Friday, October 30, 2009

.:: Exam Mode ::.

Lagi 2 jam aku akan sit exam untuk paper Perencanaan Program... huhuhu... berdebar lak rasa sbb rasanyer sem ni plg mencabar minda,hati,emosi dan jiwa aku... aku harap aku lepas laa sem ni... bnyk masalah berlaku sem ni... harap x effect my pointer and result... :(

Aku ada baca entry Yuna kt FB.. dia tulis pengalaman dia further study cam aku ni laa... mmg antara yg ditulis oleh Yuna mmg terjadi kt aku as a student nie... antaranye... ahli kumpulan x bekerjasama untuk menyiapkan assignment... wahhh.. bikin panas ni... !!! Ingatkan student tua2 ni x laa wat perangai cam student muda2... rupenye idok sama sekali wei... sama aje.. malah lebih teruk perangai dari yg muda... aci gitu...

Study secara part time ni atau lebih mudah disebut PJJ ni.. mmg amat mencabar... sbb kite bekerja... dari pg sampai ptg.. balik dh penat.. cam aku.. for sure kena memasak,mengemas,membasuh dan segala macam... Terus terang aku cakap... aku bkn spesis kuat study... aku just study ala kadar je... kengkadang x dak mood.. x sentuh buku langsung hinggalah nk exam br laa carik buku... ekekeke... pemalas kan??? huhuhu... but for me... assignment tetap kena buat betul2 and hantar on time.. itu style aku... kalu aku x leh nk score time exam.. so aku kena score pada assignment... betoi dak???

So nk dipendekkan cerita... sem ni aku bnyk lak assignment group... so terpaksa mencari ahli kumpulan yg aku sendiri kurang kenali... timbul masalah biler masing2 berkira sgt.. " aku bnyk carik bahan.. ko x wat keje.. aku tolong print.. abis duit aku... ko skit pon x tolong..." haaa pe citer???? X cukup dgn tu... due date nk hantar assigment dh ujung tanduk... sorang pon x menelepon aku tnye psl assignment.. aku lak terketar2 cam penyakit parkinson... aku x suka hantar lewat... buatnyer lecturer sana x bg markah langsung.. saper nk jawab...!!! Last2 aku fed-up and aku wat sendiri semua assignment tu.. carik bahan... compile jawapan.. susun... print... binding.. and hantar... nama kumpulan??? korang rasa aku letak nama aku sorang or aku boh nama diorg sekali????.... inilah aku... jenis x sampai hati.. x tergamak aku letak nama aku sorang... kang x pasal2 diorg fail paper tu... aku pon letak laa nama semua sekali... sedih kan.. pengorbanan terpaksa.... :(

OKlah.. malas nk membebel lg... kang mood aku nk exam hilang... ku mohon dari kalian.. doakan aku berjaya ye... Final exam aku start arini sampai ahad... wish me luck ye kawan2... thanks a lot... love u alll..... muahhhhhhhssss :D

Tuesday, October 27, 2009

Cheese.. cheese.. cheese...

Alhamdulillah... lega dpt siapkan tempahan office-mate utk besok... sebijik Kek Tiramisu... 2 bijik Blueberry Cheese Cake.. dan 24pcs Blueberry Cheese Tart... semua cheese... muak aku tgk cheese...

Nasib baik semua kek tu tidak memerlukan decoration yg rumit... Kek Tiramisu mmg standard deco style aku ler... lelehkan choc cair tepi2 kek... then atas tu tabur serbuk koko.. that's all.. aceli utk Kek Tiramisu ada pelbagai harga.. depends on decoration pada kek... cam aku wat ni togel.. x de decoration di tepi kek... kalu nk disapu dgn Fresh Cream utk sebijik kek... hg mahal laa skit... sbb fresh cream agak mahal... dan pada tekak aku lebih sedap dari Butter Cream... so terpulang pada kastemer utk membuat pilihan...



Tiramisu ni sebenarnye menggunakan sejenis biskut finger (nama je biskut tp lembut cam kek)... and cheese yg digunakan ialah mascapone cheese... tapi aku sendiri x sanggup nk beli mascarpone cheese tu... mahai... so ada yg edit menjadik Kek tiramisu menggunakan kek sponge and hanya menggunakan Cream Cheese... sedap ke x??? Jgn tnye aku.. aku x berapa gemar cheese ni... tnye laa kastemer2 ku...




Cheese Cake plak... aku dh bese wat dari dulu lg.. asalnya dpt resepi dari my sifu, kak nina... aku suka cheese cake jenis ni.. sbb x muak sgt... spongy... tp terpulang pada tekak masing2... ada yg lebih sukakan cheese yg non-baked... tepuk dada tnye laa selera ye... :D.. Cheese cake ni aku cakap terus terang.. mmg laa cenonit... sbbnyer.. dia menggunakan 250g cream cheese dan 40g tepung jagung... so jadiknyer kecik ler...





Cheese Tart pulak.. rasanye dlm bulan lepas je aku dh memanjang story pasal cheese tart.. mmg menjadi kegemaran kawan2 ku di opis... but as usual.. not for my tekak... ekekeke... sebenarnyer tempahan hanya 12pcs... cam bese laa.. aku mesti adun satu adunan... dh alang2... x kan nk sukat2 separuh adunan lak.. leceh... so ada baki2 tu utk jualan ler... dh ada yg booking pon.. :D


Oklah.. mata aku ni dh x leh nk bukak rasanyer... ngantok and sakit belakang ni... nk mntk tlg En Suami urut aci dak.. ekekeke...

Oh Ya... jumaat ni... 30hb oktober sampai lah 1hb November... aku punyer PJJ Final Exam... wish me luck ye kawan2... huhuhu.. amenda laa makcik nk jawab nnti... :(

Tuesday, October 20, 2009

My favorite vege..

Sayur ni mmg peberet aku dan En Suami ku... kan bang kan... ekekeke.. En Suami ku laa yg ajar aku makan spesis sayur ni.. selama ni aku jeling je kalu pegi mana2 pasaraya... pelik je.. sekali dh merasa.. mmg sodap wei... kalu nk goreng sayur ni aku suka boh udang... perghhhh... ratah gitu pon sedap... nk goreng x leh lelema...nnti lembik sgt x besh arrr... x kick! ekekeke...

Nama sayur ni aku x berapa pasti org Melayu panggil ape... kalu bahasa omputeh Pea Sprout... aku tau nama omputeh dia pon sbb ada tulis kt plastik tu... dia x wat plak dwi-bahasa nama sayur tu.. ekekeke... ada sesaper tau nama Melayu sayur nie???? Sila angkat keyboard... :D

OKlah.. melalut tahap dewa aku ni... enjoy laa gambo sayur ni dari pelbagai angle yg aku amik ni...

Shahputra Open House 2009 & Our Dinner..

Alhamdulillah... jamuan utk Shahputra Open House dh selesai... penat but best best... ekekeke.. tp ada jugak yg x best biler AJK yg dilantik utk handle majlis ni sorang pon x sama2 membantu... ermmm... susah nk cakap... masing2 dh besar pjg... dh ada kelulusan tinggi.. lu pikir laa sendiri kan...

So aku attachkan a few gambo but bkn aku yg snap.. gambo ehsan dari Aida yg sgt rajin men'snap' gambo.. ekekeke.. thanks again Aida..



Memandangkan perut pon dh kenyang.. dan ku tapau nsk impit+kuah kacang+rendang daging utk bwk blk umah... ku hidang minum ptg utk parent ku.. dan diorg pon kenyang and x mau dinner...

Mlm semlm pegi Carrefour ada beli jagung manis.. cam best je kalu bakar kan.. ekekeke.. so ini laa dinner kami mlm tadi...

Perghhhhhhhhh... punyer laa sedap jagung ni.. mmg manis and fresh... ada lg sebijik.. ingat nk wat jejemput... rege dia???? RM5.89 kot.. lebey kurang gitu laa... ada 5 bijik... ok la kot erk... pepehal.. mmg sodap jagung manis bakar ni... sapu lak dgn butter... nyum nyum... :D

Thursday, October 15, 2009

Assalamualaikum semua...

Lama jugak x hapdet blog... x de story yg menarik.. but aku nk share dgn kawan2 pasal video yg aku dpt dari facebook yg diuploadkan oleh Angah ku...

Banyak mesej yg nak disampaikan dalam video ni... dan ada beberapa babak yg aku rasa sgt terharu and sedih... xpecially yg melibatkan kanak2...

Harap u all dpt menghayati... enjoy and amik ikhtibar...

video

Tuesday, October 6, 2009

Marble Cheese Brownies

Aku terjatuh chenta pandang pertama pada Marble Cheese Brownies kt blog Kak Nor... mendorong aku utk mencuba... memandangkan stok cream cheese masih ada... so ku adun satu loyang... percubaan kali pertama ni... risau x menjadik... tapi alhamdulillah.. pada pandangan dan rasa tekak ku... kira menjadik laa... camner Kak Nor? Lulus ke zura wat bronis nie??? ekekeke...



Kalau mengikut resepi asal... kena guna loyang 10x10 tapi zura x de loyang tu... hanya ada loyang 9.5"... so adunan ku tebal dan dpt skit je lepas potong... ku potong 2.3" setiap pcs... so hanya dpt 16pcs sahaja...

Mengikut kajian aku... bronis ni lg mahal dari cheese tart... sebabnyerrr... bahan utama pada kedua-dua resepi mmg sama iaitu... sebuku butter dan sebuku cream cheese (setiap buku berat 250g)... hasilnya berbeza... cheese tart dapat 24pcs tapi bronis ni dpt 16pcs sahaja... Cheese Tart menggunakan 2 biji telur sahaja manakala bronis ni guna 4 bijik telur...

Kesimpulannya, aku terpaksa menjual rege Marble Cheese Brownies ni lebih mahal skit dari Blueberry Cheese Tart... harap kawan2 memahami... kengkadang sukar nk meletakkan hg bagi sesuatu kek/kuih... sbb kastemer x penah tau hg pasaran bahan2 kek... dan kastemer x tau betapa sukarnya aku nk mendapatkan stok bahan2 tu. .. kalu di Kl semua bahan ada... jgn kata bahan... packaging dia pon cantik2 and murah... kt Kuantan... nk beli plastik nk packing tu punyer laa mahal giler... plastik nipis and kecik dia kira 20sen sekeping... mahal oooo... tapi org cakap kastemer is alwayz rite... leh guna ke kata-kata tu??? huhuhu..

Note: Atas permintaan ramai.. zura copy paste kan resepi dari blog kak nor kite tu... halalkan erk kak...

MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.


Sunday, October 4, 2009

Cakoi

Petang ni terasa nk makan Cakoi... nk pegi pasar malam malas... so ku adun laaa Cakoi utk minum petang ari ni... resepi saper ntah aku guna tapi yg pasti dari dulu mmg aku suka guna resepi ni sebab sedap... cicah teh O' bapokkk laa sedap... tapi lagi sedap kalu ada sambal tumis... perghhhhh... :D

Cakoi

400g Tepung gandum
1 cawan Air
1 s/b Marjerin-dicairkan
1 s/k Garam
3 s/b Gula
1 s/b Susu Pekat
1 biji Kuning telur
2 s/k Yis
1/2 s/k Soda Bikarbonat

Campurkan air,marjerin,garam,gula, susu pekat, kuning telur, yis dan soda bikarbonat. Kacau rata. Masukkan tepung skit demi skit dan uli hingga jadi doh dan x melekat kt tgn.

Canai melebar, potong memanjang.. rendam lidi dlm air dan tekankan kt adunan. Katup dua... goreng...



Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...