Tuesday, March 31, 2009

Cuti-cuti Malaysia- Part 1

Baru ada kesempatan utk update blog pasal percutian aku dan family ke Utara... tapi malangnya.. x bnyk gambo yg diambil.. aku dgn laki aku mmg spesis susah nk amik gambo... malu laa kononnyer...

So utk permulaan... aku uploadkan a few gambo kat Langkawi... Aku dan asben aku ke Langkawi pada ari Jumaat 27hb Mac 2009... hanya kami berdua.. Angah dan Kak chik ke UUM utk uruskan pengambilan Jubah dan hal2 berkaitan... my parent lak x ikut sbb rasanyer susah utk mak yang berkerusi roda utk naik ke feri...

Aku dan asben ku berjalan kaki sahaja ke jeti Kuala Perlis... x jauh dari hotel kami menginap... Hotel Putra Brasmana... Kami ke jeti jam 10.15pg lepas bf kat kafe hotel... sesampai di kaunter tiket.. org kaunter cakap... feri jam 10.30pg... so kami mmg x tunggu lama pon.. lepas beli tiket terus naik feri... hg tiket Rm18 seorang utk dewasa...

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45-60 minit bergantung kepada kelajuan feri tu... agak crowded keadaan dlm feri... ingatkan hari bese (bukan musim cuti sekolah) x ramai.. rupenye ramai jugak.. kira full laa dlm feri tu...

Sampai aje kat jeti Langkawi... ramai betol org dok offer kete sewa... aku cakap dgn laki aku jgn layan.. itu "ulat" kot.. kiter pi beli kt kaunter dia terus... chewah.. kami pon jual mahal laa... wat x layan aje mamat yg dok offer tu... tetiba dh jauh dari ferri... laki aku terberkenan kat mamat sorang ni dan terus tnye... "berapa nk bagi?".. mamat ni tnye... "abang berapa orang... berapa hari... ?"... asben aku jawab.. " dua org.. nk pakai keta sat ja... ptg balik.." Mamat ni pon habaq.. " Saya bg abang Iswara... RM30... x yah isi minyak... cukup sampai abang balik sini"... Haaa? RM30... murah tu.. aku dgn asben pon setuju... tp nk tgk keta dulu.. mana tau murah2 sekali pintu dh nk roboh ke... aircond x de ke... tp rezeki kami.. kete mantoppp... minyak bnyk lg... apa lagi.....jom jalannnnnnnn...

Kami beli terus tiket Underwater World kat kaunter sewa kete tu.. sbb ada potongan skit... kalu beli kat sana RM28... beli dgn agen kete sewa tu... RM26 kalu x silap.. lupe dah..

So asben aku bawak kete.. aku lak jadik co-pilot... tgk peta... nasib laa peta senang nk paham... kami plan ke underwater dulu.. then baru nk ke Pekan Kuah... tp silap kami... berjalan2 relax aje ikut stereng... sampai x cukup masa nk shopping lama kt Pekan Kuah... kat langkawi x kan sesat sbb pulau kan.. pi mai pi mai tang tu jugak... ekekekeke...

Jalan punyer jalan... destinasi pertama kami berhenti di sini.. jgn tnye apa nama tmpt.. aku x tau... kah kah kah... tp jalan ni menuju ke telaga tujuh dan kete kabel...

cantik giler pemandangan kat sini... dgn angin sepoi2 bahasa... rasa nk terlena...


berposing dgn kete sewa...


cenyummmm.... :)

Perjalanan di teruskan... dh x tau ke mana nk pegi.. main bantai aje bawak kete... ada plak jambatan ala-ala Pulau Pinang ni... hahahaha.. tp pendek aje... benti tepi.. snap skit...

Asben aku berkenan sgt dgn kapal2 kat situ... ala2 obersea kata dia... nk g obersea ntah biler.. so berangan pon jadik laa... kah kah kah...



Ini dh naik ke arah Telaga tujuh... ada plak xtvt menunggang kuda... nasib kuda tu baik aritu sbb aku x de niat nk tunggang kuda.. kalu dak.. abis laa kuda tu.. aku naik aje kompom kuda tu kena angin senggugut... hahahahaha...


Just benti kejap aje kat telaga tujuh tu... sempat snap ni aje... malas nk turun... nk kejar masa... nk ke Underwater World plak...
OK.. next entry aku akan share dgn u all gambo2 yg aku snap kt dlm Underwater World... tunggggggguuuuuuu..


Thursday, March 26, 2009

Kuala Perlis...

Akhirnya aku sekeluarga sampai di Kuala Perlis lebih kurang jam 8.30 malam... penat weh... pueh dok dlm kete... Kami check in kat Hotel Putra Brasmana Kuala Perlis.. Ni kali ke dua stay sini... b4 this masa adik aku konvo kat KUKUM(dulu)- UniMAP(skrg)...

Tadi Angah aku bawak kami pekena cendol pulut, pasembor dgn mee rebus... sedap giler... x sempat nk snap gambo... sedap sgt... ekekeke... malam ni dia nk bawak makan Seafood plak... hahahaha... ni yg best nie.. asyik makan ajeee.... balik kontan mesti lowered kete aku tu... hahahaha...

Oklah.. x mandi lg nie.. nk mandi.. nk solat... nnti aku update lg... chow!

Wednesday, March 25, 2009

Perjalanan jauh...

Besok aku,asben ku, mak dan abahku akan bertolak ke Utara... bersama Angah aku sefamily.. plannyer pagi2 gerak.. kul 10.00 pon pagi jugak... ekekeke... x tau laa kul brape agaknyer kami bertolak... aku dan mak plan nk masak lauk pauk skit utk bekalan perjalanan kami besok... menu kami as usual.. ayam masak kicap... kalu jalan jauh bawak bekal ayam masak kicap mmg laku.. tp kalu masak lauk ni kt umah.. mmg payah nk laku... ekekek.. ngape erk?... lauk lain maybe sambal tumis telur rebus... ikan masin dan timun... very simple...

Kami akan terus ke kuala perlis utk menginap di hotel sana... aku berkobar-kobar nk sampai di kuala perlis... kenapa??? hahahaha... aku ada dating dgn sifoo baking aku.. saper lg kalu bukan kak nina ku cayanggg... pemilik blog http://babybatriesyia.blogspot.com/ .. akak... zura mai niiiiiie... :)

Aceli tujuan utama aku ke utara adalah untuk menghadiri majlis konvokesyen Angah ku ni.. baru tamat amik MBA dengan UUM... cograts bro... semoga lebih suksess...

Oklah.. baju x packing lg... besok nk bangun pagi2 memasak... aku akan keje balik selasa depan... jgn rindu kat diriku ye.. hahahha... bubye

Sunday, March 22, 2009

Hepi Besday 2 Me

Alhamdulillah.... arini genap usiaku 31 tahun... tua dh wei... tua x penting sbb semua org akan tua... yg penting kesihatan... aku harap Allah memberikan ku kesihatan yang baik2.... ni pon dh rasa mcm2 sakit... sakit kepala... sakit kaki... huhuhuhu...

Apa yg akan ku lakukan hari nie? Nothing kot... cuma rasa cam nk wat makan2 skit.. tp x sure lg... bukan makan2 utk sambut besday ku.. tp utk bibik aku yg dh abis kontrak dan akan "naik belon" ke Indon hari Rabu nie... huhuhuhu... lepas ni aku kembali menyandang jawatan bibik di rumah... jawabnyer semakin slow laa biz baking aku... sbb dulu bibik ada leh tlg2 kemaskan dapo.. basuhkan tools... now kalu dia x de... payah laa skit... tambah plak lg aku masih study.. kena g kelas... wat assignment... masa de masa wei... sorry geng kalu lepas ni aku terpaksa menolak tempahan u all.. x pe... dh ada bakery melayu baru bukak kat BIM Point tu kan.. korang order aje laa kat situ...

Cakap pasal baking... semlm aku baru beli mixer baru... hahahaha... tp hand mixer aje.. jenama SHARP... nnti aku snap gambo aku attach sini erk... memula g MegaCity depan Affin Bank tu... RM79... fix price.. jumpa anak murid aku zaman MLVK dulu... Zaidi... lama dh dia keje situ.. tp dia x leh bg diskaun utk brg2 kecik.. kalu brg besar dia leh adjust katanyer... bile laa saya ni nk beli brg besar tu zaidi oiii... ekekeke

So aku bergerak survey kat deretan kedai belakang tu... apa ke nama kedai tu luper dh... tp sederet dgn kedai SINGER... parent aku dari dulu mmg suka beli brg elektrik situ... model yg sama cam kat Mega City tu.. aku dpt RM65... hahahah.. dh save RM14 situ... jadik laa... dh malas nk g kedai lain lg... lgpon asben aku cakap brg2 kecik gitu x lari jauh rege dia...

Nk rasmi mixer tu kejap lagi lah... eh chopppppppppp... ada telur ke kt dapo tu.. alamakkkkk... rasanye dh abis.... huhuhuhuhuh.. kena g kedai dulu daaa... ish... spoil betol...

Oklah... nk turun dapo... nk masak pulak... ada idea nk masak ape????

Saturday, March 21, 2009

Kes Syariah @tv9

Aku tgh tgk citer Kes Syariah kat tv9... topik pasal tangkap khalwat... diorg tunjuk rakaman pegawai2 agama Islam pegi wat rush kat rumah dan hotel2... dlm sehari aje... ada 3-5 tangkapan dibuat... giler weh... biler tgk tu rasa sedih... kenapa mesti org Islam wat mende2 camtu.. x malu ke? x takut Allah ke?.. ish ish ish...

Terdetik dlm hati aku... kenapa kerajaan x tetapkan undang2 supaya setiap pasangan yg nk check in kena tunjukkan kad nikah... pihak hotel kena wat salinan dan failkan... tp aku tau.. org x takut dgn undang2... org nk wat jahat ada aje idea kan... tp at least ada laa skit tindakan kerajaan untuk menangani masalah ni kan...

Apa pendapat u all???

Tuesday, March 17, 2009

TAG by Fara

Fara.. sorry br nk jawab tag.. x perasan Fara tinggalkan comment... valid lg ke tag tu? ekekeke...

Kak zura tetap jawab erk..
1. Go to your photos folder in your computer.
2. Go to the 6th folder of photos.
3. Go to the 6th picture in that folder.
4. Put the picture on your blog and description of it.
5. Invite six friends to join the challenge.
6. Link them in your blog and let them know they have been challenged.

Jawapan :
1. Macam tau2 aje dlm pc ni ada folder khas untuk gambar.. ekekekeke
2. Zura ada 7 folder dlm pc nie... folder ke 6 ialah folder percutian zura ke cameron highland
3. Zura ada 34 gambar dlm folder tu... dan gambar yg ke 6 ialah.....jeng jeng jeng...

4.

Haaaa.. ini laa gambar ke-6 tu.. pokok orkid yg menarik perhatian ku.. cantik dan unik... dh x ingat brape rege dia... quit mahal jgak rasanyer... lokasi ni kt Cactus Valley... nama aje cactus tp ada bnyk tumbuhan lain selain cactus tau... best tmpt nie... sesaper yg lom jejak ke sini... singgah laa... mesti best....

5. 6 orang untuk ditag??? alamak.. nk carik saper erk... ermmm... sat nk pikiaq...............................

kak nina- http://babybatriesyia.blogspot.com/

ej - http://raqynrafiqin.blogspot.com/

kak zana - http://zanaz70.blogspot.com/

kak ziera- http://ziera.blogspot.com/

eta - http://eta-kamar.blogspot.com/

julie - http://julie1980.blogspot.com/

My Favourite Tv Drama



Ini lah fav english drama aku.... mmg setiap hari senin... start 10.30 malam aku dh mengadap tv8... ekekeke... mmg aku ikuti citer ni dari dulu.. dok ingat dh siri ke berapa... tp malangnya aku x tgk dr awallll citer ni.. so x tau camner si michael scotfield leh masuk jail... cuma adik aku ada cakap... scotfield seorang yg sgt bijak.. kalu x salah dia arkitek ke engineer.. gitu laa kot... abang dia Lincon masuk jail sbb ada org aniaya.So scotfield saje carik masalah untuk ditangkap polis dan masuk jail bersama abang dia... Scotfield berusaha untuk melarikan diri dari penjara... sbb tu nama dia PRISON BREAK... hahahaha... best giler citer ni... serius best... tapi bnyk sgt iklannyer... tension betol... nk tau ending dia cepat... tgk laa kat youtube... hahahahaha...


Michael scotfield mmg hensem... macho... sesuai laaa dia dgn Dr. Sara... watak plg aku benci... T-Bag... jahat betol... tp plg kejam si Gretchen


Lincoln -----------------------Michael Scotfield



Sedikit ringkasan cerita yg aku copy paste dari http://www.budiey.com/prison-break-americas-hit-tv-series-is-back-on-8tv/


Musim ke-4 ini bermula dengan keinginan Micheal untuk membalas dendam ke atas Gretchen kerana membunuh teman wanitanya. Sara sebelum mengetahui yang Sara masih hidup. Whistler yang bekerjasama dengan Mahone untuk menjatuhkan Company juga telah dibunuh. Sucre, Bellick dan T-Bag berjaya melarikan diri setelah Penjara Sona mengalami kebakaran.


Micheal kembali ke Chicago untuk mencari Sara namun beliau akhirnya diberkas oleh Don Self (Michael Rapaport) seorang Agent Keselamatan Negara. Scofield telah diberi tugasan untuk menjatuhkan Company dan sebagai balasan Scofield, Michael dan rakan-rakannya akan diberi kebebasan.


Lincoln yang pernah ditangkap di Panama telah dipindahkan ke Penjara Chicago telah dibebaskan atas pertolongan Don. Scofield akhirnya bersetuju bekerjasama dengan Don dan menubuhkan pasukannya sendiri yang dianggotai oleh Lincoln, Sara, Mahone, Sucre dan Bellick dalam misi untuk mendapatkan Scylla.
Scofield dan kumpulannya bekerjasama menyusun strategi untuk mencuri Scylla dari Company namun mereka terpaksa berhadapan dengan Wyatt (Cress Williams) seorang pegawai yang dihantar oleh Company untuk menghapuskan mereka.



Musim terbaru Prison Break ini pastinya lebih mendebarkan dan anda sudah pasti tidak sabar-sabar untuk mengetahui kisah selanjutnya. Jangan lupa untuk menyaksikan drama yang penuh aksi dan suspens ini bermula 19 Januari 2009 hanya di 8TV! Anda juga dapat menonton 8TV di siaran 708 Astro anda.

Tuesday, March 10, 2009

Lama dh aku x update blog ni.. kenapa ye?? huh... aku ada mid-term exam daaa... agak susah jugak soklan semua subjek sem nie... huhuhu... tolonggggggggg...
Sepatutnye aku amik cuti nk berhanimun dgn asben ku... tp sbba da event lain aku kena join 26hb nnti.. so kami kansel dan forwardkan cuti ke 26hb nnti... ke mana destinasi ku 26hb tu... tungguuuuuuuuuuu... :)
Semalam cuti sambutan Maulidur Rasul. X de xtvt menarik yg berlaku... cuma aku dgn mak aku masak ala-ala raye gitu... ekekeke... kami masak nasi impit, kuah lodeh, kuah kacang dgn rendang ayam. Aku wat blueberry muffin untuk manisan. Sekali sekala sedap jugak pekena menu cenggitu. Asyik nasik aje.. sampai aku blur x tau nk masak ape.. kalu ku tnye asben ku.. ikut laa YANG... huhuhhu..

kak chik bersama hero2nyer yg kiut miut


Asma ke tu? Ya Allah... apsal rambut serabut sgt tu...

Ni la blueberry muffin yg ku adun semalam..

Haa... satu Kuantan x dak air nie.. camner??? huhuhuhu.. padaku.. x de letrik tahan lg.. x dak air... seksanyerrrrr... nak melabur susah.. nak memasak susah.. wahai JBA.. apa terjadik nie????? kami x penah miss bayar bil air tau... pleaseee fix this problem A.S.A.P....

Kongsi Resepi

Share It

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...