Saturday, May 30, 2009

Jalan-jalan.. kenduri kawin

Pagi2 Ina dh dtg amik kapkek... lega rasanyer tempahan dh abis... tapi aku kena buat kek kukus prune lagi utk disedekahkan ke rumah kakak ipar ku mlm ni.. aku x dpt datang sbb dh janji dgn tokei kapkek sorang ni.. ekekeke.. mesti masih ada lg tertnye-tnye.. siapakah gerangan org tu... sabar ye.. sat lg cheq nk kuar pi dating dgn dia laa nie...

Lepas zohor aku dgn asben g majlis kawin kawan asben, Amy... lelaki ye.. ekeke.. aku x tau nama penuh dia ape tp asben panggil dia Amy... kenduri rumah Amy minggu depan tp kami x dpt dtg sbb kami balik kg sepupu kawin.. so kami dtg kenduri umah pompuan aje... Ni haa gambo pengantin lelaki... Amy tgh moody tu... nk tau sebab ape.. rombongan Amy terpaksa menunggu hampir 30 minit sbb semua brg hantaran ada dlml kete adik Amy yg tersesat... hahahaha... mmg bengang je muka Amy aku tgk.. kesian dia.. nk wat camner kan.. tp alhamdulillah majlis berjalan lancar...



Yg ni bukan pengantin ye... ekekeke.. ni buah hati aku... suami ku tersayang... dia dh jadik pengantin lama dgn aku dulu... sekali aje naik pelamin udah laa ye Bang... ekekeke

Haa.. ni laa pasangan kepada pengantin lelaki berbaju putih kat atas ni... pengantin lama jugak.. tp tetap bahagia...ekeke...
Lepas balik dari kenduri kawin tu.. kami singgah kat Esplanade Kuantan (betoi ke ejaan nie?).. ada pameran kereta dan motor... ni antara kete2 idaman kelebu aku...

Wei... berapa tahun lagik aku kena kumpul gaji aku utk beli kete ni erk????



glamer shahputra wei



Cupcakes oh cupcakes

Fuhh... penat bangat sih.. baru je selesaikan siap membakar n mendeco kapis ni... Tempahan dari Ina HTAA untuk majlis pertunangan sepupu katanya... Ina.. kzura ketandusan idea... ni aje yg termampu ku buat... harap Ina dan sepupu suka... Kek utk kapis ni ialah Kek Marble Susu... as usual lah... mmg suka guna respei chef norzailina tu.. senang dan sedap...


Aku menghadapi masalah apabila kastemer request nk taruk kapis dlm plastik camni... adusss... mmg masalah.. sebabnye??? satu:aku terpaksa ke kedai utk membelinya sbb aku mmg x simpan stok kotak plastik cengini... dua:size papan kek dgn size kotak ni x sama... geram betollll... size papan kek mmg dh betul ukurannyer... tapi size kotak plastik tu diorg kecikkan skit ... so x muat laa aku nk sumbat papan kek dlm tu... papan kek kena letak sbb plastik ni lembik... nnti tertonggeng plak kapis aku tu... kesudahannya.. aku terpaksa memotong skit papan kek tu dan balut semula dgn aluminium foil... arghhh!!! bnyk lak keje kena buat... tapi demi kastemer ku xpecially Ina yg selalu tempah dgn aku... aku usaha buat yg terbaik... harap berbaloi...

OKlah... dh penat giler ni... besok nk dating dgn rakan cyber baru... yang juga pakar membuat cupcake.. siapakah dia?? jeng jeng jeng... nnti kan entry ku yg terbaru...

Adios..

Thursday, May 28, 2009

Kek Kukus Prune

Entry ni khas utk kak ieda yg dh kurussss sekarang... dh lama beno kak Ieda mntk aku buatkan kek kukus prune nie... tp entah ngape laaa susah beno nk buat... ekekeke... so akhirnya... termakbul lah hajat di hati kak ieda... katanye kek ni utk sambut besday dia 1hb June... neway.. HEPI BESDAY ye kak ieda... sorry laa mmg x sempat deko.. lgpon kek kukus prune ni x sedap di sapu buttercream.. muak ler.. dh sedap original camni... prune mahal tu... rugi laa kalu cover dgn buttercream...

So kak ieda... besok sy bawak kek ni ke opis... mlm ni tgk je... jgn pegang lak skrin komputer tu... x kan dapek nyer... hahahahaha...



Ni resepi Kek Kukus Prune... mesti ramai yg akan cuba sbb dia just kukus.. x perlu oven... resepi asal ni dari Leen... leen mana?Aku pon x kenal.. tp dh tersebar dari satu web ke satu web dgn nama resepi Kek Kukus Prune Leen... silalah cuba ye..

KEK KUKUS PRUNE

Bahan2 :

250g Butter
2 cawan Tepung Naik Sendiri
1 cawan Gula
1/4 tin Susu pekat manis
20biji Prune dikisar bersama sedikit air
5-6 biji Prune dihiris kasar
5 biji Telur - zura guna 6bj sbb telur tocik sgt

Didihkan air dlm pengukus.

Putar butter,gula dan susu pekat manis hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Putar sebati. Masukkan prune kisar.Putar sebentar then masukkan tepung sikit demi sedikit. Masukkan prune kasar dan just kacau dengan senduk.

Masukkan dalam loyang. Kukus selama 1 1/2 jam atau test dgn mencucuk lidi pada kek tersebut. Kalu x de kek yg melekat.. insya-Allah masak laa tu...


Sunday, May 24, 2009

Si Puteh yang Putih

Ni bukak kucing untuk dimasak gulai ye... hahahahaha... saje je ku sumbat entry pasal kucing aku plak... name:Puteh... glamer name:Teh... gender:male.. status:single and masih teruna... hahaha... ada yg nk masuk meminang... meh sms aku segera... sementara stok masih ada... kui kui kui.. apa yg aku merapu nie... ni laa gayanye kalu lerlebih dos M.A.L.A.S... nk baking malas so aku merapu je kat sini...

Bye.


Saturday, May 23, 2009

Yunalis Zarai a.k.a YUNA

Apsal aku letak gambo Yuna??? sebab aku suka giler dia ni.. bkn suka ehem ehem ye... kiranye aku ni peminat dia laaa... pada aku.. Yuna ada potensi utk pergi lebih jauh dlm bidang muzik ni.. dia x macam artis2 lain.. boleh menyanyi saje.. Yuna ni hebat.. blh bermain alat muzik.. blh menulis lirik... ada degree... bertudung... plg penting.. speaking dia high class jugak.. cuma aku perasan.. Yuna kena lebih study utk komunikasi dgn reporter... dia cam malu2.. segan2 gitu.. tapi... yg lain semua mantoppp... caya lah Yuna... aku suka lagu2 dia... plg best DAN SEBENARNYA...




Profil

NAMA SEBENAR: Yunalis Zarai

NAMA KOMERSIAL: Yuna

USIA: 22 tahun

LAHIR : 14 November 1986

ADIK-BERADIK: Anak tunggal dalam keluarga

HOBI :Menonton filem dan mendengar muzik

IDOLA: Fiona Apple

PENDIDIKAN : Baru selesai menjalani peperiksaan akhir di UiTM Shah Alam dalam ijazah Undang-undang

E-MEL : yunaroomrecords@gmail.com

Thursday, May 21, 2009

Menu makan malam

Since balik dari Kelantan berkursus aritu... badan aku jadik lemah.. ngantuk.. penat... ngape erk??? ish ish ish... x larat dan xde mood nk memasak... tp dh x de saper aku nk pass kan jawatan aku kat dapo nie.. so nak x nak.. kena laa memasak jugak...

Ini menu malam ni... sempoi je... sup ikan merah,kangkung goreng belacan dgn sambal belacan kuini...


OKlah... x de mood nk tulis panjang2... ngantuk pon ye... oklah.. enjoy... bye

Monday, May 18, 2009

Adakah ini dikatakan penipuan..?

Since East Coast Mall Kuantan bukak.. aku suka beli brg2 kt Carrefour... sbb apa yg aku perasan.. hg mmg murah berbanding pasaraya lain... TAPI.. yang plg aku perasan... hg yang dipamerkan sellau x sama dgn hg yang di scan kat kaunter...

Sebelum ni ada aku cakap ke budak cahier tu.. tp dgn muka lebih kurang budak tu leh jawab " Entah laa kak.. saya pon x tau... maybe tu hg promosi sebelum nie.. diorg luper tukar"... boleh erk jawab cenggitu dgn muka kurang ajar.. geram betol aku... mana leh mcm ni kan.. pada aku ini dikira penipuan.. sbb hg dipamerkan lg mahal berbanding hg yang discan... kalu lg murah.. of course aku suka... korang pon suka kan kan kan..

Dan aku dh terkena mende ni dh bnyk kali... terus aku complaint kt website Carrefour... since now.. x de respon.. email kaa.. tepon ka... tarakkkkk.... hampeh betol pengurusan Carrefour nie...

Malam ni tadi aku dgn asben pegi lg.. mmg suka beli brg situ... tapi tu laaa... masalah ni kena diperbetulkan... so aku dh dapatkan satu bukti utk tunjuk kat u all... peratikan erk...

ini harga pada rak barang2... Kawan Roti Paratha Plain-RM3.29


ini plak harga yg aku scan kat mesin scanner harga tu...
produk yg sama dgn kat rak barang tu tadi...
Kawan Roti Paratha Plain - RM3.49

Maybe ada di antara u all cakap.. ala beza 20sen aje... tu pon nk berkira ke???... kalu aku sorang beza 20sen... sehari beza RM50.. sebulan? setahun?..

Lgpon pada aku bukan hal duit.. tapi rasa mcm kita as a customer dipermain-mainkan... dan mungkin org akan cakap... dh tau carrefour cenggitu... yg pi shopping kt situ apsal.... ada kan yg cakap gitu kan kan kan... eh! aku pedulik ape aku nk shopping mana... duit aku ape... hahahahaha...

So, utk pihak pengurusan Carrefour... pls perbetulkan masalah ni... nnti dh ramai perasan.. teruk lak kena band...

Adios!

Sunday, May 17, 2009

Ikan Patin Masak Tempoyak

Pagi2 abah dh ke pasar tani... beli ikan patin... adik bongsu zura ada balik... so boleh laaa masak tempoyak ikan patin nie... abah dh beli daun kesum dgn timun masak (x tau nama dia ape.. ekekeke)... so ini laa hasilnya...



Kalu zura peberet tang lemak ikan tu... yg lembik2 tu... sedap giler... isi dia x suka sgt.. muak... masing2 punyer selera tersendiri... ada suka ada tidak...

Resepi dia rasanye semua tau dh kot... zura x de sukatan.. main campak je... tp bahan2 dia sama je dgn mana2 resepi... bahan utama of course cili api+kunyit hidup+tempoyak...

Ok.. enjoy...

Saturday, May 16, 2009

Menu pertama selepas stress...

Daripada aku dok melayan stress aku je... baik aku ke dapo yg berabuk tu buat dessert ni... makan sejuk2 nyaman skit otak... ilang stress... ok dak?

Dok jalan2 kt MYr jumpa laa resepi Kak Tie nie... bahan2 semua ada.. apa lagik.. jalankan operasiiiiiiiiiiii...

Agar-agar Roti Cokletie

Bahan-bahan ( 4 orang )

A:
100gm coklat masakan
1 sm mentega


B:
4 keping roti dipotong kecil
200ml susu cair
100ml air
2 biji telor (dipukul)
sedikit esen vanilla


C:
6gm agar2 serbok
300ml air
5sm gula

Cara-cara

  1. Bahan (A) dicairkan secara double boil..
  2. Bahan (B) .. masukkan kedlm blender n diblend sekejap..
  3. Masakkn bhn (C) .. hingga semuanya hancur n megelegak ..
  4. Masukan bahan (A) yg tlh cair n (B) yg siap diblend kedlm no.3 .. kacau hingga mengelegak ..
  5. Boleh ler dimasukkn kedlm acuan kegemaran masing2 ..
  6. Simpan dlm peti ais dulu sehingga beku barulah di hidangkan ..


Friday, May 15, 2009

Giler.. giler punyer stress!!!!!

zwani.com myspace graphic comments

Aku x tau laa kenapa since seminggu dua ni aku teramat stress... stress keje and stress kt umah..

Kat opis aku rasa cam aku sorang je dipersalahkan setiap kali ada masalah keje... salah aku ke??? silap aku ke??? Sbb tu aku dh cakap dari awal.. aku x mampu pegang bnyk program dan ramai boss... aku konpius dan aku sewel ok... semua boss mntk buat keje yg berbeza dlm masa serentak... memula blh lh handle.. lama2 aku jadik kelam kabut.. mana satu keje boss ni.. mana satu student program nie... kursus utk semua staff pon aku kena uruskan...cuba jawab soklan aku.. saperkah yg bertanggungjawab dlm menguruskan penghantaran staff pergi kursus.. saper erk??? tahu tak jawapannyerr... lu pikir laa sendiri... Dh penat2 aku uruskan semua tetiba ada plak yg nk dpt nama.. tetiba mengarah sini dan sama... x sakit ke hati ko... kalu gitu bior aku je wat keje kt kolej tu.. org lain dok diam2 tunggu gaji masuk je ok...

Kengkadang aku teramat sedih dan terpaksa menangis.. ada boss2 aku tahu aku ada masalah??? ada boss2 aku nk kesian kan aku??? sorry naik lori laa... time aku cuti pon dok call lg... tension ok.. aku bukan KFC atau McD yg keje 365 hari setahun...

Aku akui... mmg aku juga ada buat silap semasa bekerja... mana de manusia x buat silap ok... aku mmg x mampu lg nk pegang semua program uitm tu sbb aku taku jadik gini ler.. org nmpk mudah.. tp berat mata memandang berat lg bahu memikul... aku jua akui.. boss2 aku pon lg bnyk keje kan... at least u all ada elaun utk setiap keje u all... walaupon ada yg cakap x cukup... aku dan exec lain??? gaji tu je laa... tp tahap keje lebih kurang je rasanyer... time student exam laa aku leh relax skit...

Itu hal opis... kt rumah pulak... aku dibebani dgn keje2 rumah.. baru balik dari kursus 4 hari... penat pon x hilang lg... rumah dh mcm 10 tahun ditinggalkan... abah aku modified umah.. pecah sana pecah sini... abis semua berabuk setebal 10cm... bekas2 tupperware berabuk... air masak masuk abuk... meja dan lantai x yah cakap laa... pintu.. tingkap.. rice cooker... pinggan mangkuk... ya Allah .. mmg tercabar mental aku... kalu korang jadik aku.. ape korang nk buat??? Nk marah abah??? derhaka namanyer... so.. masuk bilik nangis sampai bengkak mata... YM dgn sesaper yg ada.. luah perasaan.. nangis lagik dan lagik... tu je laa aku mampu buat... selebihnya hanya Allah yg tahu...

Aku harap sgt... insan2 samada di opis mahupun di rumah aku simpati sikit dgn aku... aku x mampu nk berbalah.. aku x mampu nk tinggi suara... aku mmg x mampu... masih ada rasa hormat dlm diriku... tapi mohon laa... tolong pahami perasaan aku... aku jugak ada tanggungjawab lain... keje, study,rumah... semua tu tanggungjawab aku... mohon sekelumit saje rasa simpati dan ehsan kepada aku... tolong lah...

Aku sedar.. aku tak belajar setinggi mana... aku x sepandai yang lain.. namun aku tetap ciptaa Ilahi.. aku ada perasaan... Kesalahan aku.. tetap aku akui.. maafkan aku.. namun tolong jgn hukum aku dgn tekanan lagik.. aku dh x berdaya...

Air mata sebagai bukti tekanan hidup aku... tolonglah!!!

*aku tau... biler aku citer camni.. ada org akan cakap.. dia lg susah,dia lg bnyk masalah,dia lg stress... ini bukan perbandingan saper lg stress.. cuma aku luahkan cerita aku sahaja... jika ada yg memahami terima kasih...

zwani.com myspace graphic comments

Balik dari kursus.... suka? duka?

Alhamdulillah.. aku dh selamat sampai di Kuantan jam 12.30 tghmlm semlm... perjalanan mmg memenatkan... penat sbb destinasi mmg jauh dan pe'el masing2 dlm bas yg asyik nk benti buang air aje...

Di sana aku dan kawan2 perlu hadiri 8 bengkel dari fasilitator berbeza.. fasi ni dari pelbagai cawangan uitm... fasi plg best.. En Ruzaiman-UiTM Penang dgn En Asyaf-UiTM Perlis.. mmg best and sporting... yg lain best jugak tp x laa sebest fasi 2 tadi tu... x ingat lk nama fasi.. yg aku ingat... En Zahari-x ingat dari mana, En. Fairus, En Idrus, En Azman(betoi ke nama dia eek.. ekeke), Ustaz Lokman-UiTM Johor (plg mengarut dan mencarut) dgn sorang lg fasi pompuan.. apa ntah nama cik ni.. luper lak.. :)

Bengkel start kul 8.30pg abis kul 4.30ptg sambung balik kul 8.30mlm sampai 10.30 malam.. maunyer x biol kepala otak sorang2... dh laa bengkel semua dlm kelas je... grrrrr!

Hari ke dua kursus tu.. uitm anjakkan bengkel mlm terus sambung petang sbb ada rombongan ke wakaf che yeh... uitm sediakan bas utk peserta yg nk pegi.. geng2 kami ada yg x pegi.. termasuklah aku.. sbb kami dh pegi mlm sebelum tu dgn bas kami... malas laa nk pegi lg... duit kering kontang.. ekekeke..

Kesimpulannye... kursus ni bagus.. cuma cara pengendalian nyer kena betul dan teratur.. peserta bukan pelajar.. peserta adalah dikalangan ketua program, pengurus, pensyarah dan pegawai pentadbiran... kursus ni utk melatih kami menjadik fasilitator utk handle peserta.. kami bukan peserta!!!

Tapi aku dgn kengkawan hepi.. syonok.. fun.. tp aku masih sedar matlamat kami utk menimba ilmu.. bukan utk hiburan dan berseronok saje... kena serius... jangan asyik nk gelak dan bergurau senda saje (opss... ada yg terasa ke? sorry!)

Sorry geng.. x de picas.. aku x bawak kamera... Julie ada amik a few picture.. nnti aku mntk dgn dia ye... Oklah.. bnyk keje nk buat.. baju kotor berlambak nie... huhuhhuhu...

Chow

Monday, May 11, 2009

Kursus 4 hari...

Keje keje keje... bowing arr.. time2 gini sepatutnye aku bercuti... sbb nnti dh sibuk balik x sempat dh nk bercuti... tp kena lak pegi kursus kt UiTM Machang Kelantan... huhuhhu..


zwani.com myspace graphic comments


Windu arrr kat korang nnti... plg ku rindu nk tinggalkan... asbenku sorang nie... x penah lg aku g kursus lama2... winduuuuuuuuuuuuuu sewindu windunyerrrrrrrrrrrrrr... abang jgn notti2 tau... :)... this is for u sayang..
zwani.com myspace graphic comments


For all my frenz out there...
Myspace Glitter Graphics Maker



Sunday, May 10, 2009

Hari yang amat memenatkan..

Ya Allah.. rasa nk pengsan... dari pagi dok kat dapo... kemas dapo.. masak utk bf... basuh baju.. deco kapkek kastemer tempah nk amik kul 12tghari... sidai baju di ampaian... pehtu masak utk lunch.. basuh pinggan... adun kek choc utk jamuan besday anak sedara aku petang nie... basuh pinggan lagik... siap kek choc... sejukkan dulu.. bancuh plak adunan nk wat roti jala... adeyhhh... pinggang den dh cakit.. apo kan dayo... den buek jugak... menjala laa aku kat dapo sorang2... kuahnya adalah kari ayam semlm.. bnyk lebih sbb ada lauk kenduri org bg.. so x luak sgt.. siap menjala adun kek marble utk jamuan malam ni kt umah mil pulak... adik beradik asben nk wat makan2 utk sambut mother's day... arghhh.. kena wat kek ke? malasnyer... tp x kan nk tolak kan... huhuhuhu.. nnti jadik menantu derhaka mcm dlm drama tv3 semlm... (saper tgk? best arr sheila rusly berlakon)... adun kek marble.. siap... benti jap.. cairkan choc bar utk topping choc cake anak sedara tu.. dh sejuk skit.. aku tepek je edible image Ben 10... aci gitu? aci laa... simple giler... dh x dan nk deco2... malas nk main dgn buttercream lgpon... sumbat choc cake dh siap tu dlm peti... mak abah dh g umah along... bawak roti jala sekali.. now aku dok menunggu kek marble tu masak.. x kan nk tinggalkan dlm oven.. kang jadik kek hitam2 si tampok manggis... huhuhuh...

So.. korang tgk laa dulu kapkek dgn choc cake ni.. kek marble x masak lg.. belom boleh interprem... aku letak sekali menu bf pg tadi...

Kapkek tempahan Anis.. harap Anis suka...


Terliur tgk mihun a.k.a bihun kt blog Hasue... so ku buat pg tadi utk bf


ni plg best... sosej cheese... mmg menggemokkan... aku pedulik ape...hahahaha..


last setakat ni.. choc cake utk anak sedara ku Ahmad...
semoga jadik anak yg soleh dan pintar ye Ahmad...


nota tambahan :
choc cake ni zura guna tepung readymix tau...
mudah,cepat and sedap...
bleh order kt
sini..

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...