Monday, September 28, 2009

Aidilfitri 2009 - My lovely family

Pejam celik.. pejam celik.. dh pon raya ke-9... masih ada lg yg beraya sakan tu.. ekekeke.. aku?bese je.. x de sakannyer... aku tgk muka laki aku.. laki aku tgk muka aku... huhuhu...

So masing2 dh mula menepek gambo family masing2... dan aku pon nk amik peluang nk tepek jugak gambo family aku...

Dan akhir sekali mesti laa gambar tuan tanah blog ni... hahahaha... :D

Ini pula gambar sekitar jamuan makan family pada hari Sabtu baru2 ni...

Thursday, September 24, 2009

Blueberry Cheese Tart

Salam Aidilfitri buat semua... Sunyi blog sbb masing2 x update blog... ekekeke... beraya laa katakan... aku start keje Isnin depan.. so sepanjang cuti ni.. x de ape xtvt sgt aku buat... nk pegi beraye pon... kawan2 ramai yg blk kg... so stay kt umah aje..

Ini tempahan Kak Ina utk majlis kawin adik nya pada Sabtu ni... Kak Ina nk pickup awal sbb risau x sempat nk pickup kalu lewat2 sgt katanye.. Cheese Tart ni tahan cumanya pastri dia mudah rapuh kalu dh lama2.. harap semuanya ok nnti..

Kak Ina tempah 100pcs... pada aku jumlah tu agak banyak.. puas nk menyiapkan... aku guna acuan tart plg besar... dari lepas raya ke 3 aku dh start menguli pastri tart skit2... nk wat sekaligus risau x sempat nk bakar... al maklum laa.. musim raye ni x leh nk jangka... kang ada org dtg... pehtu asben ajak kuar... mcm2... so aku adun skit2... aku x suka adun and simpan.. risau x elok doh tu nnti.. nk meniaga ni biarlah bersih dan ikhlas... betoi dak.. :D

Ni kulit tart yg aku dh siap bakar separuh masak...ada yg tergelap skit.. ekekeke..

Ni adunan cheese yg aku adun mlm semlm... semua sekali 1kg cream cheese... muak lak tgk cheese tu bnyk2... huhuhu..
Ni lak.. of course laa blueberry filling...aku x blend sbb aku suka blueberry tu sebijik2...
Setelah siap isi inti cheese and dh lorekkan blueberry... menunggu turn nk masuk oven..

Finally... dh siap... nk bakar tart yg dh isi cheese ni x leh lama2.. nnti dia hitam and merekah.. x cantik... *chewahhh.. mcm laa aku ni expert sgt wat tart.. huhuhu...


Oklah.. nk prepare utk baking cupcakes plak.. ada org tempah utk besday tunangnye.. nk menolak tempahan kastemer ni x sampai hati tau... padahal aku ni penat and sibuk jugak kt umah... x pe laa... rezeki jgn ditolak org cakap kan... layan je lerrrrr..... zasssssssss :D



Saturday, September 19, 2009

Cupcakes...

Ala.. malasnyer nk bercerita arini... juz nk share picture je laaa.. Ini tempahan dari officemate aku, Nana.. utk majlis hari jadi anaknya... 3 tahun... Harap Nana suka... aceli cupcakes ni dh deliver ke Nana hari Rabu aritu... tp now br aku leh upload... bz and malas.. ekekeke...

Oklah.. selamat menyambut Aidilfitri ye....



Wednesday, September 16, 2009

Kad Raya..

Pagi2 lg... Kak nina a.k.a sifuku... memberikan kad raye nie... thanks kak nina...



Yg ni pula, aku amik dari rumah kak nor... TQ



Ni plak kad raye mak buyung japang... ekekeke... ampunnn Hana... moga Hana selamat melahirkan anak...

Friday, September 11, 2009

Alhamdulillah... rezeki rezeki..

Hari ni ada perjumpaan staff dgn ahli lembaga pengarah Kolej Shahputra.. kami di hadiahkan dengan kuih raya dan plg gembira kami diberikan bonus raya... Alhamdulillah... syukur sgt2 dgn berita itu.. Sebak jugak aku mendengar kata2 dari Pengarah Urusan Kolej Shahputra iaitu Datin Suzie.. katanye bonus ni sebagai penghargaan kepada staff2 Shahputra yg selama ni setia bersama2 Shahputra dari dulu hingga kini dan sama2 mengharungi suka duka selama ini... Bnyk sgt dugaan dan peristiwa pahit yg berlaku di Shahputra...

Mcm2 karenah staff ni... Biler berlaku 'kemelesetan ekonomi' ..ada staff yg hanya mendiam diri.. plg tidak menyenangkan bile ada staff yg membawa mulut2 yg tidak elok bila sesuatu 'bencana' yang berlaku.. now biler BOD mengumumkan ada bonus tahun nie.. masing2 semua sengih lebar... yg mengutuk2 selama ni x segan ke??? ekekeke... lain kali jgn cepat melatah ok.. ada hikmah atas setiap peristiwa yg berlaku... insya-Allah..

So kt sini ada a few gambo aku nk share... tgk blog kak ummi.. dpt kuih raye erk.. zura pon nk jugak laa tunjuk kuih raya kami... tapi kami dpt kuih simple je.. but pemberian ikhlas dari BOD dh cukup kami hargai...


Sepanjang majlis perjumpaan tersebut..
Ybhg. Dato' Hj Azman Zaini bin Abd Ghanie

Sesi penyerahan kuih raya... yeayyyyyy..

Semoga Kolej Shahputra terus maju dan melahirkan graduat2 cemerlang dan berkualiti.. insya-Allah...

Kad Raya dari Kak Mizan.. TQ

Comelnyer kad ni... thanks kak Mizan... dh tepek kt dinding umah nie.. shantekkkk... TQ again



Wednesday, September 9, 2009

Menu berbuka 09.09.09

Hah! Baru arini aku leh snap menu berbuka.. eekeke.. sebabnye.. arini ada menu istimewa... istimewa pada aku ler... sbb x penah mkn lg...

Daging rusa...

Pada aku rasanye x jauh beza dgn daging lembu.. cumanyer tekstur dia amat lembut dan xde lemak... pada mulanye x tau nk masak ape... belek2 'umah' mak yung yg menunggu masa nk malatop tu.. terjumpa laa resepi black pepper... ermm.. menarik... thanks Hana... :D

So.. akhirnye ini laa hasilnyer..



Ditambah dengan sayur air bayam dgn telur dadar... teramat simple menu kami hari ni.. tapi... menyelerakan... alhamdulillah..

Mampukah aku bertahan???

Huh! tgk tajuk dh suspen kan... huhuhu..

Now, aku dah semakin terasa tekanan keje di pejabat. Aku seolah2 dh x mampu nk memikul tugas aku nie.. maybe sbb aku semakin tua??? hahahaha.. maybe kot... dh x larat.. nyanyuk.. semua ada... aku pon kerap sgt kena migrain... sampai bile laa aku nk hidup dlm keadaan stress...

Aku perlukan sedikit ruang utk bernafas dan ruang utk aku tumpukan pada kehidupan peribadi aku pulak.. dat's why aku kerap bercuti utk pergi "honeymoon" bersama suamiku.. BUT.. ada jugak yg tersalah anggap dgn kekerapan aku makan angin tu.. sedih :(

Orang berkata... "pergi bercuti tu x guna duit ke?".. "better kumpul duit tu utk wat treatment tu"... aduhai.. sukarnyer nk menghadapi hidup sbg seorang yang tidak pernah berzuriat... bukan kehendakku kawan.. aku sudah berusaha mana yg termampu.. perlukah aku nyatakan usaha2 aku selama ini kepada umum??? :(

Biar aku jelaskan... percutian aku bersama suamiku setiap tahun itu adalah mmg dirancang.. kami berdua akan menetapkan suatu hari utk bercuti dan lari dari kesibukan keje utk menenangkan diri dan "lari" dari kekusutan. Salahkah???

Memang bercuti tu guna duit.. kalu x guna duit.. semua org nk pegi bercuti kan?.. tapi kami ada perancangan dan peruntukan kami sendiri... susah nk terangkan kat sini.. but org yg tidak berada di tempat ku dan org yg tidak senasib dgn ku.. tak akan paham...

BUT... aku appreciate dgn perhatian yg diberikan itu.. maybe org itu ingin membantu aku.. cuma maybe silap skit je caranyer... it's ok.. aku x marah.. cuma terkilan and sedih sedikit...

Arghh... itu semua kan dugaan Allah... aku kena think +ve bak kata KatakAyu... ekekeke... she's really understand me... why? Biar aku dan KatakAyu je yg tau.. kan lin kan kan kan... muahhsssss...

Oklah.. tu je nk melalut kejap.. tetiba nk terstory hal ni...

Ramadhan semakin berlalu meninggalkan kita semua... aku jua seperti org lain.. mengharapkan sesuatu keajaiban datang dari Mu .. insya-Allah...

Thanks all...

Friday, September 4, 2009

Yeay... dpt kad raya

Aku rasa dh lama giler x dpt kad raya... but this time aku dpt kad raya pemberian Ila tokei http://ladysmartshope.blogspot.com sbg menghargai aku sebagai kastemer dia.. Ila ni seorang tokei yg sgt baik hati and peramah. Until now, aku dgn Ila saling kontek dlm YM... Suka beli brg2 baking kt dia sbb servis dia bagus dan ada yg sgt murah dari kedai luar..

So kepada u all yg suka baking and malas nk keluar ke kedai.. just YM or email Ila utk order... check stok brg2 kt http://ladysmartshope.blogspot.com . Ila akan selalu update brg2 baru dan terkini... plg best... leh diskaun tau.... bestttt... ekekeke..

Nk tgk kad Ila bagi...



Cupcake & story mory..

Akhirnye berjaya jugak aku siapkan kapkek tempahan adik2 praktikal aku kt opis ni... setelah sekian lama "bakery" aku tu rehat dan ini lah hasilnye..

Tapi silap satu je kt deco kapkek ni... suppose to aku letak choc bulat cam bola tu.. tp rupenyer x de kt umah.. bebudak tu nk dtg amik mlm tu jugak.. so aku bantai taruk choc lain... tp choc bukan sebarang choc tau.. aku taruk ferrero rochel *betoi ke ejaan aku ni... :D

So adik-adikku.. harap u all puas ati okayyyy... kalu x pueh hati mai habaq kt cheq... :D

Ni ada skit gambo aku nk share.. citer ni dh basi kot... sbb dh masuk newspaper lepas.. lokasi kejadian di Tjg Lumpur Kuantan... aku saje je nk upload gambo ni sbb tgk keadaan kete ni amat.. amat lah teruknyer... kete terbelah dua... ish ish ish... so korang bayangkan laa mcm mn laa keadaan mangsa dlm kete tu... Punca kemalangan aku pon x sure... kalu ada sesaper yg tau pasal kes ni.. mai laa share...


sumber gambar : en suami

Ini kete Honda dh teruk camni.. kalu kete aku x tau laa terpotong berapa... nauzubillah... mntk dijauhkan... huhuhu..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...