Thursday, January 28, 2010

Luahan perasaan... aci???

Mmg musim org menempah cc.. dh berapa entry aku semua pasal cc kan.. mesti ada yg jelak menengoknyer.. sorry laa.. x de story lain nk share kt blog ni.. so aku letak je gambo2 tempahan kastemer ni... b4 aku story pasal cc... nk luah perasaan skit pasal keje... huhuhu..

Cakap pasal opis.. adus.. mengerikan.. mula sem baru bermula jugak laa mimpi ngeri baru.. keje as usual berlambak-lambak.. plg menyedihkan beban keje aku makin bertambah plak.. ape citer???? bnyk betol perkara pahit maung aku tempuh dgn jawatan yg aku sandang skrg nie.. nk cakap pasal beban keje mmg satu isu yg aku rasa sgt subjektif.. sbb selalu jadik isu.. semua nk mengaku keje dia plg teruk.. keje dia plg susah.. benarkah???.. ermmm... kalulah ada alat penimbang utk timbang beban keje saper lg berat, aku laa org pertama nk timbang...

Tp malas nk kecoh2 pasal isu ni.. disebabkan isu ni.. ada yg tarik muka.. ada yg tak bertego saper.. erm... susah susah.. kesudahannye.. aku terima je laa... beban keje lebih dari org lain yg jawatannya sama dgn aku... bkn lebih skit.. lebih bnyk.. org lain ada sorang boss... plg bnyk pon 2 atau 3 org boss... aku??? 8 org boss... ada berani???.. mmg giler...

Kalu dipikirkan hal ni.. mmg aku akan jadik sedih sgt.. aku terus rasa nk menangis... sbb aku selalu anggap org2 atasan seolah2 x nmpk kesusahan aku.. x nmpk derita yg aku tanggung... maybe sbb diorg sangka aku CEKAP... aku PERFECT.. aku BAGUS... baguskah???... owh tidak.. aku tidak mampu tanggung hakikatnya... tp apakan daya yg PAHIT tu laa rezeki yg aku terima bulan2...

Now, aku cuma perlu abiskan study aku... kemudian.. aku perlu bertindak dan buat keputusan... itu jalan terbaik... :(

Oklah... dh ter'emo' plak.. jom story pasal cc... mmg now kastemer aku suka tempah cc... kiut kata mereka.. ekeke.. mmg kiut tp nk membuatnyer pon rumit... (utk aku yg x cekap ni laa... )

Kali ni, tempahan last minute lg dari lecturer kt sini... Ezu, thanks ye... sbb order last minute so decoration pon last minute.. tu je mampu buat.. huhuhu... hope u like it..


Ok.. nk settlekan skit lg keje opis.. sorry boss.. curi masa skit update blog... sekali sekala je since x de internet kt umah ni... (kena potong gaji ke?? )..

Chow!

Tuesday, January 26, 2010

Cream Puff

Semlm aku cuti (Emergency Leave)... kete ku x leh start.. rupenyer battery sudah weak daaa... mmg padan ler weak sbb aku dh pakai 3 thn 6 bulan x penah2 battery tu wat hal... dan akhirnya tiba masa dia utk berpisah dari badan kete ku itu.. huhuhu...

So dok kat umah boring je kan.. ptg tu ku godeh cream puff ni.. aceli dolu2 penah wat tp hasilnya mengecewakan je.. now dh ok.. and alhamdulillah licinnnnnnnnnn... ekekeke..

Tak hencem rupe cream puff aku ni.. ekeke.. memula pipe cantik je.. dh kembang and masak terus x hencem.. dh x de rupe.. huhuhu... rupe no 2 yg penting sodap.. betoi dak?.. hahaha...

Cream Puff

150g Air
60g Butter
110g Tepung Gandum
3 biji Telur

Masak air hingga mendidih then masukkan butter. Setelah butter cair, perlahankan api dan masukkan tepung gandum. Kacau guna sudip kayu hingga adunan tepung tidak melekat di tepi2 periuk. Tutup api. Masukkan adunan ke dlm mangkuk mixer dan putar hingga adunan sejuk sedikit. Masukkan telur dan putar hingga adunan rata. Masukkan adunan dlm piping beg dan guna nozzle star. Alas dulang/loyang dgn kertas minyak. Bakar hingga puff tak berkilat. Siap!

Untuk adunan kastad (inti), zura guna resepi nie but if kawan2 nk guna resepi sendiri pon blh asalkan intinya kastad...

1 tin Susu Cair
1 tin Air
7 sudu besar Gula
4 sudu besar T. Kastad

Sekalikan susu cair, air dan gula dlm periuk. Masak hingga gula hancur. Bancuh tepung kastad dgn sedikit air. Kecilkan api dan masukkan bancuhan tepung kastad tadi dan kacau cepat2. Siap!

Pandai2 laa korang sumbat inti kastad tu dlm puff ye.. ekekeke...

ok... chow.. bye

Sunday, January 24, 2010

Pink CC

Salam..

Ini tempahan last minute dari Arni.. mlm semlm Arni call.. nk menempah CC utk besday anak nya.. Arni tidak mendesak aku utk menerima tempahan dia... but mendengar Arni ingin membuat sambutan hari jadi anak nya.. hati aku jadi sayu jika aku menolak tempahan Arni.. so dgn stok yg ada di rumah.. ini laa hasilnya setakat mana aku mampu.. carrot cupcakes... harap Arni dan si kecil buah hati Arni juga suka.. x dpt berborak dgn anak2 Arni krn masa Arni dtg pick-up cc, anak2nya tertido lena dlm kete.. comel2 anak2 Arni.. secomel ibunya.. =)

Ok x leh online lelama.. pinjam adik aku punye celcom bb... aku dah apply streamyx.. tp lambat sgt org TM ni nk dtg setup.. tension betol.. x pe.. sabar itu separuh dari Imannnn... ekekkee..

ok chow (^_^)

Friday, January 15, 2010

~ Cupcakes oh Cupcakes

Again.. tempahan cupcakes dari Wang.. thanks Wang sbb beri kepercayaan penuh pd akk utk wat cc ni.. Wang ni tersgt laa TAK cerewet and friendly... nice knowing u lah.. ekeke... awal2 lg Wang dh wat payment walaupon aku cakap bayar masa pick-up je.. tp dia tetap 'degil' nk bayar dulu.. kesian kt aku katanyer.. aduhai.. bestnyer kalu dpt semua kastemer baik hati dan memahami mcm Wang ni... ekeke.. Thanks again ye Wang... kem salam kt kucing2 u semua.. (katanya ada bela 14 ekor kucing... ahaks ^_^ )

9pcs of choc cc.. for someone special rite Wang.. =)




16pcs choc cc for makan-makan...

Bye...

Wednesday, January 13, 2010

Aktiviti baking yang tergendala..

Aduhaiiiiiii... lamanyer x update blog... nk buek camno... laptop den rosak.. insya-Allah weekend ni adikku hantar pc baru... yeayyyy... tapi aku x pakai laptop... sbb memikirkan maintenance cost dia agak mahal kalu rosak... so aku decide amik desktop je... x pe laa kalu x mobile.. nk bawak ke mana pon kan.. ekeke..

Ni ada skit gambo2 yg aku nk upload.. dh lama peram.. arini rasa nk upload kt opis.. so enjoy k... bye..


Blueberry Cheese Tart - tempahan Zuly


Carrot Cupcakes - tempahan Kak Aini


Carrot Cupcakes - tempahan Kak Chik (my SIL)




Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...