Tuesday, December 29, 2009

Kuih Kaswi & Cheese Cake

Kuih Kaswi... betol ke nama nie? ekeke.. kalu di taruk dlm acuan kecik2 dipanggil lompang... betulkah??? Entah.. aku pon x tau... x sure apa perbezaan kaswi/kasui dgn lompang... but this kuih is my peberet... ekeke... x penah mencuba dan ini percubaan beraniku... jadik ke dak? entah erk... kalu ikut tekak aku.. ok je... tekak org lain entah ler...


Resepi ni aku dh lama sgt amik.. masa zaman berfotopages lagik... ekeke.. dh naik reput kertas resepi nie.. hahaha... Aceli ada pelbagai resepi utk kuih ni... maybe lain2 rasa and tekstur... but if ada yg nk cuba guna resepi ni... dipersilakan...

Kaswi
Sumber : Blackmore


Bahan

1 cawan Gula

1 ketul Gula Melaka

5 cawan Air
1
1/2 cawan Tepung Gandum

1/2 cawan Tepong Kanji

2 sudu makan Air Kapur

1 sudu makan Coklat Paste (optional)

daun pandan

loyang yang disapu sedikit minyak


Cara

Gunakan 2 cawan air utk memasak gula melaka dan gula pasir bersama daun pandan tadi. Masak hingga gula larut kemudian tapis dan ketepikan. Add in the remaining 3 cawan air tadi agar adunan cepat sejuk. Bila dh sejuk, masukkan adunan tepung dan kacau rata. Masukkan air kapur dan coklat paste dan kacau. Tapiskan adunan. Tanakkan guna api perlahan selama beberapa minit. Perlu selalu kacau. Masukkan ke dalam loyang dan kukus untuk 45 minit. Setelah masak, sekiranya ada takungan air di tgh2 adunan.. gunakan kitchen roll dan gently dap dry permukaan adunan. Biarkan betul2 sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik.




Ini pula, blueberry Cotton Cheese cake... tempahan dari Boss Nursing, Pn aminah... TQ puan... selamat menjamu selera.. moga berpuas hati dgn kek tu.. kalu sedap tempah ler lagik.. ekeke...



Cotton Cheese Cake ni pada aku... mudah je membuatnya.. asalkan jgn engkar dgn sukatan bahan... aceli ada pelbagai resepi utk cotton cheese cake ni... perbezaan dari segi bahan.. step dia lebih kurang sama je zura tgk... rasa??? resepi lain zura x tau... sbb dari dulu smpi skrg mmg guna resepi yg ni je... insya-Allah ada masa and mood, leh cuba resepi lain plak... kalu ada yg nk resepi ni... dipersilakan hangkut kt fotopages zura ye.. ekeke.. dh ada list resepi kt situ... malas lak aku nk copy paste kt sini... x dak mood... tgh berduka lara sbb lappy ku rosak... ni pon online time keje je.. huhuhu...


Monday, December 28, 2009

Kek Hantaran Pertunangan

Ini pertama kali aku menerima tempahan cheese cake utk dijadikan hantaran... memula mcm x nk terima sbb :-

i- fresh cream mudah cair... kurang stabil... so kalu dh buat hantaran tu risau laa terdedah dgn cahaya matahari
ii-kalu tukar ke buttercream for sure x sedap langsung... pasangan ciskek lebih sesuai dgn fresh cream kan kan kan..

Akan tetapi, kastemer ku tetap inginkan ciskek ni sebagai hantaran dan ingin menggunakan fresh cream jugak.. huhuhu.. tiada jaminan dari saya sekiranya kek tu cair ya...

So ini lah hasilnya.. just simple... sooo simple rite... huhuhu... FC x leh nk boh pewarna sgt... so aku decide boh skit2 je kaler pink (permintaan kastemer) and letak sugar paste flower kt atas kek... abis cerita... ok dak??? huhuhhu...



Thursday, December 24, 2009

Chocolate Cake

Tempahan dari Wan Muhadariah (wan pieja)... choc cake utk birthday sendiri.. ekeke...



Monday, December 21, 2009

~Strawberry Chocolate Cheese Cake

This is my 1st time baking this cheese cake... b4 this dok buat cotton cheese cake je... but kali ni cubaan berani mati baked cheese cake ni... buat ni utk jamuan makan2 family sempena harijadi anak sedara aku, Aisyah...

Atas tunjuk ajar dan tips dari sifu ku.. alhamdulillah.. ini laa hasilnyer....

topping terlebih garing skit.. x pe nnti boh foundation cover.. ekeke


konon nk boh strawberry filling tp x de stok kt umah.. strawberry buah ada.. beli kt CH tp malas nk masak buat filling.. so langkah selamat... chocolate je... =)


memandangkan stok strawberry ada banyak..
ape lagik... hias le atas kek... simple je kan...


nak dak??? ^_^


Saturday, December 19, 2009

~ Our 2009 Holiday

Ok... dh ada mood skit2 utk update...

Aceli yg menyebabkan aku x dak mood nk update sbb aku tau.. dgn ada nyer entry aku makan angin ni.. akan timbulkan beberapa isu... tapi aku pikir balik... ni blog aku.. ikut laa kan aku nk story pasal aku holiday ke.. aku dpt hadiah ke... betoi dak???

Percutian ni sebenarnye dh lama aku rancang dgn asben aku... b4 cuti sekolah lg... tp aritu cuaca tersgt teruk... takut jugak naik tmpt2 tinggi time2 hujan lebat.. so aku pospone sampai laa pada 16hb aritu...

16hb - Rabu : Aku bergerak dari Kuantan jam 2 ptg.. dh lewat sgt sbb asben aku ada urusan kt bank pg tu... perjalanan kami semua ok sehingga lah sampai di Tapah... kami singgah makan di R&R Tapah dan masa tu laa hujan punya laa lebat... aku dh mula risau.. rasa cam nk patah balik je... tp memandangkan dh jauh sgt.. kami tawakkal teruskan perjalanan...

Hati aku x tenteram sepanjang perjalanan... dgn keadaan gelap gelita... x bnyk kenderaan pon.. nasib baik laa hujan renyai2 je.. aku bnyk kali pesan dgn asben aku.. bawak slow2... biar laa lambat.. asal selamat... huhuhu...tp yg buat aku sakit hati.. org hotel entah berapa kali dok tepon aku... "Puan ada di mana ye... confirm ke.." Masa aku kt Genting Sempah diorg dh call.. aku cakap sy odw ni.. confirm mmg confirm... cuma x tau sampai kul berapa... x puas hati gamaknyer sampai call lg sekali masa aku tgh fening2 lalat kat jalan dipatuk ular tu.. grrrrr...

Sampai je kat Ringlet... baru laa aku rasa lega skit... walaupon perjalanan ke Brinchang agak jauh jugak laa... tp at least aku tau jalan dh x seteruk awal2 tadi... huhuhu...

Aku booking hotel kt Brincang... tukar angin plak.. dulu aku stay kt Tanah Rata... bkn ape.. nk senang pegi pasar malam dia... ekekeke...

Alhamdulillah kami sampai kat hotel kul 10malam... lepas check-in.. letak2 brg.. aku terus cakap ke asben... kalu kite baring2 ni sure dh malas nk kuar.. so jom kuar terus beli makanan kt Pasar Malam... kami beli nasik kukus ayam berempah RM4... Kebab RM2.50.. jagung mutiara rebus RM3 sebtg... sotong goreng tepung RM5... semua makanan tu pada aku mahal giler sebab x sedap langsung... kecuali jagung... jagung mutiara mmg sedap...

Balik hotel kami melantak... kenyang... air masa tu dh mcm ais.. sejuk giler wei... x sanggup nk mandi... hahaha... basuh muka.. gosok gg... zzzzzzzzzzzzzzzz

17hb-Khamis : Bangun pagi... bf kt hotel... terus gerak ke Time Tunnel Museum... kena bayar RM5 sorang.. best jugak... semua brg2 lama.. seronok tgk... yg menarik perhatian aku... mende ni...

Rasa mcm nk pinjam je buku resepi Hidangan Selera Pilihan tu... hahahahaha... org dolu2 guna marjerin Planta je... agaknyer budak kt cover Planta tu dh tua erk... kui kui kui


Destinasi seterusnya ..... Ladang Teh BOH... dulu pegi tutup rupanyer setiap hari Isnin... so dpt la lepas hajat aku nk naik atas tu... penat mendaki but berbaloi-baloi... aku ada jugak beli produk2 BOH tp x laa bnyk... sbb kt sini pon ada.. cuma x tau hg murah or sama... pekena teh kat kafe dia then kami gerak turun...


Lepas tu kami terus ke Cactus Valley... aku rasa ada nama lain tmpt ni tp luper... mmg aku dh aim nk beli salad... sbb salad dia fresh and murah sgt2... 3 bungkus RM5 je... aku beli pokok bunga utk SIL aku yg suka tanam bunga... then makan aiskrim stoberi kt kafe atas tu.. asben aku laa teringin sgt nk makan aiskrim.. ish.. sejuk2 leh tahan plak dia makan aiskrim.. huhuhu...

Balik dari cactus valley terus balik hotel.. penat... rehat jap sejam dua then kami bersiap nk makan Steamboat kt kafe hotel... aku amik rate utk including bf dgn dinner... senang.. x yah nk carik tmpt mkn... best giler steamboat dia... ada 3 pinggan yg dia bg... ada udang.. fishball.. ikan.. sotong... mcm2 laa.. sayur2 plak kena amik sendiri.. mcm2 spesis sayur ada.. amik laa bnyk mana pon... mmg sedap laa pekena steamboat time2 sejuk... ekeke..

Abis makan kami turun ke Tanah Rata kejap... jalan2 je... x beli mende pon... lepas tu kami terus ke Pasar Malam Brinchang... kali ni br aku shopping.. tp idak laa shopping sakan.. cuma beli skit key-chain dgn fridge magnet... ada cina jual madu asli... cam menarik sbb dia letak sarang lebah kt situ.. siap bg org ramai rasa sarang tu... huhuhu.. aku beli laa 2 botol madu muda dan madu tua... utk kami dan mak abah sekali... then beli makanan skit2 je sbb dh kenyang... balik hotel... zzzzzzzzzzzz

18hb-Jumaat : Pagi2 dh hujan... lebat plak tu... kami bersiap and turun bf... kami check-out hari ni.. tp dh plan nk ke Kea Farm beli sayur... my fav place... ekeke.. dlm hujan renyai2 kami ke Kea Farm... org x ramai lg.. so mmg sedap laa aku shopping sayur... cam bese... kena pandai pilih gerai.. ada yg murah ada yg mahal... yg aku perasan.. kedai yg mula2 dari jalan masuk Kea Farm mmg mahal... korang pegi kedai yg dalam skit... murah giler.. siap bg free and lebih lg... best best best... kami siap pi hantar brg2 ke kereta dulu then pegi 2bd round shopping... hahaha... ala shopping sayur je... bkn membazir pon.. kan kan kan...


Masa nk kaur dari Kea Farm tu.. jalan nk ke Kea Farm dh mula sesak... jalan jam giler... kami turun balik ke hotel.. jam pjg giler... kami naik bilik.. kemas2... then check-out.. jalan still jam... nasib baik bukan jam di laluan kami nk balik... kami turun sampai ke tanah rata jalan masih jam lagik.. fuhhh.. mmg panjang giler jam... aku dh agak... jumaat sure ramai org sbb ramai amik cuti jumaat sabtu ahad... nasib baik laa aku pandai planning... huhuhu...

Kami x terus balik.. singgah plak kat Cameron Valley... lama jugak kt situ... shopping teh (lagik??? ) hahaha... minum teh tarik Rm3 segelas... and bantai nasik lemak.. sedap gilos nasik lemak dia... ekeke... ok jom gerak balik... SELAMAT TINGGAL CAMERON HIGHLANDs... jumpa lg di lain masa insya-Allah..


Ini brg2 yg sempat kami beli..

kalu pegi cameron.. rugi kalu x beli jagung mutiara ni... manissss sgt... 8btg-RM10


yg ni cendawan shitake (betul ke ejaan ni...)...
kt mana2 pon ada.. saje je beli... 3 bungkus RM10


salad segar ni aku beli kat cactus valley... 3 bungkus-RM5


limau cameron ni besar giler... isi dia cam ala2 limau bali.. manissss...
x tau berapa $$$ sbb asben yg beli...



ni keledek madu kata budak yg jual tu... tp mmg manis... sedappp...
kecik2 je... 4 bungkus RM10



ini fav aku.. capsicum... beli yg hijau je sbb murah..
sebungkus tu RM1 je.. kalu kecik2 dia taruk 3 bijik.. kalu besar2 dia taruk 2 bijik je..



yg ni lg aku suke... semua ni RM10 je.. murah kan...
brokoli +kobis +kobis bunga +cili merah +batang saleri


yg ni sayur fresh dh siap packed... 15 bungkus RM10... leh campur2...


beli kt Cameron Valley odw nk balik...


beli kt Ladang Teh BOH sg palas... sedap giler Teacino Caramel tu... =)


lolipop stoberi... habuan utk anak2 sedara..
tgk aku dh siap bahagi2 harta... hahaha...



Itu je... sekian.. wassalam... ^_^

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...