ke dua.. then diikuti dgn beberapa student KSP yg dok tnye aku camner cara and dpt jugak join akhirnyer.. haha.. warga KSP je ramai join erk..

So hari2 yg dinantikan tiba.. jam 2.50petang aku sampai di Kuantan parade.. terus daftar dgn En Zul, dia laa pegawai Watson yg bertanggungjawab membawa kami jumpe Dato' CT. Dia soh stand-by tepi stage utk sesi autgraph nnti.. aku org pertama naik stage.. kecut perut wei.. x tau nk borak ape dgn Dato' CT.. ekeke.. just salam and blah je.. hampeh aku nie.. huhuhu.. org lain dok sakan bergambar lepas sign autograf aku jugak mengong.. menci menci menci..

Nasib baik En Zul cakap ada lg sesi fotografi lepas tu... okay aku nk jugak bergambo sebelah Dato' CT.. aku bg kamera aku kt En Zul tu mntk tlg amikkan gambo.. hahaha.. dan akhirnye.. impian aku tercapai.. dpt laa bergambo sebelah Dato' CT.. dpt laa peluk pinggang dia.. dpt laga2 pp dgn dia.. dpt salam and sebagainyer... waaaah sakan ko erk zura.. hahaha..

So korang jgn laa jeles erk.. tgk je and jgn nk komen over2.. sbb aku nmpk gemok gilos dlm gambo ni.. (hakikatnyer mmg dh gemok.. hahaha)..




ni semua 10 org yg rvsp event Simply Siti kt Facebook



yg ni korang lg jgn jeles okay.... ekekeke...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

vUtusan Malaysia;12 April 2010

wah wah wah.. glamer gitu.. mak sukaaaaaa... ekeke..

oklah.. dh pening aku asyik tgk gambo Dato' CT nie... dari pg sampai malam.. naik juling bijik mata aku ni haa.. ekkee.. saper2 yg nk tgk lg bnyk gambo.. sila laa tgk kt photo album aku kt FB ye... bubyeeeee...

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...