Friday, February 26, 2010

#Buttercream Roses???

Ini percubaan pertama aku membuat buttercream roses.. ada gaya ke rose? hahaha.. teruk betol rupenya..

(nnti sambung borak.. nk bersiap2 ke rumah MIL.. mlm ni abang suamiku nikah.. kek ni nk bawak sekali.. ok bye)

~Happy Birthday to my lovely hubby...

Selamat Ulangtahun Sayangggg.... 26.02.2010



Thursday, February 25, 2010

.:: Hepi Besday 2 Kak Nor ::.

Allah selamatkan kak nor.. Allah selamatkan kak nor.. Allah selamatkan kak nor sekeluarga.. Allah selamatkan kak nor....

aminnnn..



seperti org lain, zura juga mendoakan kesejahteraan, kemakmuran, kesihatan dan segala keeeee lah.. ekeke.. semoga segala impian kak nor tercapai..

Terima lah hadiah yg x seberapa dari zura nie.. zura cilok dari Mr Google tadi.. ekeke...

Wednesday, February 17, 2010

#~Baked Macaroni

Salammmmm semuanyaaaa... mcm mn cuti CNY baru ni? sure ramai yg amik kesempatan ni pegi bawak anak2 makan angin.. kalu kt Kuantan ni ramai yg amik peluang pegi Bukit Gambang Resort.. taman tema air pertama kt pantai timur.. aku sendiri lom jejak kaki ke sana.. ada anak2 seronok laa kan bawak.. aku x de anak nk bawak.. x kan diri ni nk terlompat-lompat main air plak.. ekekeke...

So sempena cuti CNY baru2 ni jugaklah... kawan2 satu sekolah menengah aku dulu wat gathering dgn tema BBQ Party kat Pantai Balok.. punye laa best... kawan2 yg dh berpisah hampir 15tahun jumpa balik... yg lawaknyer... ramai kawan2 x kenal aku sebab aku dh 'comel' skrg... hahahaha... puas plak nk kena kenalkan diri... hampeh tol... (^_^)

Diorg wat bakar2 ayam, daging, udang and sotong... and masing2 leh bawak masakan kalu mahu.. aku pon x lepaskan laa peluang utk bagi kawan2 merasa 'air tangan' aku...

Taraaaa... ni je aku mampu buat... eh ada lg satu.. choc muffin tapi x sempat nk snap.. dh lambat nk ke lokasi bbq mlm tu... sempat snap Baked Macaroni ni je... alhamdulillah... kawan2 suka dan minta dibuat lagi lain kali.. insya-Allah..

Permintaan kak nina utk aku tuliskan resepi Baked Macaroni kt sini... masalah utama ialah aku main tibai je masak ni.. x de sukatan khas... ekekeke..tapi demi utk kakak ku a.k.a sifuku... aku cuba gak taip... sebenarnya masak dia sama je mcm Makaroni Goreng.. cuma ada taburan cheese tu je... x pe x pe.. aku taipkan erk.. tp my style ler... kalu lain dari org lain.. maaappp bebanyokkkk...

Baked Macaroni
(ini sukatan yg aku buat hari tu - bnyk ni tau.. kalu nk wat skit leh reducekan)

Sebungkus Makaroni ( kalu x silap aku guna Elbow Macaroni) - rebus hingga lembut
2 biji Bawang Besar (yg kaler kuning tu.. ape erk nama bawang ni.. ekeke) - potong dadu
3 biji Tomato-potong dadu
1 biji Capsicum Hijau size besarrrr - potong dadu
1 biji Capsicum Merah size besarrrr - potong dadu
1 tin Cendawan butang - hiris tebal
1 batang Karot size besar - potong dadu
2 bungkus Daging Cincang Ramly (yg kecik tu) - tapis dan cucurkan air buang darah daging tu
Sedikit cili kisar
3 biji Telur - dipukul bersama sedikit susu segar
Parutan Cheese
Sos Cili

Cara:
Tumiskan bawang hingga layu dan wangi.. masukkan sedikit cili kisar ikut suka nk bnyk mana.. kalu nk pedas lebihkan.. tumis hingga cili benar2 masak.. masukkan daging cincang dan cerai2kan daging tu agar tak berketul. Then masukkan tomato bersama sos cili. Perasakan dengan garam. Masukkan karot dan gaul hingga agak2 karot tu lembut skit. Terus masukkan makaroni, capsicum dan cendawan. Gaul skit2 je takut hancur. Tutup api.

Kaup makaroni ke dalam bekas tahan panas ( aku guna mangkuk corningware mak aku..).. guna loyang pon boleh... padatkan makaroni tu... then curahkan rata adunan telur dan akhir sekali taburkan cheese menutupi permukaan makaroni tu.

Bakar dgn suhu sederhana hingga nmpk garing. Sedap di hidang masa panas2.. baru nmpk ke'seksi'an cheese tu biler dipotong.. ekeke...

OK selamat mencuba resepiku yg mengarut ni.. huhuhu


Bubye...

Saturday, February 13, 2010

Hari yang memenatkan tp murah rezeki..

Huh! Rasa lega teramat sgt...

Dari pg aku settlekan 3 tempahan utk kek dan cc.. huhuhu.. penat tp alhamdulillah... rezeki rezeki..
Tempahan pertama dari Nass. 16pcs vanilla cupcakes utk majlis perkahwinan sepupunya besok.Nass dh tempah awal2 dgn aku.. so x de mslh dgn tempahan Nass ni... Nass dh bg contoh deco mcm yg aku dh buat b4 this.. so lagi laa x de mslh.. TQ Nass... hope u like it..



Tempahan ke dua aku terima dari Liza Perodua. Mmg tiap2 kali besday anak dia, Liza akan tempah dgn aku. Cuma bezanya kali ni, Liza tempah dh agak last minute and terkena plak time aku ada tempahan bnyk.. huhuhu.. tp aku ni jenis mudah sgt kesian kt org.. Nak nak plak kek tu utk besday anak dia... lg laa aku kesian nk tolak... memandangkan Liza nk pick-up petang ni (Sabtu) so aku terima.. x laa terkejar-kejar sgt kan.. Liza, hope u like it okay...

Tempahan terakhir ni plak.. lg last minute.. huhuhu.. dari kakak ipar aku. Untuk majlis pertunangan adik dia di Terengganu isnin ni. Tapi dia nk bawak ke t'ganu besok (Ahad)... again, x kan nk tolak kan... tempahan kakak ipar yg bnyk berjasa dgn ku.. huhuhu...

Walau bagaimana pun, alhamdulillah semuanya dpt aku uruskan dan semuanya selamat di pick-up oleh kastemer cuma tinggal cc kakak ipar aku tu je akan pick-up pagi2 besok..

And selepas ini aku x mau amik tempahan (yeke?.. huhuhu)... sebab abang kepada suamiku akan berkahwin 28hb feb ni nanti.. tp wat ala kadar je.. and aku pon x lama lagi nk mid-term exam... final exam plak bulan Mac.. please please please... kamu jgn nakal.. eh eh.. silap.. please please please doakan kejayaan aku... ekekeke..

OK nk kuar dating dgn suamiku... lalalalala... bubyeeeee...

Sunday, February 7, 2010

Sambal Tumis Sotong Vs Sayur Lemak Putih

Menu cenggini mmg aku shukeee... masak sambal tumis mesti ada sayur lemak putih... masak sayur lemak putih mesti ada sambal tumis... diorg ni saling memerlukan.. aci gitu??? =) Sambal tumis plg best pada aku sekeluarga sure laa si sotong kembang nie.. ada jugak kawan2 aku yg x penah makan mahupun masak.. huhuhuh.. rugi woooo... pada aku sotong kembang lg sedap dari sotong biasa tu... tekak aku ler...org lain x tau arrr... Aku beli 2 ekor sotong kembang nie... repeat ye...2 ekor okaayyy... ekeke... tp idak laa besar pon size dia... sedang2 gitu... dpt laa semangkuk besar... Utk lawan dgn sambal tumis ni aku masak sayur labu air yg ada lebih masak air semlm... kt umah ni mmg beli sebiji tu leh masak 2 kali.. so aku tambah dgn putik jagung dgn cendawan tiram... perghhh... mabeles sungguh.. aku tambah plak daun selasih bnyk2... office-mate aku bagi... bertambah laa lg aroma sayur tu... (dan bertambah laa selera... huhuhu).. Udah udah... malas cakap bnyk... jemput laa makan ye... nasik bawak sendiri dari umah... aku masak cukup2 je utk aku sefamily... lepas makan tu.. jgn malas nk kemas balik...
bismillahirrahmannirahimmmm...



Alhamdulillahhhhhhhhhh....

Saturday, February 6, 2010

Triffle Pudding

Panasnyer cuaca skrg... kalu balik keje ptg2 sure panas kan main.. siap dgn silau yg memancar-mancar... nauzubillah.. Allah Maha Besar..

Cuaca cenggini mmg aku x berkenan nk keluar bandar.. so relax kt umah je... tempahan x de.. minggu depan ada.. lepas Chinese New Year aku nk ttp tempahan wat sementara waktu.. ada urusan perlu dibereskan... lgpon aku nyer customer bkn ramai pun.. ekeke.. cakap nk ttp tempahan iya2 je cam glamer sgt aku ni.. hahaha..

So, dok lepak2 layan fesbuk.. sambil memikir.. amenda nk buat utk minum ptg sat g... teringat lak swiss roll yg aku beli dgn Suria, lecturer kat opis aku... dia ada jual 2 perisa.. blueberry dgn strawberry... aritu dh beli blueberry.. so this time nk try strawberry laks...

Dan, resepi yg sesuai utk aku gunakan swiss roll ni for sure lah Puding Triffle... aritu masa beli perasa bluleberry pun aku buat puding triffle gaks.. ekeke.. ni buat lg... belasah laa labuuuu..

Semua org dh expert wat puding ni... so x yah laa aku nk susah2 taip resepi plak kan... ekeke.. buruk beno rupe puding triffle aku ni.. susun kek x betol so adunan kastad jadik x rata... huhuhu... tu nmpk tgh2 tu dlm skit... boleh je laa... sat g masuk mulut gaks... (^_^)

*aku guna laici dlm tin menggantikan buahan koktail (x de stok daaa..)

Memandangkan permintaan utk resepi Puding Trifle ni.. dgn rasa rendah diri.. aku taipkan resepi nyer kat sini... harap yg meminta tu blh cuba plak lepas ni and jgn lupe share laa gambonyer... ekeke

Puding Trifle

Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli segera (aku pakai brand NONA) - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
4 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla

Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..

Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.

Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.

Sejukkan.


Babai....

Thursday, February 4, 2010

~Budak2 ni kreatif...~


Aku nk amik kesempatan kt sini utk kenalkan kat semua blogger, kedai online milik anak2 muda yang juga pensyarah2 di tmpt keje aku nie.. aku suka semangat dan usaha yang diorg ni buat.. kreatif plak tu... bagus bagus bagus..

Baru2 ni bebudak ni tempah cc dgn aku... entry 28 Januari.. 16pcs size S... thanks adik2ku... kzura doakan biz yg u'oll buat ni semakin maju...

So, kepada blogger2 yg berkenan dgn produk2 anak2 muda yg sgt2 kreatif ni .. sila2lah singgah blog diorg nie..http://4-flow3rs.blogspot.com

OK... chow!

~cupcake x de mood

Pelik je bunyi entry aku kali nie.. huhuhu... yg x de mood bukan cupcakes aku tp aku sendiri yg x dak mood... entah laa ngape.. mcm2 mende nk pikir dlm kepala otak ni.. :(

Dlm aku x dak mood ni... ada jugak customer yg nk tempah cupcakes... semua ni rezeki.. aku terima walaupon keadaan diri aku yg serabut je... tapi.. bahaya jugak terima tempahan time mood teruk2 ni... hasil baking pon sama2 teruk.. sakit hati je tgk..

Aku mntk maap bnyk2 kt customer aku yg tempah di saat2 aku x de mood ni.. maybe ada effect pada hasil cc tu...



Ni tempahan dari Diana yg bekerja kt IKIP.. best giler deal dgn Diana.. x cerewet, peramah and mudah bawak bincang... ada sedikit mslh teknikal berlaku tp biarlah antara aku dan Diana je yg tahu erk... huhuhu..

OK Diana.. kzura harap Diana puas hati dgn cc nie... terima kasih daun keladi akk ucapkan.. seronok dpt customer mcm Diana... TQ

"jiwa kacau" ...



Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...